Osjetite li mučninu, opću slabost, povraćate li, a još su pritom prisutni proljev i povišena tjelesna temperatura, najvjerojatnije se radi o trovanju hranom, tipičnoj ljetnoj bolesti probavnog sustava. Osim što se javlja iznenada, simptomi se manifestiraju u roku nekoliko sati.
– Najčešća su trovanja salmonelom i stafilokokom. Mikroorganizmima, a obično su to bakterije, za razmnožavanje pogoduju vlaga i toplina. Zato su ljeto i vrućine idealni za to. Među osjetljive namirnice spadaju: meso, posebice piletina, zatim riba i jaja. Te mlijeko, odnosno, kolači s jajima i mlijekom poput kremšnita.
Dovoljne su male količine pokvarene hrane da se njome zarazi. Vrlo često jelo kojim se ako je pokvareno, možemo otrovati je grah salata, objasnio je dr Borislav Aleraj, specijalist epidemiolog iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Opasna jaja, snijeg od bjelanjaka, odstajali umaci…
Ljeti su vrlo opasna jaja pa ih treba dobro termički obraditi. Ona su izvana nečista, a imaju i pore pa ih treba pažljivo otvarati i paziti da ljuska ne upadne u hranu koja se priprema. Potencijalnu opasnost predstavlja i snijeg od bjelanjaka, kao i odstajali i podgrijavani umaci. Zato je bolje, savjetuje epidemiolog, ne riskirati i sve ostatke od prethodnog dana baciti.
Naime, ako se ljeti hrana ostavi izvan hladnjaka, bakterije se razmnože u roku dva, tri sata a samo se neki uzročnici mogu uništiti ako se hrana dovoljno termički obradi.
– Namirnica može biti ispravna ali može sadržavati neke mikroorganizme. Osim toga, može se naknadno kontaminirati i nečistim rukama. Zato je najjeftinija, te ujedno najbolja i najjednostavnija preventivna mjera- pranje ruku. Ponekad uzrok trovanja može biti i nečista voda, kao i nečiste radne plohe na kojima se hrana priprema. Zato, svježe meso, posebice perad uvijek treba oprati pod mlazom tekuće vode jer se na taj način smanjuje mikrobno onečišćenje a time i mogućnost zaraze.
Mljeveno meso i mliječni proizvodi s tržnice
– Rizik postoji i kod mljevenog mesa, jednako kao i kod svježih mliječnih proizvoda s tržnice. Opasnost predstavljaju mjesta gdje se kuhaju obroci za puno ljudi. Opasne su i kućne zabave s puno ljudi, kao što su svadbe, rođendani, krstitke itd. , rekao je epidemiolog.
Ističe kako je kod trovanja u većini slučajeva važno nadoknaditi gubitak tekućine ispijanjem nezaslađenog čaja ili uzimanjem juhe u manjim gutljajima. Organizmu će dobro činiti i mali post.
Dođe li do komplikacija, te ako je gubitak tekućine veći, treba se javiti liječniku infektologu.
– Najčešća su trovanja salmonelom i stafilokokom. Mikroorganizmima, a obično su to bakterije, za razmnožavanje pogoduju vlaga i toplina. Zato su ljeto i vrućine idealni za to. Među osjetljive namirnice spadaju: meso, posebice piletina, zatim riba i jaja. Te mlijeko, odnosno, kolači s jajima i mlijekom poput kremšnita.
Dovoljne su male količine pokvarene hrane da se njome zarazi. Vrlo često jelo kojim se ako je pokvareno, možemo otrovati je grah salata, objasnio je dr Borislav Aleraj, specijalist epidemiolog iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Opasna jaja, snijeg od bjelanjaka, odstajali umaci…
Ljeti su vrlo opasna jaja pa ih treba dobro termički obraditi. Ona su izvana nečista, a imaju i pore pa ih treba pažljivo otvarati i paziti da ljuska ne upadne u hranu koja se priprema. Potencijalnu opasnost predstavlja i snijeg od bjelanjaka, kao i odstajali i podgrijavani umaci. Zato je bolje, savjetuje epidemiolog, ne riskirati i sve ostatke od prethodnog dana baciti.
Naime, ako se ljeti hrana ostavi izvan hladnjaka, bakterije se razmnože u roku dva, tri sata a samo se neki uzročnici mogu uništiti ako se hrana dovoljno termički obradi.
– Namirnica može biti ispravna ali može sadržavati neke mikroorganizme. Osim toga, može se naknadno kontaminirati i nečistim rukama. Zato je najjeftinija, te ujedno najbolja i najjednostavnija preventivna mjera- pranje ruku. Ponekad uzrok trovanja može biti i nečista voda, kao i nečiste radne plohe na kojima se hrana priprema. Zato, svježe meso, posebice perad uvijek treba oprati pod mlazom tekuće vode jer se na taj način smanjuje mikrobno onečišćenje a time i mogućnost zaraze.
Mljeveno meso i mliječni proizvodi s tržnice
– Rizik postoji i kod mljevenog mesa, jednako kao i kod svježih mliječnih proizvoda s tržnice. Opasnost predstavljaju mjesta gdje se kuhaju obroci za puno ljudi. Opasne su i kućne zabave s puno ljudi, kao što su svadbe, rođendani, krstitke itd. , rekao je epidemiolog.
Ističe kako je kod trovanja u većini slučajeva važno nadoknaditi gubitak tekućine ispijanjem nezaslađenog čaja ili uzimanjem juhe u manjim gutljajima. Organizmu će dobro činiti i mali post.
Dođe li do komplikacija, te ako je gubitak tekućine veći, treba se javiti liječniku infektologu.
In this article:dr Borislav Aleraj, jaja, kolači, mučnina, povraćanje, salmonela, trovanje hranom
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login