Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Sarma s povrćem

Ukusno i zdravo jelo. Pogledajte recept.

Ovo je savršen zimski recept za vegetarijance koji jelima od kiselog zelja žele obogatiti svoj unos vitamina C te ojačati otpornost organizma ali i one koji žele probati nešto novo. Obožavam sarmu od malih nogu ali ju nikada ne pripremam sa svinjskim mesom. A ponekad se zaželim samo kiselog okusa zelja bez dodatka mesa. Savršen recept za to je ponudila djevojka koja povremeno čuva moju djecu, a pritom i odlično kuha. Od jedne glavice kiselog zelja možete napraviti odvojeno mesnu i vegetarijansku verziju.

Potrebno je:
  • Glavica kiselog zelja
  • Oko 100 grama kiselog zelja
  • Luk
  • Paprika (raznih boja, kako bi jelo dobilo na ‘šarenilu’)
  • Mrkva
  • Rajčica i sok od rajčice
  • Riža (1-2 čaše)
  • Timijan
  • Sol
  • Papar
  • Ulje
  • 2-3 lovor lista
Pripremati se može na dva načina, na "brzinski" i na "obični" način. Brzinski je onaj gdje se riža prethodno skuha te pomiješa s ostalim sastojcima i zamota u listove, a obični je onaj gdje se koristi sirova riža. Ja sam se odlučila na ovaj drugi i bilo je vrlo vrlo ukusno – muž čak nije primijetio da unutra nema mesa.

Priprema:

1.
Narezati sitno luk, papriku izrezati na kockice, mrkve grubo naribati. Na ulju najprije lagano popržiti luk, dodati papriku i mrkvu te uz lagano miješanje pirjati minutu-dvije. Dodati rajčicu izrezanu na kockice, a potom i malo soka od rajčice te nakon minute skinuti s vatre.

2. Dodati kuhanu ili sirovu rižu, začiniti i dodati tim'jan, dobro promiješati te raditi rolice, sarmice, tako da odvojite po list od glavice kiselog zelja, izrežete tvrdi korijen (ne baciti) i žlicu-dvije smjese stavite u svaku rolicu. Po želji raditi manje ili veće rolice i slagati jednu do druge u posudu. Naša babysitterica ih obično prelije maslinovim uljem i stavi u vatrostalnoj posudi u pećnicu, uz dodatak vrlo malo vode. Odlična je i klasična metoda odnosno priprema na štednjaku. Također preliti vodom toliko da pokrije, maslinovim uljem, dodati lovor list i onih 100 grama kiselog zelja te tvrdi korijen i pristaviti da se kuha na laganoj vatri.

Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Gastronomija

Ukusi su različiti, ali mnogi će se složiti da se ništa ne može usporediti s kremastom teksturom i neodoljivim okusom bakinih domaćih štrukli sa...

Gastronomija

Recepti i načini pripreme tiramisua mnogobrojni su kao i priče o njegovom podrijetlu, a mi vam donosimo recept koji će jednostavno oduševiti vaše goste.

She Book Club

Jamie Oliver, jedan od najprodavanijih autora kuharica na svijetu, vraća se s najukusnijim receptima na bazi povrća.

Gastronomija

Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena,...

Advertisement