Savjeti za domaću pizzu

Sigurno se sjećate "one najfinije pizze koju ste ikad jeli". Čine li dobru pizzu sastojci ili je to ipak ravnoteža okusa, mekanog sira, ukusnog umaka i savršeno ispečene hrskave kore? Domaća pizza ima poseban okus, a čar u pripremi leži u biranju sastojaka koji su upravo po vašoj volji. Uz poneke kuharske cake, koje su često važnije od recepta, možete ispeći savršenu pizzu.

Kada sami radite tijesto, važno je odabrati dobro brašno. Mnogi tvrde da svježe tijesto, kao i ono koje je prožeto dodanim starim tijestom nije toliko dobro kao tijesto koje odstoji neko vrijeme.

Čuvate li tijesto u hladnjaku jedan dan (ne dulje), dobit ćete pizzu koja ima hrskaviju koru, a i bolji okus. Poželjno je da kvasac bude svjež, kao i voda, a sol je važna zbog okusa i teksture. Neki koriste i šećer, no neki su uvjereni da je tijesto bolje bez šećera.

Prije nego počnete peći pizzu, izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite da pola sata odstoji na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme, pripremite sastojke.

Sir
je često najvažniji sastojak dobre pizze. Nemojte koristiti sir s konzervansima i umjetnim bojama.

Umak možete napraviti sami, umjesto da koristite kupovni umak za pizzu. Pripremite umak od običnih rajčica, maslinovog ulja, češnjaka, origana, svježeg bosiljka i umaka od rajčice.

Nakon što je tijesto odstajalo na sobnoj temperaturi, spremno je za oblikovanje. Koristite li pergament papir na kojem ćete oblikovati tijesto, posipajte ga s kukuruznim brašnom, a na rukama neka bude malo brašna. Ukoliko je tijesto teško oblikovati, pustite da odstoji 15 minuta.

Rub namažite maslinovim uljem što će pizzi dati lijepu zlatnu boju nakon što se ispeče. Sastojke koje ćete staviti na pizzu birajte prema vlastitim željama.

Pećnica mora stalno biti zagrijana na istoj, konstantnoj temperaturi. Mnogi koriste kamenu podlogu koja se zagrije kao i pećnica. Vruća podloga omogućuje da se kora počne peći čim stavite pizzu na nju, dok je sredina još mekana. Pizzu možete staviti na pergament papir i na kamenu podlogu, a kada se peče, provjeravajte joj koru i dno.