Upravo je prošlo kaotično razdoblje zvano 'Juniorov rođendan’, proslavljeno ove godine točno pet puta. Torti se pravilo komada šest. Dvije duple četvrtaste ogromne su bile za djecu. Jedna je napravljena zajedničkim snagama u obliku stadiona za hokej na ledu (gdje je ovoga puta 'led’ bio od fondanta a ne bijele čokolade). Druga je glumila jezero s livadama i par ribica u vodi (isto s fondantom). Ostale su torte bile po mojoj želji ("čokolada u čokoladi s čokoladom na čokoladi, obložena i punjena čokoladom") ali s ukrasima po dječjoj.
Nije bilo moguće dobro snimiti sve torte jer se iz nekog razloga dovršavaju u čudne ponoćno-jutarnje sate ili se pojedu prije nego ih se stigne slikati. No dobro, što je tu je! A to je odlična torta, prva rađena po mojem vlastitom receptu, zvanom slučajnost nastala eksperimentiranjem i prilagođavanjem vlastitim nepcima. Inspiraciju sam crpila iz tri različita recepta i na kraju sam došla do onoga što ja smatram savršenom tortom. Ne presuhom, ne premokrom i ne prekremastom a niti preslatkom nego jednostavno – savršenom.
Dječji je rođendan proslavljen potragom za zakopanim blagom a zadovoljstvo sve pozvane dječice, opremljene za avanturu kompasima, džepnim nožićima i svjetiljkama te maminim lopaticama za cvijeće, bilo je neprocjenjiva nagrada za sav uložen trud. Bili su vrlo uzbuđeni od samog primitka posebno pripremljenih pozivnica, trganih pa premazivanih crnim čajem i pečenim u pećnici da izgledaju što starije. I sad mi osmijeh ne silazi s lica, kad ih se samo sjetim kako su bili slatki u svojem uzbuđenju. Mali gosti (a kasnije i pratnja) su došli u podne a otišli nešto prije 22 sata, rušeći se s nogu. Djece je bilo pozvano 10 a s braćom i sestrama ih je kasnije bilo sveukupno 18! Svi su savršeno slagali i nitko nije bio suvišan, bilo je baš lijepo. Nije bilo ludovanja, tučnjava, napetosti, uvrijeđenosti ili svađa, kako to obično biva, čim je na hrpi više od dva dječaka. Čini da ćemo ovo ponoviti i više puta u budućnosti, i to ne samo za djecu već i za očeve zavidne što nije bilo nečeg sličnog i za njih. Samo oni se neće zadovoljiti slatkišima u škrinji s blagom.
Tko želi ideje i inspiracije za proslavu dječjeg rođendana neka pročita moj stari članak o tome.
Bodycheck torta by Mare
A sad malo objašnjenje naziva torte… Poznavatelji hokeja na ledu znaju da je ‘check’ ili bodycheck vrsta tjelesnog kontakta koji bi u drugim sportovima bio nazvan nedozvoljenim faulom. U hokeju checking nije faul ali u dječjoj dobi nije baš dozvoljen iako se i njima pri dobro izvedenom check-u progleda kroz prste. Junior je tako na važnoj utakmici u Češkoj napravio odličan bodycheck, istog dana kad je slavio rođendan, te je dotad bezimena kreacija od torte dobila ovo hokejaško ime.
I sad konačno recept za duplu mjeru. Obavezno prvo pročitajte recept pa tek onda pristupite pripremi kolača. Iako se na prvi pogled čini kao da je dosta posla i da je komplicirano, mislim da nema jednostavnije torte od ove. Napomena, prvo napravite kremu te ju stavite u hladnjak ili zamrzivač.
Potrebno je:
Za kremu:
300 g čokolade, crne ili za kuhanje
300 ili 400 ml slatkog vrhnja
Za biskvit:
200 g čokolade, crne ili za kuhanje
250 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
400 g šećera
12 jaja, odvojiti na bjelanjke i žutanjke
300 g brašna
žličica mljevenog cimeta
žličica mljevenog kardamoma
naribana korica 1 limuna iz organskog uzgoja
prstohvat soli
Za premaz:
400-500 g marmelade od naranče (link na moju domaću) ili konfiture od višnje (s barem 50-60 % voća)
Priprema:
Marina kuharica
Nije bilo moguće dobro snimiti sve torte jer se iz nekog razloga dovršavaju u čudne ponoćno-jutarnje sate ili se pojedu prije nego ih se stigne slikati. No dobro, što je tu je! A to je odlična torta, prva rađena po mojem vlastitom receptu, zvanom slučajnost nastala eksperimentiranjem i prilagođavanjem vlastitim nepcima. Inspiraciju sam crpila iz tri različita recepta i na kraju sam došla do onoga što ja smatram savršenom tortom. Ne presuhom, ne premokrom i ne prekremastom a niti preslatkom nego jednostavno – savršenom.
Dječji je rođendan proslavljen potragom za zakopanim blagom a zadovoljstvo sve pozvane dječice, opremljene za avanturu kompasima, džepnim nožićima i svjetiljkama te maminim lopaticama za cvijeće, bilo je neprocjenjiva nagrada za sav uložen trud. Bili su vrlo uzbuđeni od samog primitka posebno pripremljenih pozivnica, trganih pa premazivanih crnim čajem i pečenim u pećnici da izgledaju što starije. I sad mi osmijeh ne silazi s lica, kad ih se samo sjetim kako su bili slatki u svojem uzbuđenju. Mali gosti (a kasnije i pratnja) su došli u podne a otišli nešto prije 22 sata, rušeći se s nogu. Djece je bilo pozvano 10 a s braćom i sestrama ih je kasnije bilo sveukupno 18! Svi su savršeno slagali i nitko nije bio suvišan, bilo je baš lijepo. Nije bilo ludovanja, tučnjava, napetosti, uvrijeđenosti ili svađa, kako to obično biva, čim je na hrpi više od dva dječaka. Čini da ćemo ovo ponoviti i više puta u budućnosti, i to ne samo za djecu već i za očeve zavidne što nije bilo nečeg sličnog i za njih. Samo oni se neće zadovoljiti slatkišima u škrinji s blagom.
Tko želi ideje i inspiracije za proslavu dječjeg rođendana neka pročita moj stari članak o tome.
Bodycheck torta by Mare
A sad malo objašnjenje naziva torte… Poznavatelji hokeja na ledu znaju da je ‘check’ ili bodycheck vrsta tjelesnog kontakta koji bi u drugim sportovima bio nazvan nedozvoljenim faulom. U hokeju checking nije faul ali u dječjoj dobi nije baš dozvoljen iako se i njima pri dobro izvedenom check-u progleda kroz prste. Junior je tako na važnoj utakmici u Češkoj napravio odličan bodycheck, istog dana kad je slavio rođendan, te je dotad bezimena kreacija od torte dobila ovo hokejaško ime.
I sad konačno recept za duplu mjeru. Obavezno prvo pročitajte recept pa tek onda pristupite pripremi kolača. Iako se na prvi pogled čini kao da je dosta posla i da je komplicirano, mislim da nema jednostavnije torte od ove. Napomena, prvo napravite kremu te ju stavite u hladnjak ili zamrzivač.
Potrebno je:
Za kremu:
300 g čokolade, crne ili za kuhanje
300 ili 400 ml slatkog vrhnja
Za biskvit:
200 g čokolade, crne ili za kuhanje
250 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
400 g šećera
12 jaja, odvojiti na bjelanjke i žutanjke
300 g brašna
žličica mljevenog cimeta
žličica mljevenog kardamoma
naribana korica 1 limuna iz organskog uzgoja
prstohvat soli
Za premaz:
400-500 g marmelade od naranče (link na moju domaću) ili konfiture od višnje (s barem 50-60 % voća)
Priprema:
- Kao što je napomenuto na početku, potrebno je prvo pripremiti kremu. Na pari kuhati slatko vrhnje s čokoladom dok se ne rastopi. Dobro miješati ili slabo tući i miješati pjenjačom kako bi se sastojci što bolje stopili. Staviti u hladnjak ili zamrzivač da se što bolje ohladi.
- Zagrijati pećnicu na 180°C. Pripremiti biskvit. Najprije razdvojiti jaja na bjelanjke i žumanjke. Staviti čokoladu da omekša.
- Polovicu šećera s maslacem pjenasto umiješati. Dodati žutanjke, jedan po jedan, te omekšalu čokoladu.
- Bjelanjcima dodati preostali šećer i istući u snijeg.
- U smjesu od žutanjaka naizmjenično dodavati malo snijega pa malo prosijanog brašna (možete direktno prosijavati pa umiješati). Snijeg će zbog šećera biti relativno čvrst ali je svejedno bolje polako i oprezno ga preklapati u smjesu.
- Lim obložiti papirom za pečenje. Tijesto izliti u lim. Kako se radi o dvostrukoj mjeri, potrebno je uzeti što veći četvrtasti lim ili tijesto podijeliti na dvije okrugle forme za torte. Ako uzmete forme različite veličine, moći ćete raditi tortu 'na kat'.
- Peći 35-40 minuta pa polagano otvoriti pećnicu i tijesto u sredini probosti drvenom čačkalicom kako biste provjerili je li do kraja pečeno. Tko voli bolje pečeni biskvit, neka ostavi u pećnici i 45 minuta te ugasi i ostavi još 5 minuta u zatvorenoj pećnici.
- Posuti čistu kuhinjsku krpu šećerom i ispečeni kolač izvrnuti na krpu te odstraniti papir te pustiti da se dobro ohladi najmanje sat vremena ili dulje. Prerezati po sredini vodoravno.
- Biskvit otklopiti tako da prerezana sredina obje strane bude okrenuta prema gore. U lonac istresti marmeladu i polako zagrijavati na srednje jakoj vatri kako bi se dobro otopila. Staviti u cjediljku (sito) i propasirati na jednu polovicu biskvita te dobro raspodijeliti i nožem poravnati. Ponoviti na drugoj polovici.
- Kremu s čokoladom izvaditi iz hladnjaka i mikserom ili u kuhinjskom stroju pripremiti kao što bi inače pripremali tučeno vrhnje (šlag). Premazati kremom jednu stranu biskvita te poklopiti drugom. Gornji dio te strane torte premazati dobro kremom i ukrasiti po želji.
- Tko voli jako čokoladasti i gorči okus, u kremu neka stavi jednaku količinu slatkog vrhnja i crne čokolade. Tko je za kremastije i blaže neka koristi čokoladu za kuhanje ili mliječnu čokoladu i malo više slatkog vrhnja, kao što je navedeno pod sastojcima.
- Tko želi bijelu tortu, neka pripremi manje kreme a na vrh torte stavi ili bijelu rastopljenu čokoladu ili šećerni preljev, tekući ili od valjanog fondanta.
Marina kuharica
In this article:djeca, helena kralj, recept, rođendan, savršena torta, tatina kuharica, torta
Written By
admin
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login