Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Saznajte kako reći NE

Koliko često vam se događa da ste zatrpani poslom i obavezama, i to ne zato što ste si sami tako odabrali nego su vas uhvatili nespremne i prebacili posao na vas, a vi se živcirate te i dalje ne znate reći NE?

Koliko često vam se događa da ste zatrpani poslom i obavezama, i to ne zato što ste si sami tako odabrali nego su vas uhvatili nespremne i prebacili posao na vas, a vi se živcirate te i dalje ne znate reći NE? Ako je to prečesto tada su savjeti koje imamo stvoreni za vas. Naime, postoje načini da se izvučete iz nekih obaveza a da si pritom ne nabijete osjećaj krivnje ili ne posvađate ili, pak, ne mislite kako sada drugi govore da ste nesposobni sve napraviti. Psiholozi se slažu da je naglašena potreba za udovoljavanjem drugim ljudima odraz vlastite nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja. Kada nemate lijepo mišljenje o sebi, tražite  pohvale i potvrde od drugih ljudi, ali pritom možete zalutati do nekih krajnosti samo da biste zadovoljili tu potrebu. Tako šaljete poruku da su drugi važniji od vas. Beskompromisno i neselektivno pristajanje na sve nije uvijek afirmativno. Kada naučite reći “ne” smanjit ćete si stres i osloboditi vrijeme za ono što vi želite raditi i što je vama važno.

Životni primjeri

Jedan od prvih savjeta je da jednostavno kažete “Oprosti. Ovog trenutka to ne mogu napraviti.” S tim da ste to rekli u sigurnom, ali simpatičnom tonu. Ako netko uporno nastavi ispitujući zašto i slično, samo recite da se ne uklapa u vaš raspored i promijenite temu. Oni razumni će shvatiti i prihvatiti vaš odgovor, a ako su nepristojni i dalje navaljuju samo im ponovite “Oprosti, zaista ne stignem to ugurati u svoj raspored” i ako je potrebno samo otiđite. Ako već znate da će taj netko tko vas traži nešto biti uporan i neće prihvatiti odbijenicu tada dobro prolazi odgovor “Dajte mi malo vremena da razmislim i javim se natrag.” Tada imate vremena odlučiti želite li uopće raditi to što vam se nudi i posložite bolje raspored ili da ih lakše otkačite s distance, jer ste kao sve probali da to odradite te odgovor možete javite mailom ili telefonom. Kod važnih pitanja bi bilo dobro uvijek ovako s odmakom razmisliti, vidjeti koliko dobivate i gubite tim poslom i tek onda donesete odluku. Dogodi li se situacija da želite napraviti ono što se traži od vas, ali zaista nemate vremena ili vam se određeni dio u ponuđenoj priči ne sviđa, slobodno možete reći “To ne mogu napraviti, ali mogu to i to”  te ponudite samo ono što vam se sviđa ili manji dio. Tako ipak sudjelujete u ponuđenom, ali prema vašim pravilima ili u manjoj mjeri – baš onolikoj koja vam odgovara. Kod jako bliskih osoba trebalo bi biti dovoljno i bez uvijanja reći “NE”. Nađete li se u situaciji da se od vas očekuje nešto što nikako ne želite probajte biti direktni i reći “Ne želim to učiniti” ili “Molim te da me ne prisiljavaš na to i to”. Okolišanje može biti kontraproduktivno. Jasnoća, kratkoća izričaja, jasno “ne” kada mislite “ne” bit će najglasnija poruka. Važno je da pritom zadržite mir u svakom trenutku. Ovisi opet koga trebate odbiti, ali ako je u pitanju draga kolegica ili prijateljica dobrodošlo je pokazivanje suosjećajnosti prilikom odbijanja. Možete na primjer reći “Žao mi je što ti ne mogu pomoći” ili “Shvaćam tvoj problem.” ili “Zaista mi je teško odbiti te, ali ovoga puta to moram napraviti.”

Savjeti

Budite čvrsti i pristojni. Tako djelujete simpatično, a odajete dojam da se nećete lako predomisliti. Izbjegavajte nastupiti obrambeno i opravdavati se. Ako se odlučite povratno javiti s odgovorom tada nemojte djelovati previše obećavajuće. Druga strana ne smije biti sigurna da ćete pristati na to što traži od vas, pa se neće previše ni razočarati ako ju odbijete. Ako vas traže objašnjenje odbijenice, nemojte se truditi izmišljati stvari nego samo recite da se ne uklapa u vaš raspored. Bliskim ljudima i privatno slobodno nedvosmisleno izrazite svoj stav o traženom i jednostavno recite “NE”. Govor tijela je važna komponenta vašeg odgovora. Gledajte sugovornika ravno u oči, držite glavu visoko i nemojte nerazgovijetno pričati, niti se nervozno smijati.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Top menadžerica

Jasno je da je STEM područje za sve one koji imaju sklonost i interes za područja matematike, fizike te informatike, bez obzira na rod.   

Zanimljivosti

Dvominutno pravilo je odličan lijek protiv odugovlačenja i lijenosti jer vam olakšava započinjanje zadatka.

Dobar posao

Nažalost, ljude 'teškog' karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tako eliminirati iz života, posebno ako poteškoće imamo s članovima obitelji, kolegama...

Dobar posao

Ako niste zadovoljni na svom radnom mjestu i razmišljate o promjeni okruženja, prije nego što impulzivno uručite otkaz šefu prvo si postavite par pitanja,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.