Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
biološki sat
biološki sat

Savjeti stručnjaka

Saznajte u kojoj fazi je vaš biološki sat

Razina AMH hormona iznimno je važna i za proces umjetne oplodnje jer može usmjeriti proceduru u najboljem smjeru

Iako možda još ne planirate djecu, dapače uvjereni ste kako narednih nekoliko godina želite posvetiti karijeri, putovanjima, prijateljima, zabavama, sebi… Zasigurno ste se zapitali koliko točno vremena još imate. S vremena na vrijeme sve pomišljamo na isto, biološki sat koji od trenutka prve menstruacije počinje otkucavati.

Okrutna je činjenica kako je biologija neumoljiva i nimalo blaga prema ženskoj plodnosti. Plodnost počinje opadati u tridesetim godinama, a znatno je smanjena već desetljeće prije menopauze. Posljednjih nekoliko godina učestaliji je trend majčinstva u kasnijoj životnoj dobi, budući da se parovi iz različitih razloga odlučuju na nešto kasnije zasnivanje obitelji. Pritom je za svaku ženu važno znati kakva je funkcija njezinih jajnika, odnosno koja je (okvirno) duljina njezinog reproduktivnog života.

Uvid u to pruža nova, revolucionarana pretraga određivanja anti-Müllerovog hormona (AMH). ”AMH je proteinski hormon značajan za predviđanje trenutka ulaska u menopauzu te rano otkrivanje patoloških procesa u jajniku, kao i određivanja stvarne ovarijske rezerve”, pojašnjava ravnateljica Poliklinike Breyer, Hana Breyer Priselac, mag. med. biochem. Dodaje i da je određivanje anti-Müllerovog hormona preporučljivo svim ženama koje žele znati koliki je njihov reproduktivni potencijal, ženama koje sumnjaju na ulazak u menopauzu, a žele trudnoću te ženama koje planiraju potpomognutu oplodnju.

Važan i kod umjetne oplodnje

biološki sat

www.stocksnap.io

Smatra se kako se AMH stvara u jajnicima kao hormon koji regulira dozrijevanje pojedine jajne stanice kod svakog ovulacijskog ciklusa te djeluje kao fina protuteža FSH i LH, kako prilikom ovulacije ne bismo istovremeno imali velik broj zrelih jajnih stanica. Kako broj jajnih stanica koje bi prilikom ovulacije mogle dozrijeti opada s godinama, tako pada i vrijednost AMH. Na ovaj način, AMH korelira s brojem jajnih stanica tj. on opisuje takozvanu ovarijsku rezervu.

Upravo je iz tog razloga značajan pri utvrđivanju vremena preostalog za ostvarivanje trudnoće te u procjeni ovarijske rezerve nakon kemoterapije ili operativnih zahvata nad jajnicima, a može se mjeriti od rođenja do menopauze.

Pretraga je bezbolna i brza, sastoji se od uzorkovanja krvi i može se obaviti bilo kojeg dana menstrualnog ciklusa, a nalazi su gotovi već isti dan.

”Razina AMH hormona iznimno je važna i za proces umjetne oplodnje. Njegovo je određivanje u sklopu postupka postalo uobičajeno jer odražava pad rezerve primordijalnih folikula u kasnim reproduktivnim godinama te može usmjeriti proceduru u najboljem smjeru. S druge strane, određivanje AMH-a bitno je kako bi se izbjegao rizik hiperstimulacije jajnika (koji je ozbiljna je komplikacija postupaka stimulacije jajnika za izvantjelesnu oplodnju). AMH ukazuje i na bolest jajnika; povećane vrijednosti hormona najčešće kazuju na sindrom policističnih jajnika. Naravno, svaki nalaz, pa tako i vrijednost AMH, potrebno je bez izuzetka tumačiti u kliničkom kontekstu”, kaže magistra Breyer Priselac.

Naslovna foto: Pixabay.com

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Nije prirodno i nije normalno da roditelj izgubi dijete. To je Kategorija bez naziva… Najgora stvar što čovjek može doživjeti.

Život u dvoje

8 iritantnih rečenica koje mora podnositi gotovo svaka solo žena!

Istaknuto

Matična mliječ se na isti način može upotrijebiti i u menopauzi kada dolazi do naglog pada estrogena, kako bi se povećala produkcija estrogena i...

Drama Queen

Tko će trpjeti moja dramatiziranja i znati reći #dedobroje!?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.