Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih njemačkih torti je Schwarzwald torta. Ime je dobila po šumovitom brdskom području u Jugozapadnoj Njemačkoj, poznatom između ostalog i kao mjesto izvora rijeke Dunava, po satovima s kukavicom, šumskom medu, šunki, neobičnim kućama, rakiji od trešanja i naravno schwarzwaldskoj torti.
Ovaj vrhunski kolač s višnjama, slatkim vrhnjem i biskvitom od čokolade i badema, navodno se još 1930. proširio, te se smatra vrhunskim njemačkim klasikom poznatim širom svijeta. Profinjena aroma ove savršene slastice s višnjama, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Potrebno (za biskvit):
Za nadjev:
Za ukrašavanje:
1. Čokoladu otopite na pari iznad lonca s ključalom vodom, otopljenu maknite i potpuno ohladite.
2. Pjenasto izradite maslac, dodavajući šećer i vanilin šećer, miksajte da postane pjenasto, pa dodajte žumanjke, omekšanu čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i Gustinom. Na kraju gumenom žlicom umiješajte mljevene bademe izmjenično sa čvrsto tučenim snijegom od bjelanjaka.
3. Smjesu stavite u kalup za torte (promjera 25), prethodno namazanu maslacem i obloženu papirom za pečenje. Pecite 35-40 minuta ( provjeriti uz pomoć čačkalice), u zagrijanoj pećnici na 180 C.
4. Ispečen biskvit izvadite iz pećnice i pustite 10-tak minuta hladiti, pa ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite. Hladan uz pomoć rezača za torte izrežite u tri dijela.
5. Za nadjev ocijedite višnje, a sok iz kompota zakuhajte, umiješajte šećer, vanilin šećer, limunov sok, cimet, višnjevaču i na kraju Gustin koji prethodno izmiješajte s malo vode ili soka iz kompota. Smjesu kratko prokuhajte, pa ju maknite s vatre da se prohladi. U hladnu smjesu umiješajte procijeđene višnje.
6. Slatko vrhnje stucite u čvrst šlag, po potrebi dodajte žličicu šlagfiksa .
7. Na tacnu za torte po vašem izboru stavite donji dio biskvita, obložite ga opranim i suhim obručem od kalupa, pa ga premažite polovicom nadjeva od višanja te tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite postupak još jednom i završite gornjim biskvitom. Takvu tortu ohladite najmanje 4h, a najbolje preko noći.
8. Prije samog posluživanja završite tortu, maknite obruč, premažite tortu tučenim slatkim vrhnjem sa svih strana i okolo, pospite struganom čokoladom i uz pomoć šprice za torte napravite 12 ružica. Na svaku ružicu stavite po kandiranu višnju. Po želji još prohladite.
Just Good Food
Ovaj vrhunski kolač s višnjama, slatkim vrhnjem i biskvitom od čokolade i badema, navodno se još 1930. proširio, te se smatra vrhunskim njemačkim klasikom poznatim širom svijeta. Profinjena aroma ove savršene slastice s višnjama, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Potrebno (za biskvit):
- 120 g maslaca
- 5 jaja
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g čokolade za kuhanje
- 50 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 90 g mljevenih badema
- 50 g Gustina
Za nadjev:
- 1 staklenka kompota od višanja bez koštica
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica soka od limuna
- 1/2 žličice cimeta
- 3 žlice likera od višanja, višnjevače ili maraskina
- 40 g Gustina
- 1 l slatkog vrhnja (za nadjev 600ml i za ukrašavanje 400 ml)
- kremfiks
Za ukrašavanje:
- strugana čokolada
- slatko vrhnje
- kandirane višnje
1. Čokoladu otopite na pari iznad lonca s ključalom vodom, otopljenu maknite i potpuno ohladite.
2. Pjenasto izradite maslac, dodavajući šećer i vanilin šećer, miksajte da postane pjenasto, pa dodajte žumanjke, omekšanu čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i Gustinom. Na kraju gumenom žlicom umiješajte mljevene bademe izmjenično sa čvrsto tučenim snijegom od bjelanjaka.
3. Smjesu stavite u kalup za torte (promjera 25), prethodno namazanu maslacem i obloženu papirom za pečenje. Pecite 35-40 minuta ( provjeriti uz pomoć čačkalice), u zagrijanoj pećnici na 180 C.
4. Ispečen biskvit izvadite iz pećnice i pustite 10-tak minuta hladiti, pa ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite. Hladan uz pomoć rezača za torte izrežite u tri dijela.
5. Za nadjev ocijedite višnje, a sok iz kompota zakuhajte, umiješajte šećer, vanilin šećer, limunov sok, cimet, višnjevaču i na kraju Gustin koji prethodno izmiješajte s malo vode ili soka iz kompota. Smjesu kratko prokuhajte, pa ju maknite s vatre da se prohladi. U hladnu smjesu umiješajte procijeđene višnje.
6. Slatko vrhnje stucite u čvrst šlag, po potrebi dodajte žličicu šlagfiksa .
7. Na tacnu za torte po vašem izboru stavite donji dio biskvita, obložite ga opranim i suhim obručem od kalupa, pa ga premažite polovicom nadjeva od višanja te tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite postupak još jednom i završite gornjim biskvitom. Takvu tortu ohladite najmanje 4h, a najbolje preko noći.
8. Prije samog posluživanja završite tortu, maknite obruč, premažite tortu tučenim slatkim vrhnjem sa svih strana i okolo, pospite struganom čokoladom i uz pomoć šprice za torte napravite 12 ružica. Na svaku ružicu stavite po kandiranu višnju. Po želji još prohladite.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login