Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Schwarzwald torta

Isprobajte recept za jednu od najpoznatijih torti.

Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih njemačkih torti je Schwarzwald torta. Ime je dobila po šumovitom brdskom području u Jugozapadnoj Njemačkoj, poznatom između ostalog i kao mjesto izvora rijeke Dunava, po satovima s kukavicom, šumskom medu, šunki, neobičnim kućama, rakiji od trešanja i naravno schwarzwaldskoj torti.

Ovaj vrhunski kolač s višnjama, slatkim vrhnjem i biskvitom od čokolade i badema, navodno se još 1930. proširio, te se smatra vrhunskim njemačkim klasikom poznatim širom svijeta. Profinjena aroma ove savršene slastice s višnjama, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Potrebno (za biskvit):
  • 120 g maslaca
  • 5 jaja
  • 160 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 90 g mljevenih badema
  • 50 g Gustina


Za nadjev:
  • 1 staklenka kompota od višanja bez koštica
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1/2 žličice cimeta
  • 3 žlice likera od višanja, višnjevače ili maraskina
  • 40 g Gustina
  • 1 l slatkog vrhnja (za nadjev 600ml i za ukrašavanje 400 ml)
  • kremfiks

Za ukrašavanje:
  • strugana čokolada
  • slatko vrhnje
  • kandirane višnje
Postupak:

1. Čokoladu otopite na pari iznad lonca s ključalom vodom, otopljenu maknite i potpuno ohladite.
2. Pjenasto izradite maslac, dodavajući šećer i vanilin šećer, miksajte da postane pjenasto, pa dodajte žumanjke, omekšanu čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i Gustinom. Na kraju gumenom žlicom umiješajte mljevene bademe izmjenično sa čvrsto tučenim snijegom od bjelanjaka.
3. Smjesu stavite u kalup za torte (promjera 25), prethodno namazanu maslacem i obloženu papirom za pečenje. Pecite 35-40 minuta ( provjeriti uz pomoć čačkalice), u zagrijanoj pećnici na 180 C.
4. Ispečen biskvit izvadite iz pećnice i pustite 10-tak minuta hladiti, pa ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite. Hladan uz pomoć rezača za torte izrežite u tri dijela.
5. Za nadjev ocijedite višnje, a sok iz kompota zakuhajte, umiješajte šećer, vanilin šećer, limunov sok, cimet, višnjevaču i na kraju Gustin koji prethodno izmiješajte s malo vode ili soka iz kompota. Smjesu kratko prokuhajte, pa ju maknite s vatre da se prohladi. U hladnu smjesu umiješajte procijeđene višnje.
6. Slatko vrhnje stucite u čvrst šlag, po potrebi dodajte žličicu šlagfiksa .
7. Na tacnu za torte po vašem izboru stavite donji dio biskvita, obložite ga opranim i suhim obručem od kalupa, pa ga premažite polovicom nadjeva od višanja te tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite postupak još jednom i završite gornjim biskvitom. Takvu tortu ohladite najmanje 4h, a najbolje preko noći.
8. Prije samog posluživanja završite tortu, maknite obruč, premažite tortu tučenim slatkim vrhnjem sa svih strana i okolo, pospite struganom čokoladom i uz pomoć šprice za torte napravite 12 ružica. Na svaku ružicu stavite po kandiranu višnju. Po želji još prohladite.

Just Good Food


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način,...

Gastronomija

Mary Berry, britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica ima najbolji recept za lagani ručak – salatu od vatreno crvene riže.

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Gastronomija

Najukusniji su dok su još topli, uz čaj ili šalicu mlijeka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.