Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
SDP je u današnjem otvorenom pismu predsjednici vlade Jadranki Kosor poručio kako "nijedna hrvatska vlada ni prije ni poslije Račanove, nije osigurala više sredstava u apsolutnom i relativnom iznosu za doplatak za djecu, niti imala veći obuhvat djece, niti je osigurala veći prosječni doplatak za djecu". <br />

Hrvatska

SDP-ovo otvoreno pismo premijerki Kosor u vezi s dječjim doplatkom

U SDP-u su neistinom nazvali nedavnu premijerkinu izjavu, prema kojoj je SDP-ova vlada smanjila sve što se smanjiti da rodiljama i djeci, kao i to da aktualna vlada i u najtežim vremenima krize ni u jednom rebalansu nije dirala oko četri milijarde kuna za doplatak za djecu, čijih je korisnika 60.000 više, nego u vrijeme SDP-a.

Istina je, kako navode, da se za doplatak za djecu predviđa izdvojiti 1,87 milijardi kuna u 2009., kao i to da je primjerice u srpnju ove godine dječjim doplatkom obuhvaćeno 409.956 djece, dok je u srpnju 2001. taj obuhvat bio 556.990, a u prosincu iste godine čak 618.857 djece. Dakle, riječ je o razlici koja premašuje 140.000 djece u Hrvatskoj.

Potpisnik SDP-ovog pisma, saborski zastupnik i predsjednik SDP-ovog Savjeta za socijalnu politiku Davorko Vidović ističe kako je u njegovom ministarskom mandatu pravo na dječji doplatak prošireno na oko 130.000 djece nezaposlenih roditelja, kojima je upravo dječji doplatak bio jedini stalni izvor prihoda.

Hrvatska je vlada u proračunu za 2001. godinu, koji je iznosio 58,1 milijardu kuna, osigurala čak 2,414 milijardi kuna za doplatke za djecu, što je iznosilo 4,2 posto tadašnjeg državnog proračuna.

U prošloj je godini za istu namjenu osigurano 1,87 milijardi kuna što u odnosu na proračun od 118 milijardi kuna iznosi 1,58 posto državnog proračuna.

"Gotovo tri puta ste, gospođo Kosor, bili manje izdašni prema hrvatskoj djeci od kako vi volite reci ‘socijalno neosjetljive Račanove vlade’", poručuju premijerki iz SDP-a.

Visina dječjeg doplatka, kako se navodi, 2001. godine je iznosila prosječno 368,96 kuna, a 2008. godine 361,58 kuna.

Počnite govoriti istinu, ma kakva ona bila, iako se čini da Vas i vašu vladu ni istina više ne može spasiti, poručuje se iz SDP-a u otvorenom pismu premijerki Jadranki Kosor.

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login