Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Sekeli gulaš

Brz i slastan obrok od kupusa idealan za zimske dane.

Jedno od najdražih zimskih jela koje volim pripremiti svojoj obitelji je sekeli gulaš. Poznato mađarsko jelo (Szegedinski gulaš) radi se od kockica popržene svinjetine, puno crvenog luka, začina i kiselog ribanog kupusa, a najčešće se poslužuje uz priloge kao što su žganci (palenta ili pura) ili cijeli kuhani krumpir.

Osim što se jako brzo priprema, ovo jelo je odličan i slastan zimski obrok, a znamo da kiselo zelje (kupus) sadrži jako bitne vitamine, prijeko potrebne u ovim hladnim zimskim mjesecima.



Ljubav prema ovom, pravom domaćem (seljačkom) jelu, naslijeđena je od moje mame (a ona od njene mame), koja nam ga je često pripremala kad sam bila dijete. Tako i sada kad nam ona dođe u posjet, za njen gušt, ali i svih nas, na stolu se često nađe ovaj gulaš.

Iako ga kao dijete nisam previše obožavala, s vremenom, ili bolje rečeno, samo od jednom počela sam se veseliti ovakvom slasnom ručku, a sad već i sama prenosim tu ljubav na svoju djecu.



Potrebno:
za 4 osobe
  • 3 veće glavice srebrenca ili običnog luka
  • 1/2 kg kiselog naribanog kupusa
  • 1/2 kg svinjetine (file – lungić)
  • ulje, sol, papar
  • malo slatke crvene mljevene paprike
  • 1-2 lista lovora
  • nekoliko zrna klekovih boba



Postupak:
  1. Luk oljuštite i nasjeckajte na sitne kockice. Kiseli naribani kupus po potrebi isperite pod mlazom hladne vode, ocijedite ga. Meso operite i nasjeckajte ga na kockice.
  2. U većem loncu na vrućem ulju, miješajući, prvo staklasto popržite pripremljen luk, dodajte list lovora, a potom i na kockice izrezano i isprano meso i popržite ga sa svih strana da postane rumeno i lagano karamelizirano, 15-20 minuta. U međuvremenu ga posolite i po želji popaprite. Kad je meso pečeno i rumeno u lonac dodajte pripremljen kupus, dodajte malo mljevene crvene paprike, nekoliko zrna klekovih boba i sve dobro izmiješajte. Po želji ovdje možete dodati malo (100 ml) goveđe juhe ili temeljca. Poklopite i tako pirjajte još 5-10 minuta.
  3. Uz sekeli gulaš ponudite žgance (palentu) ili krumpir na polovice kuhan u dosta slane vode.

Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja.

Gastronomija

Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick...

Savjeti stručnjaka

Jeste li vi od onih koji imaju dvojbu oko toga trebaju li koristiti krumpir ili se prebaciti na batat, odnosno slatki krumpir?

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.