Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Seksualna energija i element Vatre

Saznajte više o vašim najsnažnijim energijama u tijelu.

Prema taoističkoj tradiciji postoji pet elemenata ili pet sila koji grade cijeli univerzum. Može ih se shvatiti kao pet principa koji se očituju kao pet interaktivnih procesa u prirodi. Taoisti vjeruju da se sve aktivnosti sastoje od interakcije tih pet elementa, a to su drvo, vatra, zemlja, metal i voda.

U našem tijelu se elementi i njihove kvalitete izražavaju kroz unutarnje organe, tako da svaki organ ovisno o pripadajućem elementu ima određene karakteristike- energetske, fizičke, emotivne i duhovne. Pet glavnih unutarnjih organa su spremišta elemenata (tj. njihove energije), a to su srce, slezena, pluća, bubrezi i jetra. Kad je pet elemenata u međusobnom skladu (kad su glavni unutarnji organi zdravi i snažni), tijelo, um i duh su također u ravnoteži.Zdravlje unutarnjih organa jako utječe na našu seksualnu energiju. Seksualna energija je esencija unutarnjih organa. Tijelo koristi najfiniju energiju, pogotovo iz organa, da bi proizvelo spermu ili jajašca. Unutarnji organi i seksualna energija su odraz jedno drugoga; kada se jedan sustav unaprijedi, drugi ga slijedi i obrnuto. Zato je važno održavati elemente u harmoniji, jer oni direktno utječu na unutarnje organe.

U tu svrhu u taoističkoj tradiciji služe tehnike Šest iscjeljujućih zvukova i Unutarnji osmijeh.

Vatreni element

Osobine vatrenog elementa su širenje, sjaj, toplina. Njegovo godišnje doba je ljeto, a unutarnji organi su srce (jin organ) i tanko crijevo (jang organ). Srce je snažno povezano sa seksualnim centrom. Ono je energetski centar strasti i ljubavi. Naziva se 'kraljem' unutarnjih organa jer 'pumpa' krv i energiju kroz cijeli sustav. Vatreni element je povezan s pozitivnim kvalitetama ljubavi i radosti te negativnim emocijama mržnje, okrutnosti i arogancije. Energija vatre je također povezana s uzbuđenjem, ushićenjem i kreativnošću.

Važno je razumjeti da je kretanje glavno svojstvo energije. Ako energija u nama slobodno teče po meridijanima, puni smo energije i lakoće. Čim dođe do stajanja i blokade u protoku, dolazi do poremećaja i kasnije do bolesti. Analogno tome, na fizičkoj razini dobra cirkulacija i pravilna izmjena tvari u organizmu su preduvjet dobrog zdravlja.Negativne emocije izlaze na vidjelo kada energija ne teče ili kada je nagomilana u srcu. Sigurno ste primijetili da kada ne govorite što vam je na srcu i zadržite emocije za sebe, imate osjećaj pritiska, 'kamen na srcu'. Tako se formira negativna energija. Energija postaje negativna kada ne teče.

Energija koja je zapela u srcu je jedan od najčešćih seksualnih problema s kojim se susrećemo. Kada je energija u srcu zablokirana, teško je duboko osjećati i povezati se s partnerom. Izražavanje onoga što vam je na srcu na jasan, smiren i kontroliran način oslobađa energiju i transformira je u nešto pozitivno. Jako je zdravo uspostaviti blisku vezu između srčanog i seksualnog centra.

Tao smatra energiju ljubavi i seksualnu energiju dvjema najsnažnijim energijama u tijelu. Upravo zbog toga je važno stupati u seksualne odnose samo s osobama koje volimo. Takav čin omogućava otvaranje i aktiviranje i seksualnog i srčanog centra, kao i viših duhovnih centara, a samo iskustvo je puno dublje i ispunjavajuće na svim razinama. Za žene je to potpuno prirodna stvar, no zbog svoje jin emocionalne i jang seksualne prirode, većini muškaraca je to strano i potrebna je određena praksa koja im omogućava da probude srčani centar i povežu ga sa seksualnim. Upravo zbog toga je praksa mikrokozmičke orbite obavezna za sve muške taoiste.Energija vatre u srcu otvara seksualni centar. Zbog toga zaljubljivanje vodi do seksualne želje. Mnoge taoističke meditacije su usmjerene na uravnoteženje srčanog i seksualnog centra, kao npr. Kan i Li ( vatra i voda) taoističke meditacije višeg stupnja, koje rade na ujedinjenju ove dvije energije i usmjeravanju njihove moćne sile kroz sve meridijane.

Jezik – osjetilni organ vatrenog elementa

Jezik je osjetilni organ vatrenog elementa i energetski produžetak srca. Postoji snažna veza između jezika, srca i seksualnog centra. Zato se ljubavnici ljube s jezikom. U nekom kulturama se poljubac s jezikom smatra intimnijim od samog seksualnog čina.

Vježbe za jezik

Vježbanje jezika otvara srce i aktivira seksualni centar.
  • Isplazite jezik van što je više moguće i probajte dotaknuti bradu pa zatim vrh nosa. Ponovite nekoliko puta
  • Pomičite isplaženi jezik lijevo – desno
  • Klizite vrhom jezika po nepcu naprijed – nazad (što dublje)
  • Usta su zatvorena, kružite jezikom prednjom stranom zuba 12 – 36 puta, zatim kružite unutarnjom stranom zuba u suprotnom pravcu. Lučit će se slina, koju promućkajte po ustima i progutajte
Više o tehnikama mikrokozmičke orbite i ostalih taoističkih vježbi možete naučiti na tečaju Mjesečeve vode za žene u Parku Božanske Energije gdje se uči o njegovanju ženske energije.

Divine Energy Park

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Kardiolog Brodie Marthaler otkriva koje namirnice odabrati za zaštitu zdravlja srca, a naš je savjet da ih što češće stavite na tanjur.

Beauty report

Evo nekoliko navika koji su najbolje sluge lijepog izgleda.

Gastronomija

Osim što će vas na dulje staze napuniti energijom, ti napitci će vaš organizam opskrbiti i zdravim nutrijentima.

Savjeti i preporuke

3 savjeta za istinsku ljepotu lica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.