Svjedoci smo bujanja prirode i zelenih površina u ljetno vrijeme. Začinsko bilje prekrasnih mirisa i neodoljivih okusa vreba nas sa svih strana. Razna jela i salate upotpunjavamo isjeckanim zelenim listićima i ni ne razmišljamo da takve biljke imaju 'rok trajanja'.
U vrijeme njihove sezone oduševljeno ih koristmo u jelima, ali i na zimu, kada ih nije moguće ubrati u vrtu niti kupiti na tržnici, također je moguće uživati u njihovim okusima. Sve što vam je potrebno je bilje, maslinovo ulje, kalup za pravljenje leda, nož i zamrzivač.
Odaberite začine koje želite, narežite ih i rasporedite u kalup za pravljenje leda. Otprilike dvije trećine svakog od utora u kalupu napunite sa svježe nasjeckanim biljem. Dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje ili rastopljeni neslani maslac preko bilja.
Stavite tako napunjen kalup u zamrzivač i u toku jedne noći imate pripremljene kockice ulja (maslaca) sa sezonskim začinskim biljem. Tako zamrznute kockice izvadite van i posložite u najlon vrećice na koje ćete naznačiti koje se začinsko bilje i ulje u njima nalazi.
Na ovaj način sačuvali ste svježinu biljki i korisne sastojke u njima koji se gube sušenjem. Međutim, savjetujemo da ovaj proces vršite samo na 'tvrđim' biljima kao što su ružmarin, kadulja, timijan, origano i peršin iz razloga što se te biljke i kuhaju u dodanom jelu.
One koje bi dodali pred kraj zgotovljenog jela, kao što su menta, bosiljak, limun verbena i kopar ipak nemojte na ovaj način spremati za zimu jer im se izmjeni svježina okusa.
U vrijeme njihove sezone oduševljeno ih koristmo u jelima, ali i na zimu, kada ih nije moguće ubrati u vrtu niti kupiti na tržnici, također je moguće uživati u njihovim okusima. Sve što vam je potrebno je bilje, maslinovo ulje, kalup za pravljenje leda, nož i zamrzivač.
Odaberite začine koje želite, narežite ih i rasporedite u kalup za pravljenje leda. Otprilike dvije trećine svakog od utora u kalupu napunite sa svježe nasjeckanim biljem. Dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje ili rastopljeni neslani maslac preko bilja.
Stavite tako napunjen kalup u zamrzivač i u toku jedne noći imate pripremljene kockice ulja (maslaca) sa sezonskim začinskim biljem. Tako zamrznute kockice izvadite van i posložite u najlon vrećice na koje ćete naznačiti koje se začinsko bilje i ulje u njima nalazi.
Na ovaj način sačuvali ste svježinu biljki i korisne sastojke u njima koji se gube sušenjem. Međutim, savjetujemo da ovaj proces vršite samo na 'tvrđim' biljima kao što su ružmarin, kadulja, timijan, origano i peršin iz razloga što se te biljke i kuhaju u dodanom jelu.
One koje bi dodali pred kraj zgotovljenog jela, kao što su menta, bosiljak, limun verbena i kopar ipak nemojte na ovaj način spremati za zimu jer im se izmjeni svježina okusa.
In this article:kadulja, kalup za led, maslinovo ulje, nož, ružmarin, začinsko bilje, zamrzivač
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login