Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Simptomi koje ne smijemo ignorirati

10 zdravstvenih poteškoća koje mogu ukazivati na ozbiljne bolesti.

Često ignoriramo glavobolju, zubobolju ili bolove u listovima koji nam se neprestano ponavljaju. Ne moramo potražiti liječničku pomoć za svaki zdravstveni problem, ali nisu sve vrste boli bezazlene. Čak ako bol brzo prođe ili smatramo da nije toliko jaka, neke simptome nikako ne smijemo ignorirati.

1. Gubitak težine

Naglo mršavljenje, a bez imalo truda može zvučati predobro da bi bilo istinito, ali može biti i znak zdravstvenog problema. Neobjašnjiv gubitak kilograma može biti simptom bolesti kao što su dijabetes, depresija, bolesti jetre, rak, pojačan rad štitnjače te malapsorpcija hrane (sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari u crijevu). Ako ste u posljednjih šest mjeseci izgubili 10% svoje težine, obratite se liječniku.

2. Jaka glavobolja

Glavobolja može biti simptom migrene, ali nagla, snažna i oštra bol u glavi može ukazivati na aneurizmu mozga. Puknuće aneurizme može uzrokovati oštećenje mozga u samo nekoliko minuta pa je potrebno odmah nazvati hitnu pomoć. Pušenje i aneurizma u obitelji povećavaju rizik od ove bolesti.3. Povišena temperatura

Povišena temperatura koja traje više od tri dana može biti znak prikrivene infekcije mnogih bolesti, od urinarnog trakta do tuberkuloze. U nekim slučajevima, maligna stanja poput limfoma i neki lijekovi mogu uzrokovati povišenu temperaturu.

4. Nedostatak daha

Ako vam je teško doći do daha ili osjećate kao da nemate dovoljno zraka, nikako ne smijete ignorirati te simptome. Nedostatak daha može ukazivati na bolesti kao što su plućne bolesti, kronični bronhitis, astma, upala pluća, plućna embolija te bolesti srca. Otežano disanje može biti povezano s napadajima panike i tjeskobe koji uzrokuju ubrzan puls, znojenje i druge simptome.

5. Problemi s vidom

Bljeskovi svjetlosti u bojama i svijetle točkice mogu objašnjavati migrenu. U nekim slučajevima, nagli bljeskovi svjetlosti mogu signalizirati odvajanje mrežnice što može dovesti i do trajnog gubitka vida.6. Promjene vezane uz stolicu

Crna, krvava ili katranasta stolica, česti proljev ili zatvor i neobjašnjive promjene vezane za stolicu mogu ukazivati na bakterijske infekcije. Mogu biti znak virusne, bakterijske ili parazitske infekcije te salmonele, a u nekim slučajevima i sindroma iritabilnih crijeva te raka debelog crijeva.

7. Zubobolja

Bol u zubima koju osjećate svaki put kad jedete sladoled ili pijete hladna pića ne biste trebali ignorirati. Možda vam je oštećen živac koji, ako ne odete stomatologu, bakterije u vašim ustima mogu zaraziti infekcijom i proširiti je u tijelu.

8. Bol u prsima

S vremena na vrijeme se može pojaviti osjećaj pritiska u prsima, ali ako imate genetsku predispoziciju za srčane probleme, nemojte ignorirati ovaj simptom. Infarkt se može pojaviti i kod žena mlađih od 45 godina. Kod žena su simptomi slabiji pa mogu osjećati samo pritisak, zamaranje, bol u vratu i gubitak daha.9. Bol u listovima

Ako vam je list na nozi izrazito osjetljiv na jednom dijelu, otečen, crven i topao na dodir, možda imate duboku vensku trombozu, odnosno stvaranje krvnih ugrušaka u venama. Veći rizik za ovu bolest donosi pušenje, oralna kontracepcija, pretilost te trudnoća.

10. Bolne mjesečnice

Bolna menstruacija nije opasna, ali uzroci sekundarne dismenoreje mogu biti miomi, adenomioza, spolne bolesti, endometrioza, cista i tumor jajnika. Ako se bolovi pojavljuju nekoliko dana prije početka menstruacije, praćeni obilnim ili vrlo oskudnim krvarenjem te ako se javljaju između menstruacija praćeni krvarenjem ili čak bez menstrualne krvi, potrebno je javiti se liječniku.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Đumbir možete koristiti u različitim pripravcima kako bi vam koža bila sjajna, zdrava, čista i zaštićena.

Trudnoća

Nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda.

Drama Queen

Iako je društveno neprihvatljiva i dovodi sve sudionike u neku neugodnu, pa ponekad i opasnu situaciju, laž nećemo tako lako iskorijeniti.

Savjeti stručnjaka

Lucija Lugomer, naša poznata influencerica i model, odlučila se napokon riješiti dioptrije te je s nama podijelila svoje iskustvo. Saznajte sve o ovoj revolucionarnoj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.