Slastan Mramorni Brownie

Da se malo odmaknemo od kremastih slastica, evo jedne pomalo nestandardne kombinacije dva prilično poznata i voljena kolača. Mramorni kolač sam za sebe je meni osobno divan, ali zna biti pomalo suhonjav, iako je onaj koji moja teta radi san snova! Još nisam ljepši pojela. To je naravno osobni stav, sve ovisi o tome što tko preferira. Brownie je sam po sebi malo zbijeniji, ali vlažniji. Odlučila sam se isprobati ovakvo što i nije mi žao. Krem sir napravi čudo u ovoj kombinaciji!

Kod nas je apsolutno dobio zeleno svjetlo i za dalje.

 

Recept za Mramorni Brownie

Sastojci:

 Za tamni dio:

  • 270g čokolade
  • 100g maslaca
  • prstohvat soli
  • 5 jaja
  • 230g šećera
  • 20g vanilin šećera
  • 170g brašna
  • 4g praška za pecivo
  • 140g nasjeckanih oraha

Za svijetli dio:

  • 65g maslaca sobne temperature
  • 200g krem sira
  • 100g šećera
  • 10g vanilin šećera
  • 3 jaja
  • 100g brašna

Postupak

Kalup obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180°C.

Tamni dio:

Čokoladu, maslac i sol otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici. U drugoj posudi mikserom pjenasto umutiti jaja i šećere. Brašno i prašak za pecivo pomiješati. Dodati ih u jaja i špatulom sjediniti smjesu. Uliti otopljenu čokoladu, opet umiješati u jednoličnu masu te dodati orahe.

Svijetli dio:

Maslac i krem sir pjenasto umutiti mikserom. Dodati šećere pa potom i jaja. Sve kremasto umiješati. Na kraju dodati brašno i mikserom sjediniti.

U pripremljeni kalup uliti tamni dio, s tim da ostavite nekoliko žlica. Na tamni dio izliti svijetli te na kraju po vrhu rasporediti preostali tamni dio smjese. Nožem ili špatulom prošarati, tako da kasnije dobijete mramorne šare, odnosno prošarani uzorak. Peći 25-30 minuta, ovisno o pećnici. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, izrezati i poslužiti.

Napomene

  • Koristila sam kalup 30x30cm
  • Ne zaboravite sol jer ona pojačava okus čokolade
  • Orahe sam krupno nasjeckala – divno je kad se osjete pod zubima.
  • Po želji, u tamni dio možete dodati 1-2 žlice ruma, Baileysa ili drugog likera, ovisno o tome što volite.
  • Svijetli dio je nešto gušći od tamnog pa ga rasporedite po cijeloj površini kalupa, nemojte izliti na samo jedno mjesto. Ali nemojte ni prije pečenja pretjerano miješati, neka šare ostanu vidljive
  • Tek pečeni kolač kao i svaki brownie treba bili malo „lelujav“, hlađenjem će se stisnuti. Na ovaj način će zadržati veću vlažnost. Nije greška ako ga pečete i koji minut duže da budete sigurni, samo napominjem razliku.

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.