Još traju prijave za Dane hrvatskog kulinarstva na kojima će se u studenome natjecati naši kuhari, slastičari i učenici koji se žele priključiti tom društvu najboljih poznavatelja našeg nepca. Na ovom najznačajnijem hrvatskom kulinarskom događanju po prvi puta bit će i državno prvenstvo slastičara. Pripremat će se kolači, deserti i torte. Izrađivat će se i stolne dekoracije od čokolade tijesta i šećera.
Za Dragicu Lukin mnogi se nadaju da se neće natjecati, jer već dvije godine zaredom pobjeđuje i s pravom strahuju pojavi li se u konkurenciji, ostat će bez nagrade.
– Bavim se slastičarstvom otkad znam za sebe i preferiram sezonske namirnice. Za čitateljice She.hr zato sam i odabrala recepte sa šljivama i šumskim voćem. Inače, sve što radim može i probati u našoj slastičarnici Villa Soši u Umagu. Recepti su provjereni i nadam se da ćete uživati,- kaže gospođa Lukin koja svoje znanje rado prenosi mlađim generacijama i svima koje zanima ukusna slastica.
Tako je gospođa Lukin osoba koja zna sve tajne poslastica sa čokoladom, antičke recepte i još mnogo toga. Slastičarstvo je za nju prava strast i nastoji ga u Hrvatskoj unaprijediti svojim umjetninama.
A kako joj ide može provjeriti i na ovim receptima koje je odabrala za vas.
Okruglice – knedle sa šljivama
Za okruglice je potrebno:
Način rada:
Sir, jaje, maslac i sol izmiješati. Dodati griz. Na drugoj strani pripremiti šljive s malo mrvica, cimeta i šećera. Zatim u tijesto staviti šljivu, formirati kuglicu. Na drugoj strani u lonac staviti vodu, samo malo soli i maslaca da kuha .U tu vodu stavljati kuglice. Kuhati na laganoj vatri od 10 do 12 minuta. U pećnici u posudi zagrijati maslac, mrvice, šećer i orahe pa onda ubacivati kuhane okruglice. Uvaljati okruglice u toj masi, tople služiti s vanilija sladoledom.
Vrijeme pripreme: 20 min
Napomena: Vrlo jednostavan recept, brzo se sprema. Umjesto šljiva mogu biti i marelice ili neko drugo termički obrađeno voće. U slast!
Orah-čoko torta
Za tortu je potrebno:
Za kremu je potrebno:
Način rada:
Jaja i šećer pjenasto istući, dodati mljevene orahe, mrvice, rastopljenu čokoladu. Peći 40 minuta na 180°C. Ohladiti i prerezati na tri dijela, premazati kremom i posuti orasima.
Način pripreme kreme:
Pjenasto izmiješati šećer i maslac, dodati rastopljenu čokoladu. Na drugoj strani ulupati žutanjke, šećer i kuhati na pari. Kad se ohladi, sjediniti masu.
Voćna torta (šumsko voće)
Za biskvit je potrebno:
Za kremu je potrebno:
Način rada:
Tucite jaja sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, koru od limuna i pecite 40-ak min na 170-180 °C. Pomiješajte jogurt sa šećerom, sokom od limuna i pireom od šumskog voća. Na drugoj strani rastopite želatinu, dodajte jogurt smjesi, istucite vrhnje i dodajte ga kremi. Biskvit prerežete na dva dijela, napunite kremom, prekrijete drugim dijelom, premažete s malo kreme, stavite svježe voće dijelom cijele torte, skuhate želatinu, ohladite da ostane tečna, prelijete voće.
Kolač od smokve
Tijesto:
Nadjev:
Način rada:
Šećer, jaja i maslac izmiješati, dodati brašno s praškom za pecivo, zamijesiti tijesto, prepoloviti ga na dva dijela, staviti u hladnjak.
Nadjev:
Smokve očistiti i presjeći na pola, izmiješati s marmeladom i mrvicama. Razvaljati tijesto, staviti u formu, odozgo staviti nadjev, razvaljati drugi dio tijesta, staviti na smokve, peći 30 minuta na 170 °C.
Za Dragicu Lukin mnogi se nadaju da se neće natjecati, jer već dvije godine zaredom pobjeđuje i s pravom strahuju pojavi li se u konkurenciji, ostat će bez nagrade.
– Bavim se slastičarstvom otkad znam za sebe i preferiram sezonske namirnice. Za čitateljice She.hr zato sam i odabrala recepte sa šljivama i šumskim voćem. Inače, sve što radim može i probati u našoj slastičarnici Villa Soši u Umagu. Recepti su provjereni i nadam se da ćete uživati,- kaže gospođa Lukin koja svoje znanje rado prenosi mlađim generacijama i svima koje zanima ukusna slastica.
Tako je gospođa Lukin osoba koja zna sve tajne poslastica sa čokoladom, antičke recepte i još mnogo toga. Slastičarstvo je za nju prava strast i nastoji ga u Hrvatskoj unaprijediti svojim umjetninama.
A kako joj ide može provjeriti i na ovim receptima koje je odabrala za vas.
Okruglice – knedle sa šljivama
Za okruglice je potrebno:
- 500 g svježeg sira
- 1 cijelo jaje
- 1 velika žlica maslaca
- 100 g griza
- malo soli
- 600 g šljiva
- 80 g prezle
- 150 g šećera
- 100 g oraha (po želji)
- 100 g maslaca
Način rada:
Sir, jaje, maslac i sol izmiješati. Dodati griz. Na drugoj strani pripremiti šljive s malo mrvica, cimeta i šećera. Zatim u tijesto staviti šljivu, formirati kuglicu. Na drugoj strani u lonac staviti vodu, samo malo soli i maslaca da kuha .U tu vodu stavljati kuglice. Kuhati na laganoj vatri od 10 do 12 minuta. U pećnici u posudi zagrijati maslac, mrvice, šećer i orahe pa onda ubacivati kuhane okruglice. Uvaljati okruglice u toj masi, tople služiti s vanilija sladoledom.
Vrijeme pripreme: 20 min
Napomena: Vrlo jednostavan recept, brzo se sprema. Umjesto šljiva mogu biti i marelice ili neko drugo termički obrađeno voće. U slast!
Orah-čoko torta
Za tortu je potrebno:
- 10 jaja
- 180 g šećera
- 100 g čokolade
- 200 g oraha
- 80 g mrvica
Za kremu je potrebno:
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- 10 žutanjaka
- 100 g čokolade
- 2 vanilijina šećera
- 100 g oraha za posipanje
Način rada:
Jaja i šećer pjenasto istući, dodati mljevene orahe, mrvice, rastopljenu čokoladu. Peći 40 minuta na 180°C. Ohladiti i prerezati na tri dijela, premazati kremom i posuti orasima.
Način pripreme kreme:
Pjenasto izmiješati šećer i maslac, dodati rastopljenu čokoladu. Na drugoj strani ulupati žutanjke, šećer i kuhati na pari. Kad se ohladi, sjediniti masu.
Voćna torta (šumsko voće)
Za biskvit je potrebno:
- 7 jaja
- 180 g šećera
- 180 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kora od limuna
Za kremu je potrebno:
- 250 g šumskog voća
- 3 dl jogurta
- 170 g šećera
- 100 g želatine
- 4 dl slatkog vrhnja
- Crveni preljev za tortu (crvena želatina)
Način rada:
Tucite jaja sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, koru od limuna i pecite 40-ak min na 170-180 °C. Pomiješajte jogurt sa šećerom, sokom od limuna i pireom od šumskog voća. Na drugoj strani rastopite želatinu, dodajte jogurt smjesi, istucite vrhnje i dodajte ga kremi. Biskvit prerežete na dva dijela, napunite kremom, prekrijete drugim dijelom, premažete s malo kreme, stavite svježe voće dijelom cijele torte, skuhate želatinu, ohladite da ostane tečna, prelijete voće.
Kolač od smokve
Tijesto:
- 40 g brašna
- ½ praška za pecivo
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 3 žutanjka
- 1 žlica ruma
- 200 g maslaca
Nadjev:
- 500 g (svježih) smokava
- 100 g marmelade od smokava
- 50 g prezle – mrvice
Način rada:
Šećer, jaja i maslac izmiješati, dodati brašno s praškom za pecivo, zamijesiti tijesto, prepoloviti ga na dva dijela, staviti u hladnjak.
Nadjev:
Smokve očistiti i presjeći na pola, izmiješati s marmeladom i mrvicama. Razvaljati tijesto, staviti u formu, odozgo staviti nadjev, razvaljati drugi dio tijesta, staviti na smokve, peći 30 minuta na 170 °C.
In this article:Dragica Lukin, hrana, kolači, kulinarstvo, slastičarka, slastice, umag, villa soši
Written By
admin
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login