Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Slatka mala stevija

Stevia Rebaudiana je prirodna zamjena za šećer.

Stevija je biljka iz porodice krizantema, porijeklom iz Paragvaja i Brazila, a njena povoljna djelovanja na ljudsko zdravlje poznata su još od davnina među Guarani Indijancima. Oni su naime, pomoću stevije liječili rane, šećernu bolest pa čak i povišeni tlak.

– Stevija je jedan od najboljih sladila, nema kalorijsku vrijednost i ne podiže razinu šećera u krvi. Pogodna je za dijabetičare i za sve one koji paze na unos ugljikohidrata u organizam, ističe nutricionistica Martina Bačan iz Nutricionističkog savjetovališta Biovita.

Šira primjena je uslijedila nakon što su dva francuska kemičara 1931. godine ispitala sastav stevije i prepoznali njene prednosti. Prva masovna proizvodnja je počela u Japanu. Inače, stevija je dostupna u nekoliko oblika – kao grmić, sušeno lišće te bijeli i zeleni prašak ili tekućina.

Ono što posebno privlači pažnju kod stevije je činjenica da je termostabilna što ju čini izvrsnim izborom zaslađivača kod pečenja. Osim toga, ima nizak glikemički indeks te se ne razgrađuje u ljudskom organizmu, što je odlično ukoliko pazite na unos šećera u organizam.

Povoljni učinci za zdravlje

U nekim južnoameričkim državama stevija se, osim kao zaslađivač, koristi i u medicinske svrhe kao regulator razine šećera u krvi. Zbog niskog glikemičkog indeksa, stevija je dobila nadimak „beskalorični šećer“, jer, iako okusom slađa od šećera, ona zaslađuje bez da je organizam iskorištava. Time osigurava konstantnu razinu glukoze u krvi, izbjegava njene oscilacije te dovodi organizam u stanje energetske ravnoteže. Upravo je to ono što se želi postići u liječenju dijabetesa tip 2.

Stevija je odlična i za mršavljenje jer djeluje na hipotalamus i želudac blokirajući osjećaj gladi. Blagotvorni učinak stevije uočava se i u probavnom sustavu – smanjuje mučninu, umiruje žgaravicu i potiče probavu.

Stevija se koristi i u proizvodnji zubnih pasti jer se pokazalo kako pomaže u zaustavljanju stvaranja zubnog plaka, gomilanju bakterija i nastanku zubnog karijesa.

Aspartan ipak jači

Studija objavljena u časopisu British Journal of Pharmacology utvrdila je kako stevija ima povoljan utjecaj na krvni tlak. Kod ispitanika kojima je tijekom tri mjeseca, tri puta dnevno davana stevija, došlo je do sniženja tlaka.

Zanimljivo je da je stevija, usprkos brojnim pozitivnim učincima, „legalizirana“ u svega nekoliko zemalja svijeta i to je registrirana kao dijetetski proizvod, a ne kao zamjena za šećer. Očito je industrija umjetnih zaslađivača, od kojih su neki i dokazano otrovni kao što je aspartan, jača od činjenice da postoji prirodan i zdrav način zaslađivanja. No, Hrvatska je ipak jedna od rijetkih zemalja koja priznaju njena ljekovita svojstva, a možete ju kupiti u prodavaonicama zdrave hrane.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Putovanja

Jačanje imuniteta, mentalni rast, tretmani koji vraćaju balans i oslobađaju pozitivnu energiju, povratak prirodi i lokalnom…

Duh i tijelo

Postoji jedan zanimljiv fenomen koji se pojavio u današnjoj kulturi, a ja ću ga nazvati "Vinske mame".

Zdravstveni karton

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i ove godine provodi se edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina.

Savjeti stručnjaka

Ziggy Cup je postavila novi standard za inovacije menstrualnih čašica, pružajući korisnicima neograničene mogućnosti.

Advertisement