Slatko-kisela juha i rezanci sa svinjetinom

Sudeći po reakcijama na Steamy, creamy facebook stranici, kad sam objavila fotografiju slatko kisele juhe puno vas voli kinesku kuhinju. Mislim, nije da me to začudilo. Pa tko bi odolio svim tim začinima i aromama, hrskavom povrću u tempuri, krepkim juhama, osvježavajućim salatama, slatko-kiselim umacima, staklenim rezancima, pohanom voću i sladoledima.

Unatoč činjenici da volim isprobavati nova jela, često sam u jednom zagrebačkom kineskom restoranu znala naručivati isto glavno jelo – domaće pirjane rezance s tri vrste mesa i povrćem. Jednostavno ne bih mogla odoljeti. Za predjelo bi svaki put bilo nešto drugo – proljetne rolice ili prženi wan tan, razne juhe ili salate, ali se već znalo da ću bez obzira na dugo proučavanje jelovnika opet naručiti isto.

Kao što možete i pretpostaviti – upravo ti rezanci su me inspirirali na ovo jelo samo što sam odlučila ubaciti svinjetinu i tako napraviti rezance s jednom vrstom mesa i povrćem. Malo duže treba da se svi sastojci nasjeckaju, ali sama priprema je brza. 

Sastojci :

  • 2 mrkve
  • 1 veći poriluk
  • 2 mlada luka
  • svježi đumbir (komad 2×2 cm)
  • glavica kineskog kupusa
  • bambus (iz staklenke)
  • 1 veći svinjski file (ili komad pilećih prsa)
  • zdjelica brokule (cvijetovi i stabljike narezane na sitno)
  • šalica graška
  • žličica korijandera u sjemenkama
  • žličica čilija u prahu
  • soja umak
  • reducirani aceto balsamico
  • voda
  • suncokretovo ulje
  • sol, papar
  • peperoncini
  • špageti (za dvije osobe)

Priprema : 

  1. Đumbir prepoloviti na pola, jednu polovicu narezati na sitne trakice i potom na kockice. U mužar staviti narezani đumbir, sjemenke korijandera, čili u prahu, jedan do dva peperoncina,malo suncokretovog ulja, sol i malo papra i sve dobro usitniti da se pretvori u gusti namaz. Dodati soja umak i malo reduciranog aceta balsamica.
  2. Svinjetinu rezati na tanke ploškice tako da prislonite nož uz meso i režete ukoso. Narezano meso stavite u smjesu u mužaru da se marinira barem pola sata (idealno bi bilo sat-dva).
  3. Mrkvu narezati na tanke štapiće, kineski kupus i bambus na duge tanke trakice, a mladi luk i poriluk na ploškice. Stavite kuhati vodu za špagete (jer je umak gotov dok se skuha tjestenina). U wok ulijte malo suncokretovog ulja i kad se zagrije ubacite mrkvu da se pirja, dodajte mladi luk (samo bijeli dio), drugu polovicu đumbira i poriluk i pirjajte sve još par minuta. Ubacite meso zajedno sa smjesom iz mužara. Za to vrijeme bi voda trebala već zakuhati pa ubacite špagete.
  4. Kad meso dobije boju, ubacite kineski kupus, brokulu i grašak te podlijte sa malo vode. Dodajte još cca pola dcl soja umaka, mladi luk – 'zeleni dio', po želji još malo reduciranog aceta i mrvicu soli. Pred kraj izvadite veliki komad đumbira. Tjestenina mora biti al dente kad ju stavljate u umak. Hvataljkom uzimajte špagete i stavljajte u umak – ako usput zagrabite i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala – odlično, jer će on zbog prisutnosti škroba dodatno zgusnuti umak.
  5. Pojačati vatru i pirjati sve još par minuta dok špageti ne poprime arome i boju umaka. Poslužiti odmah posuto sa malo čilija (ako volite ljuto) i sa malo mladog luka. I naravno, jesti kineskim štapićima.

Napomena :

Količina začina koju sam navela je ona na koju smo mi navikli. Volimo začinjeno i kad je u pitanju kineska hrana ponekad 'pretjeramo'. Slobodno stavite manje čilija ili manje soja umaka – lako je dodati na kraju ako osjetite da vam je preblago. Ne bih voljela da si spalite okusne pupoljke.

Napomena iznad vrijedi i za ovu juhu, začina ima poprilično, slobodno smanjite količine.

Sastojci :

  • 1 mrkva – narezana na štapiće
  • 1 – 2 stabljike mladog luka – narezati i bijeli i zeleni dio
  • pola češnja češnjaka – narezan što sitnije
  • svježi đumbir – komadić 1 x 1 cm – narezan na sitne kockice ili nariban
  • bambus (iz staklenke) – pola šalice
  • pola šalice graška
  • pileći file – po želji (može i bez njega)
  • pola litre povrtnog temeljca
  • čili u prahu – pola žlice
  • 4-5 žlica reduciranog aceta balsamica
  • pola žlice smeđeg šećera
  • sol, papar
  • 4-5 žlica soja umaka
  • pola žličice slatke crvene paprike
  • suncokretovo ulje – 3-4 žlice
  • razmućeni bjelanjak
  • škrobno brašno
  • voda 

Priprema : 

  1. Pomiješajte reducirani aceto balsamico, smeđi šećer, malo soli i papra, soja umak, slatku crvenu papriku i čili. Na ulju popržite bijeli dio mladog luka, mrkvu i piletinu, dinstati dok sve namirnice ne dobiju lijepu boju. Dodati sitno sjeckani đumbir i češnjak i još kratko dinstati.
  2. Dodati smjesu začina (aceto, čili, sol…), par puta promiješati, podliti pilećim temeljcem, dodati grašak i bambus te pustiti da se kuha 10-ak minuta. Pomiješati žlicu škrobnom brašna sa par žlica vode, dobro promiješati i uliti u juhu. Pojačati vatru i sve dobro promiješati.
  3. Na samom kraju dodati razmućeni bjelanjak tako da u bjelanjak močimo vilicu koju potom uronimo u juhu, i tako dok ne potrošimo sav bjelanjak.
  4. Posuti sa zelenim dijelom mladog luka i po želji začiniti s još malo čilija ili aceta ili šećera.

Steamy, creamy