Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Smijeh je najbolji lijek za bol

Smijeh je prirodni analgetik.

Istraživači Sveučilišta u Oxfordu su proveli dva pokusa kako bi dokazali analgetski učinak smijeha. U prvom su ispitanici u laboratoriju gledali isječke iz serija "Mr. Bean" ili "Prijatelji" ili pak nehumoristične isječke programa o životinjama u divljini dok su stručnjaci mjerili njihovu otpornost na bol. Bol je izazvana ili zaleđenom posudom za hlađenje vinskih boca ili jakim stiskanjem tlakomjera.

U drugom su pokusu ispitanici gledali ili komediju s nogu ili dramu, a bol je izazvana izazovnom vježbom u kojoj su leđima bili okrenuti zidom, spustili su se u čučanj i trebali zadržati taj položaj.Istraživači su ustanovili kako je 15 minuta smijeha povećalo toleranciju na bol za deset posto. Neutralni video isječci, tj. oni koji nisu bili smiješni nisu imali nikakav analgetički učinak, baš kao ni gledanje drame u drugom eksperimentu.

Pali samo opušteni smijeh


No ako ste mislili kako bilo kakva vrsta smijeha pali, prevarili ste se. Stručnjaci su napomenuli da opušteni i neforsirani smijeh može ublažiti bolove – ona vrsta zbog koje vam bore oko očiju dođu do izražaja. S druge strane, sramežljivo smijuljenje neće učiniti ama baš ništa za vašu bol.Pozitivni učinak na bol dolazi iz endorfina, složene kemikalije koja pomaže u prijenosu poruka između neurona, a istovremeno oslabljuje signale tjelesne boli i psihološkog stresa. Ako želite svoj mozak opskrbiti endorfinima, to možete napraviti tjelovježbom, seksom, konzumacijom čokolade i smijehom.

Kako, pitate se? Ova se kemikalija otpušta zbog nenamjernog mišićnog napora koji nastupi jer izdišemo bez udisanja. Zbog tog se napora iscrpljeni, a mozak počne stvarati veću količinu endorfina. Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B.

Ordinacija.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Kad pomislimo na sezonsku depresiju, niža emocionalna stanja obično povezujemo s hladnim, sivim vremenom.

Savjeti stručnjaka

Ako vam migrena otežava život, možda biste trebali razmotriti vježbanje kao intervenciju za upravljanje simptomima i smanjenje učestalosti napadaja. I

Seks

Ako mislite da ste u krevetu savršene, pročitajte članak i otkrijte radite li jednu od greški...

Budi fit

Kada bi postojala tableta koja bi imala isti učinak kao i tjelovježba, biste li je uzimali ili biste ipak odradili svoju dnevnu dozu rekreacije?...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.