U predbožićno doba često nakon pečenja kolača ostane i dosta bjelanjaka. Ovo je recept za vrlo ukusne kolačiće kojima je osnova snijeg od bjelanjaka. Izuzetno su laki za pripremiti, lijepog su izgleda te zanimljivog i osvježavajućeg okusa. Nisu tipične puslice i nikako nisu suhi poput puslica. Sličan sam recept dobila od muževe bake i malo ga prilagodila mojem ukusu. U originalu se koriste i male okrugle oblatne na koje se potom stavi snježna masa ali one doista nisu potrebne.
Potrebno je:
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 160°C. Istući bjelanjke u kuhinjskom stroju ili mikserom u čvrsti snijeg.
2. Polako uz miješanje dodavati šećer i potom lagano preklopiti (drvenom kuhačom) kokos i koricu limuna. Na kraju dodati i limunov sok.
3. Na lim za pečenje staviti masni papir za kolače te ga lagano navlažiti vodom kako bi se makroni kasnije lakše mogli odlijepiti. Snježnu masu s dvije žličice stavljati na papir. Peći 15-20 minuta dok ne počnu poprimati zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i zajedno s papirom staviti na rešetku da se dobro ohlade.
4. Čokoladu rastopiti na pari. Voda ne smije prejako vriti u posudi koja se nalazi ispod one u kojoj rastapate čokoladu. Jer ako je vrenje prejako, čokolada bi se mogla zapeći kao kad ju otapate u posudi na štednjaku. Na svaki makron dodati po malo veću kap čokolade i – grudi od snijega su gotove!
Marina kuharica
Potrebno je:
- 3 bjelanjka
- Prstohvat soli
- 100 g šećera
- 200 g kokosovog brašna (naribani suhi kokos)
- Naribana korica i sok jednog bio limuna (organski uzgojenog)
- 50 g Crne čokolade
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 160°C. Istući bjelanjke u kuhinjskom stroju ili mikserom u čvrsti snijeg.
2. Polako uz miješanje dodavati šećer i potom lagano preklopiti (drvenom kuhačom) kokos i koricu limuna. Na kraju dodati i limunov sok.
3. Na lim za pečenje staviti masni papir za kolače te ga lagano navlažiti vodom kako bi se makroni kasnije lakše mogli odlijepiti. Snježnu masu s dvije žličice stavljati na papir. Peći 15-20 minuta dok ne počnu poprimati zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i zajedno s papirom staviti na rešetku da se dobro ohlade.
4. Čokoladu rastopiti na pari. Voda ne smije prejako vriti u posudi koja se nalazi ispod one u kojoj rastapate čokoladu. Jer ako je vrenje prejako, čokolada bi se mogla zapeći kao kad ju otapate u posudi na štednjaku. Na svaki makron dodati po malo veću kap čokolade i – grudi od snijega su gotove!
Marina kuharica
You must be logged in to post a comment Login