Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Sorbet od lubenice

Osvježite se na sofisticiraniji način

Lubenica je voće bez kojeg neki ne mogu zamisliti preživljavanje vrućih ljetnih dana. U potrazi za receptima koji uključuju ovu ‘vodenu bombu’, a vjerujte ima ih više nego što smo mislili, shvatili smo da prvo moramo isprobati onaj najjednostavniji, a po mišljenju mnogih sladokusaca i najfiniji – sorbet od lubenice.

[box style=”0″]

Zdravlje u jednoj kriški

Bogata elektrolitima i vodom, prirodni je dar za borbu protiv tropskih vrućina, žeđi i dehidracije, a na 100grama ima samo 30 kalorija. Lubenica je izuzetno bogata fitonutrijentima i antioksidansima koji su učinkoviti u prevenciji raka debelog crijeva, prostate, grudi, endometrija, pluća i gušterače.

Odličan je izvor vitamina A, koji je važan za održavanje zdrave kože, a štiti i niz drugih tjelesnih funkcija uključujući zdravlje pluća i usne šupljine te kalija koji je nužan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu srčanih otkucaja i tlaka. Važan je za prevenciju srčanih i moždanih udara.

[/box]

S njom smo se zabavljali kao djeca, jeli je na plaži ili doma – obavezno iznad tanjura kako ne bi pokapali sve oko sebe.

lubenica komadi

Iz nje smo ‘pljucali’ koštice jedni na druge i svakakve druge nepodopštine, no danas je jedemo na profinjeniji način, a jedan od njih je u obliku osvježavajućeg sladoleda odnosno sorbeta.

Za ovaj jednostavan recept ne treba vam aparat za izradu sladoleda, glatkoću smjese daje agavin sirup koji možete nabaviti u trgovinama zdrave prehrane. Za one koje ne vole toliko slatko, neka iz recepta izbace šećer.

Dodatkom nekog likera ili votke ovaj sorbet dobiva novu dimenziju te će sigurno oduševiti vaše prijatelje prilikom ljetnih večernjih druženja.

lubenica sorbet

RECEPT – SORBET OD LUBENICE

 Sastojci:

  • 1/2 šalice šećera
  • 1/2 šalice agavinog sirupa (ili običnog sirupa)
  • 1/4 šalice svježe iscjeđenog soka limete ili limuna
  • 3 svježa listića mente
  • 1.5 kila lubenice narezana na kockice, bez kore i koštica 

Priprema

U loncu zagrijete sirup i sok limete ili limuna te u njima otopite šećer zajedno s listićima mente. Kada se šećer potpuno otopi, lonac maknite s vatre i pustite neka se ohladi. U blenderu usitnite kockice lubenice i dodatno je istisnite kroz sito sa širim rupicama.

Smjesi od lubenice dodajte ohlađeni sirup i dobro promiješajte kako bi sjedinili smjesu. Stavite je zatim u plastičnu posudu, pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču oko 3 do 4 sata.

Nakon toga smjesu opet dobro promiješajte vilicom i poslužite na kuglice žlicom za sladoled. Pripremite se na zadovoljne uzdahe vaših rashlađenih ukućana. Dobar tek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Cjelovite žitarice bogat su izvor proteina, minerala te vitamina B i E, a osim toga sadrže i malo masti, stoga su odličan izbor za...

Suncokreti na oblacima

Uskoro kreće vreva i galama i ovo vrijeme treba iskoristiti za napuniti baterije, za nahraniti dušu.

Zdravstveni karton

Teško svakodenevnom prehranom možemo unijeti sve potrebne doze vitamina i minerala

Savjeti stručnjaka

Problem sive mrene se rješava u svega par koraka i minuta – doslovno.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.