Moja ljubav prema ovoj vrsti šumskih plodova, odnosno ljubav prema vrganjima traje recimo tako "od rođenja", a utakla mi ju je moja mama koja također obožava vrganje, pa čak ih radije pojede od bilo koje vrste mesa ili bilo čega drugog. Proteklih nekoliko dana bili smo svjedoci obilnih kiša, što je onda (hvala Bogu) i pogodovalo rastu ovih povremenih toliko cijenjenih šumskih delikatesa. Vrganji imaju finu orašastu aromu, a odlični su u kombinaciji s tjesteninom, rižom, mesom, divljači ili jednostavno prokuhani i poprženi s jajima i s puno luka. Najlakše ćete ih naći u ovo vrijeme (početak ljeta) ili početkom rane jeseni. Ja sam ih ovaj put odlučila napraviti na potpuno jednostavan način, uz spaghette, u umaku od vrhnja…uživali smo svi, uključujući i baku (mamu)….
Potrebno :
1/2 kg svježih vrganja
1 žlica maslaca
malo maslinova ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
400 ml povrtne juhe (može kocka)
1 dcl vrhnja za kuhanje
3-4 žlice svježeg nasjeckanog peršina
sol, papar
špageti
Postupak :
1 . Zagrijte povrtnu juhu ili skuhajte povrtnu kocku, pa joj dodajte 400g očišćenih i tanje nasjeckanih svježih vrganja, kuhajte 20-tak minuta na laganoj vatri. Oljuštite i nasjeckajte jednu veću glavicu luka i 2 režnja češnjaka. Špagete skuhajte i procijedite.
2 . Preostalih 100 g nasjeckanih vrganja popržite na vrućem ulju i maslacu, dodajte luk i češnjak i kratko propirjajte, posolite i popaprite.
3 . Umiješajte povrtni temeljac zajedno s vrganjima, smanjite vatru i pustite da se krčka 5-7 minuta. Umiješajte vrhnje i 2 žlice nasjeckanog peršina, te začinite po želji.
4 . Tjesteninu ocijedite i poslužite s umakom, pospite ostatkom nasjeckanog svježeg peršina.
Just Good Food
Potrebno :
1/2 kg svježih vrganja
1 žlica maslaca
malo maslinova ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
400 ml povrtne juhe (može kocka)
1 dcl vrhnja za kuhanje
3-4 žlice svježeg nasjeckanog peršina
sol, papar
špageti
Postupak :
1 . Zagrijte povrtnu juhu ili skuhajte povrtnu kocku, pa joj dodajte 400g očišćenih i tanje nasjeckanih svježih vrganja, kuhajte 20-tak minuta na laganoj vatri. Oljuštite i nasjeckajte jednu veću glavicu luka i 2 režnja češnjaka. Špagete skuhajte i procijedite.
2 . Preostalih 100 g nasjeckanih vrganja popržite na vrućem ulju i maslacu, dodajte luk i češnjak i kratko propirjajte, posolite i popaprite.
3 . Umiješajte povrtni temeljac zajedno s vrganjima, smanjite vatru i pustite da se krčka 5-7 minuta. Umiješajte vrhnje i 2 žlice nasjeckanog peršina, te začinite po želji.
4 . Tjesteninu ocijedite i poslužite s umakom, pospite ostatkom nasjeckanog svježeg peršina.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login