Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Spaghetti s umakom od vrganja i vrhnja

Iskoristite sezonu gljiva.

Moja ljubav prema ovoj vrsti šumskih plodova, odnosno ljubav prema vrganjima traje recimo tako "od rođenja", a utakla mi ju je moja mama koja također obožava vrganje, pa čak ih radije pojede od bilo koje vrste mesa ili bilo čega drugog. Proteklih nekoliko dana bili smo svjedoci obilnih kiša, što je onda (hvala Bogu) i pogodovalo rastu ovih povremenih toliko cijenjenih šumskih delikatesa. Vrganji imaju finu orašastu aromu, a odlični su u kombinaciji s tjesteninom, rižom, mesom, divljači ili jednostavno prokuhani i poprženi s jajima i s puno luka. Najlakše ćete ih naći u ovo vrijeme (početak ljeta) ili početkom rane jeseni. Ja sam ih ovaj put odlučila napraviti na potpuno jednostavan način, uz spaghette, u umaku od vrhnja…uživali smo svi, uključujući i baku (mamu)….



Potrebno :

1/2 kg svježih vrganja
1 žlica maslaca
malo maslinova ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
400 ml povrtne juhe (može kocka)
1 dcl vrhnja za kuhanje
3-4 žlice svježeg nasjeckanog peršina
sol, papar
špageti



Postupak :

1 . Zagrijte povrtnu juhu ili skuhajte povrtnu kocku, pa joj dodajte 400g očišćenih i tanje nasjeckanih svježih vrganja, kuhajte 20-tak minuta na laganoj vatri. Oljuštite i nasjeckajte jednu veću glavicu luka i 2 režnja češnjaka. Špagete skuhajte i procijedite.
2 . Preostalih 100 g nasjeckanih vrganja popržite na vrućem ulju i maslacu, dodajte luk i češnjak i kratko propirjajte, posolite i popaprite.
3 . Umiješajte povrtni temeljac zajedno s vrganjima, smanjite vatru i pustite da se krčka 5-7 minuta. Umiješajte vrhnje i 2 žlice nasjeckanog peršina, te začinite po želji.
4 . Tjesteninu ocijedite i poslužite s umakom, pospite ostatkom nasjeckanog svježeg peršina.

Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.