Obzirom da je u tijeku sezona šparoga, ovo je prvi u seriji recepata sa šparogama, jedna od mojih kreacija koja je ispala upravo onako kako sam željela. Recepata će biti još a ja bih bila presretna ako moj jelovnik možete obogatiti i vašim receptima. Ideja nikad dosta!
Potrebno za 2 odrasle osobe:
Količinu tjestenine odredite prema vlastitim potrebama i ukusu odnosno ovisno o tome da li vam je ovo predjelo ili glavni obrok. Kupite po mogućnosti divlji losos a ne onaj iz uzgoja. Također ga možete zamijeniti i škampima koje ste zarezali uzdužno na "leđima" ili čak sitno narezanom piletinom.

Priprema:
Marina kuharica
Mare
Potrebno za 2 odrasle osobe:
- 150-250 g tjestenine, najbolje penne ali može i špagete
- 1-2 žlice maslaca
- 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckati (ne protisnuti)
- 1 mladi luk ili 2 tanka, narezati na kolutove zajedno sa zelenim "perjem"
- 5 malih koktel rajčica ili 1 srednje velika, sitno nasjeckati a još bolje prethodno blanširati i oguliti kožicu
- 7-8 ili više zelenih „pitomih“ šparoga (iz uzgoja)
- 200 ml vrhnja za kuhanje (jedna čašica)
- 2 tanke kriške dimljenog lososa ili 1 komad svježeg, narezati na tanke trakice ili kockice
- muškatni oraščić
Količinu tjestenine odredite prema vlastitim potrebama i ukusu odnosno ovisno o tome da li vam je ovo predjelo ili glavni obrok. Kupite po mogućnosti divlji losos a ne onaj iz uzgoja. Također ga možete zamijeniti i škampima koje ste zarezali uzdužno na "leđima" ili čak sitno narezanom piletinom.
Priprema:
- Pristavite vodu za penne ili ju skuhajte u kuhalici pa prebacite u lonac, radi uštede vremena. Posolite kad uzavrije i stavite kuhati penne. Njima obično treba oko 8 ili više minuta i tako će biti gotove istovremeno kad i umak.
- Maslac staviti u tavu na laganu vatru, da se polako topi. Dodati sitno nasjeckani (nikako protisnuti) češnjak i mladi luk narezan na kolutove.
- Dodati rajčice sitno nasjeckane ili prvo blanširane pa onda nasjeckane.
- Šparoge narezati na kolutove a vrhove, kojih 5-7 cm ostaviti na stranu. Kolutove dodati u tavu da se polako kuhaju. Ako koristite svježi losos, dodajte ga u ovom trenutku. Dodati i vrhnje za kuhanje i naribati malo muškatnog oraščića te uz lagano miješanje kuhati još nekoliko minuta.
- Vrhove prerezati po duljini i staviti na maslac kada su kolutovi već omekšali (provjera vilicom). Okus je bolji ako su pomalo hrskavi. Ako koristite dimljeni losos, dodajte ga sada i posolite i popaprite te još kratko kuhajte kako bi jelo poprimilo okus po lososu.
Marina kuharica
Mare
You must be logged in to post a comment Login