Srca iz Nuora – Coricheddos

Uskoro će Valentinovo i mogli bi voljenima poklonili nešto jestivo. Na Sardiniji se ovi kolačići ukrašavaju posebnim priborom i perlicama te poklanjaju mladencima za vjenčanje. Kolačići su izuzetno zdravi, priprema ih se bez šećera i što je najbolje – mogu dugo stajati.

Na internetu je nekoliko gotovo identičnih recepata za ove kolačiće i u biti se tu ne može puno pogriješiti jer je punjenje uglavnom od meda i badema uz dodatak šafrana. Sardinija je jedan od najvećih proizvođača šafrana u Europi, a u svijetu je to (ako se ne varam) Iran.

U Nuoru sam po prvi put bila prije 8 godina te posjetila i obližnji Orgosolo koji je danas najpoznatiji po svojim Murales odnosno slikama iz života te političkim i svjetskim događajima naslikanim na zidovima kuća. Mjesto je upravo fantastično i nezaobilazno, iako u njega svatko ulazi s čvorom u želucu. Orgosolo je naime bio poznat i po svojim banditima i otmičarima bogataša te krvnoj osveti. No vratimo se radije na hranu. Iz ove regije treba u svakom slučaju ponijeti pokoju vrstu Pecorina, posebnog suhog kruha (više o tome koji drugi put) te neke od čuvenih slatkiša, poput ovih posebnih srca.

Da mi je netko rekao da ću jednog dana kolače raditi satima i ukrašavati ih pincetom, rekla bih da sanja. Ali mene su 'zasvrbili' prsti od trenutka kada sam ove kolačiće prvi put ugledala. Uzmite si dosta vremena ili kao ja pripremite prvo punjenje, ostavite ga da odstoji i tek onda prionite na tijesto i izradu kolačića.

Sastojci:

(za tijesto)

  • 350 g brašna
  • 20 g kokosove ili svinjske masti
  • prstohvat šećera, prstohvat soli
  • voda po potrebi

(za punjenje)

  • 200-250 g meda
  • 200-250 g oguljenih (blanširanih) badema
  • korica od 2 naranče
  • prstohvat šafrana (nije obavezno)

(za ukrašavanje)

  • perlice

Ovi se kolačići najčešće izrađuju u obliku srca, kapi, ptica te ukrašavaju posebnim alatom pa će vam biti potrebno malo improvizacije. Uzmite po mogućnosti dvije veličine formice za kekse u obliku srca (ptice i čega god želite, za inspiraciju pogledati pretprošli post). Trebat će vam i rezalica za pizzu i kolače (valovita), pinceta, a tko ima neka uzme i pribor za rad s fondanom.

Priprema:

  1. Prvo pripremiti punjenje. Oguliti tanko naranču i u pritvorenoj pećnici sušiti nekoliko minuta na 50°C. Ne pretjerati jer će dobiti prejak miris. Usitniti u blenderu.
  2. Ako nemate oguljenih badema, možete ih lako oguliti tako da ih s ljuskom na kratko stavite u vruću vodu (blanširati). Osušene bademe potom usitniti u blenderu dok ne postanu poput brašna.
  3. Staviti med u zdjelu, dodati narančinu koricu i šafran te polako dovesti do vrenja pa dodati brašno od badema i lagano kuhati na najslabijoj vatri oko 15 minuta. Ovu gustu masu staviti na tvrdu podlogu obloženu papirom za pečenje kolača ili silikonskim podloškom. U protivnom bi se moglo previše lijepiti za podlogu. Ostaviti da se potpuno ohladi i tada prekriti papirom pa pečenje i preko njega masu izvaljati na oko 5 mm debljine. Može se naravno valjati i tanje, po želji.

Sad je moguće izrezivati oblike po želji. Kod nas je to morala biti i Hello Kitty. Oblike slagati na masni papir sve dok ne upotrijebite svu masu. To izgleda onda ovako:

Tada pripremiti tijesto. Pomiješati brašno s mašću, šećerom i solju i polako dodavati vodu. Ja tijesto pripremam u kuhinjskom stroju s miješalicom (kukicom) za tijesto za kruh. Miješati utvrdo sve dok tijesto ne postane poput onog za svježu tjesteninu. Tvrdo ali glatko. Nemam puno strpljenja s valjanjem valjkom, a kako je ovdje potrebno vrlo tanko tijesto, ja sam ga protiskivala kroz mašinicu za izradu tjestenine. Ovo je naravno i puno brži postupak. Tijesto se protiskuje nekoliko puta kroz najširi otvor pa malo manje širok i onda kroz onaj najuži. Za svaki oblik izrezati dva kvadrata od oko 10×10 cm. Na jedan položiti srce, na drugome izrezati oblike po želji i prebaciti ga preko srca kao što je prikazano na slici. Neke je oblike moguće rezati i direktno preko mase.

Sad kreće onaj precizniji i mukotrpniji dio posla – stiskanje pincetom te ukrašavanje tijesta kako bi izgledalo poput najfinije čipke. Meni je to samo djelomično uspjelo upravo zbog nedostatka pravog pribora za ove kolačiće.

Gotove kolačiće poslagati na pleh i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 140°C oko 15 minuta. Zadnjih 5 minuta možete otvoriti pećnicu jer punjenje ne bi smjelo curiti ili se nadimati (kao što se meni kod nekih dogodilo) niti bi se boja smjela razliti.

Marina kuharica