Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Srce žene zdravije do menopauze

Žene su u manjoj opasnosti od srčanog udara nego muškarci, ali samo do menopauze.

Kad se pomisli na bolesti srca, obično se smatra kako su muškarci više podložni obolijevanju nego žene. To se tumači, navodno, njihovom većom izvrgnutosti stresu i odgovornostima na radnome mjestu.

Međutim, kad je riječ o opasnosti od bolesti srca i krvnih žila, žene su zaista u manjoj opasnosti, ali samo do menopauze. Ženski spolni hormon estrogen, naime, štiti ženu od obolijevanja, sve do menopauze.

Osim zbog hormonskih promjena koje dovode do smanjenja proizvodnje estrogena u organizmu, žene se izjednačavaju u riziku s muškarcima i zbog životnih navika.

Postoji nekoliko visokorizičnih činitelja na koje svaka žena treba obratiti pozornost:

1. Kontracepcijska pilula

Danas je pilula mnogo sigurnija za zdravlje nego nekada i mnoge je žene uzimaju bez posebnih komplikacija za srce.

Međutim, katkad može utjecati na porast prirođeno povišene razine kolesterola u krvi. Zdrave žene ne trebaju se plašiti povećane razine kolesterola zbog pilule.

Nakon 15 godina uzimanja kontracepcijske pilule može doći do povećanja razine kolesterola, ali se tada njegovo pojavljivanje objašnjava promjenama koje su povezane s godinama života, a ne s djelovanjem kontracepcijske pilule.

Žene koje osim uzimanja kontracepcijske pilule još i puše, izlažu se daleko većemu riziku od moždanog i srčanog udara.

2. Trudnoća

Tijekom trudnoće mogu se razviti neka stanja koja povećavaju rizik od moždanog i srčanog udara.To su prije svega preeklampsija i eklampsija.

Preeklampsija je trudnoćom inducirana hipertenzija koja se može razviti nakon 20 tjedana trudnoće. Pojavljuje se kod približno sedam do osam posto trudnica i to ako vam je to prva trudnoća, imate li visoki krvni tlak ili ste pretili.

Eklampsiju karakteriziraju konvulzivni napadaji.

Ostali rizični činitelji su dob trudnice iznad 40 godina, dijabetes, lupus ili reumatoidni artritis.

Srčani udar rijetko pogađa mlađe ženske osobe, ali u trudnoći se rizik povećava čak do 13 puta. To je jedan od razloga zašto u trudnoći često treba kontrolirati krvni tlak.

3. Menopauza

Za vrijeme ženinoga reproduktivnog razdoblja jajnici proizvode estrogen, ženski spolni hormon. On joj omogućava da zatrudni, utječe na zdravlje kosti te štiti od bolesti srca i krvnih žila.

Estrogen, naime, pomaže očuvanju zdrave razine kolesterola. Razlikujemo dobar (HDL) i loš (LDL) kolesterol. Jetra proizvodi oko 80 posto kolesterola.

Ostatak u organizam unosimo prehranom. Meso, jaja i punomasno mlijeko namirnice su bogate kolesterolom i tvari slične masti.

Žene prirodno imaju višu razinu dobrog kolesterola od muškaraca, što objašnjava zašto su žene zaštićene od razvoja bolesti srca i krvnih žila sve do menopauze.
Na žalost, tada ženama prijeti drastično veća opasnost od moždanog ili srčanog udara.

 Simptomi srčanog udara

  • Neugodni pritisak, stiskanje, bol u grudima dulje od nnekoliko minuta ili dolazi na mahove;
  • Bol ili neugoda u jednoj ili obje ruke, leđima, vratu i donjoj čeljusti;
  • Zadihanost;
  • Hladni znoj;
  • Mučnina.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Život u dvoje

Moj mali je opasan...

Savjeti stručnjaka

Ne možemo očekivati da će majčino mentalno zdravlje biti dobro ako joj osnovne ljudske potrebe nisu ispunjene.

Duh i tijelo

U pokušavanju razbijanja tabua vezanih za muško zdravlje kao i mentalno zdravlje općenito, o kojima smo u zadnje vrijeme puno pisali, došlo je vrijeme...

Zanimljivosti

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Krav Maga Hrvatska organizirala je pokaznu vježbu samoobrane u sklopu projekta #BeSafe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.