Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Što znate o guarani?

Guarana sadrži fitokemikalije koje popularno nazivaju “vitaminima 21. stoljeća” – poput teobromina, saponina, tanina i katehina.

Guarana je uobičajena biljka u Južnoj Americi. Brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malim dozama od djetinjstva, u kombinaciji s majčinim mlijekom, te je ona dio njihove redovite prehrane.
Svoju dugovječnost povezuju s guaranom, koju nazivaju “eliksirom dugog života”. Plod je specifičnog izgleda i podsjeća na oko. Od davnina se koristila kao stimulans. Poznato je da su gladijatori prije ulaska u arenu jeli guaranu kako bi pojačali snagu i izdržali napore borbe.

Stimulirajuće djelovanje posljedica je visoke koncentracije kofeina koju posjeduje, čak 4 puta veće od zrna kave. Teobromin i teofilin također djeluju stimulirajuće na centralni živčani sustav. Osim toga, sadrži vitamine A, E, B1, B3, kalcij, željezo, fosfor, selen i aminokiseline. Utvrđeno je da 75 mg ekstrakta guarane poboljšava kognitivne funkcije, povećava raspon koncentracije do 6 h, otklanja umor nakon mentalnog i fizičkog rada. Upravo je zbog toga studenti i učenici često koriste, zbog brzog energy boosta.

Za razliku od kave koja naglo oslobađa kofein, guarana ga oslobađa postepeno i zbog toga je njezin učinak na koncentraciju dugotrajniji. Ipak, ne preporučuje se kontinuirana upotreba suplemenata s guaranom. Zbog koncentracije kofeina može doći do nesanice, razdražljivosti, glavobolje te rasta tlaka. Ne smiju je piti djeca, trudnice, dojilje i osobe sa srčanim bolestima. Također, kada uzimate dodatak prehrani na bazi guarane, potrebno je izbjegavati upotrebu kave kao dodatnog unosa kofeina kako biste izbjegli prekomjernu ekscitaciju organizma i nuspojave.

Izvor pinterest

Ljekovita svojstva guarane

Kada provjerite nutritivni sastav guarane, odmah ćete vidjeti o kako zdravoj i bogatoj biljci je riječ.

Guarana sadrži fitokemikalije koje popularno nazivaju “vitaminima 21. stoljeća” – poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Fitokemikalije su moćni antioksidanti koji pomažu u sprečavanju, usporavanju ili zaustavljanju mnogih bolesti. Teobromin iz guarane je sastojak koji pomaže pri sagorijevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim pripravcima za mršavljenje i skidanje celulita. Guarana smanjuje osjećaj gladi i apetit, što je od velike pomoći kada želite smršaviti.

Guarana djeluje i kao tonik i sredstvo za čišćenje crijeva, pri čemu može smanjiti simptome upalnih crijevnih poremećaja.

Služi i kao diuretik, za liječenje infekcija mokraćnog sustava, proljeva, bolnih menstruacija i glavobolja.

Guarana opušta glatke, bronhijalne mišiće, smanjuje tjeskobu, štiti neurone te pozitivno utječe na seksualnu želju u oba spola.

Liječnici preporučuju preparate od guarane za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka.

Ova biljka služi i kao srčani stimulans te pomaže osobama s niskim krvnim tlakom.

Stručnjaci gurani pripisuju i prevenciju karcinoma.

Ljekovito djelovanje guarane:

  • povećava budnost i koncentraciju
  • okrepljuje tijelo
  • smanjuje umor i napetost
  • povećava razinu energije
  • potpomaže mršavljenje
  • ublažava glavobolju i migrenu
  • pomaže kod niskog tlaka
  • povećava libido
  • čisti crijeva
  • štiti organizam od mnogih bolesti

Izvor alternativa-za-vas.com

Više

Zanimljivosti

Baš kao što vas neke arome mogu potaknuti na jelo, isto tako postoje i mirisi koji vas mogu odbiti od hrane ili pak probuditi...

Budi fit

Kvaliteta i trajanje sna nužni su preduvjeti topljenja masnoga tkiva, ali i održavanja zdravlja, općenito.

Zdravstveni karton

Otkad smo popile čaj od đumbira, više ne želimo piti kupovne čajeve

Budi fit

Ovdje slijedi nekoliko savjeta koji će vam olakšati put prema idealnoj težini.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.