Što znate o guarani?

Guarana je uobičajena biljka u Južnoj Americi. Brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malim dozama od djetinjstva, u kombinaciji s majčinim mlijekom, te je ona dio njihove redovite prehrane.
Svoju dugovječnost povezuju s guaranom, koju nazivaju “eliksirom dugog života”. Plod je specifičnog izgleda i podsjeća na oko. Od davnina se koristila kao stimulans. Poznato je da su gladijatori prije ulaska u arenu jeli guaranu kako bi pojačali snagu i izdržali napore borbe.

Stimulirajuće djelovanje posljedica je visoke koncentracije kofeina koju posjeduje, čak 4 puta veće od zrna kave. Teobromin i teofilin također djeluju stimulirajuće na centralni živčani sustav. Osim toga, sadrži vitamine A, E, B1, B3, kalcij, željezo, fosfor, selen i aminokiseline. Utvrđeno je da 75 mg ekstrakta guarane poboljšava kognitivne funkcije, povećava raspon koncentracije do 6 h, otklanja umor nakon mentalnog i fizičkog rada. Upravo je zbog toga studenti i učenici često koriste, zbog brzog energy boosta.

Za razliku od kave koja naglo oslobađa kofein, guarana ga oslobađa postepeno i zbog toga je njezin učinak na koncentraciju dugotrajniji. Ipak, ne preporučuje se kontinuirana upotreba suplemenata s guaranom. Zbog koncentracije kofeina može doći do nesanice, razdražljivosti, glavobolje te rasta tlaka. Ne smiju je piti djeca, trudnice, dojilje i osobe sa srčanim bolestima. Također, kada uzimate dodatak prehrani na bazi guarane, potrebno je izbjegavati upotrebu kave kao dodatnog unosa kofeina kako biste izbjegli prekomjernu ekscitaciju organizma i nuspojave.

Izvor pinterest

Ljekovita svojstva guarane

Kada provjerite nutritivni sastav guarane, odmah ćete vidjeti o kako zdravoj i bogatoj biljci je riječ.

Guarana sadrži fitokemikalije koje popularno nazivaju “vitaminima 21. stoljeća” – poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Fitokemikalije su moćni antioksidanti koji pomažu u sprečavanju, usporavanju ili zaustavljanju mnogih bolesti. Teobromin iz guarane je sastojak koji pomaže pri sagorijevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim pripravcima za mršavljenje i skidanje celulita. Guarana smanjuje osjećaj gladi i apetit, što je od velike pomoći kada želite smršaviti.

Guarana djeluje i kao tonik i sredstvo za čišćenje crijeva, pri čemu može smanjiti simptome upalnih crijevnih poremećaja.

Služi i kao diuretik, za liječenje infekcija mokraćnog sustava, proljeva, bolnih menstruacija i glavobolja.

Guarana opušta glatke, bronhijalne mišiće, smanjuje tjeskobu, štiti neurone te pozitivno utječe na seksualnu želju u oba spola.

Liječnici preporučuju preparate od guarane za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka.

Ova biljka služi i kao srčani stimulans te pomaže osobama s niskim krvnim tlakom.

Stručnjaci gurani pripisuju i prevenciju karcinoma.

Ljekovito djelovanje guarane:

  • povećava budnost i koncentraciju
  • okrepljuje tijelo
  • smanjuje umor i napetost
  • povećava razinu energije
  • potpomaže mršavljenje
  • ublažava glavobolju i migrenu
  • pomaže kod niskog tlaka
  • povećava libido
  • čisti crijeva
  • štiti organizam od mnogih bolesti

Izvor alternativa-za-vas.com