Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Strah – projekt koji je uzrmao svijet

Steven Rosenfield fotografirao žrtve nasilja, ratova i psihičkih poremećaja

Kada bi vas netko upitao da izdvojite svoju najveću fobiju i podijelite je s okolinom što bi to bilo? Upravo je to napravio američki fotograf Steven Rosenfield koji je svojim objektima zadao neobičnu zadaću. Svaka od fotografiranih osoba morala je nadopuniti rečenicu: ‘Ja nisam …’ i tako primorio sve sudionike snimanja da se suoče sa svojim najdubljim tajnama te strah podijele s javnosti.

Cjelokupni projekt nazvan je ‘What I Be Project’ i na test stavlja svaku od fotografiranih osoba, njezinu snagu i prkos, bacajući još jednom svjetlo na žrtve zlostavljanja, seksualnog napastovanja, žrtve ratova i svoje nesretne sudbine. Rosenfield je svoje volontere smjestio u jednostavne pozicije i kroz neki od odabranih strahova prikazao njihove najskrivenije dijelove.

‘Ja nisam ubojica’, stoji na čelu djevojke koja je pobacila i svoje dramatično iskustvo odlučila podijeliti s ostatkom svijeta. Ovaj socijalni eksperiment temelji se na iskrenosti što potvrđuje i sam Rosenfield.

‘U današnjem društvu često podliježemo standardima koji nam nalažu kako se treba ponašati i što treba govoriti.  A ako ne slijedimo društvene norme, bivamo osuđivani sve dok nas društveni pritisak ne slomi. Počeo sam ovaj projekt u želji za otvaranjem društvenog dijaloga i kako bi naučio druge prihvaćanju različitosti otvorena srca i uma’, pojasnio je Rosenfield.

Projekt je započet u rujnu 2010. godine i obuhvatio je niz ljudi koji su se nosili s preprekama u karijeri, poremećajima prehrane, kroničnim bolestima, manjkom samopoštovanja kao i nekim drugim psihičkim poremećajima.

U trenutku kada je sakupio 1 100 fotografija, Rosenfield je tražio svoje volontere da svoj istup podupru s esejima koji će biti svojevrsna dopuna njegovoj nadolazećoj knjizi. ‘Ovim projektom nastojim ohrabriti sve promatrače da pogledaju slike i pokušaju se staviti u poziciju žrtve’, dodaje fotograf.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Sjedite više od pola dana, i na poslu i doma. Nemate vremena za rekreaciju pa vaš organizam zbog toga pati: tromi ste, blijedi i...

Dobar posao

Kada su u pitanju vaši ciljevi i put kojim do njih idete, strah se zna ispriječiti kao debeli zid pred vama. Kako ga preskočiti?

Savjeti i preporuke

Za razliku od ostatka tijela, koža dekoltea je tanja i osjetljivija, pa samim time zahtjeva više pažnje.

Budi fit

Aktivnosti koje će vam osigurati manji konfekcijski broj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.