Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Stres: alarm za uzbunu

Stres definiramo kao složenu reakciju organizma na štetne agense iz okoline, tzv. stresore.

Stres definiramo kao složenu reakciju organizma na štetne agense iz okoline, tzv. stresore. Dugotrajna izloženost stresu s vremenom može uzrokovati i ozbiljne posljedice kao i psihotraumatizaciju.

Što je stres?

Stres (napor, pritisak) označava posljedice djelovanja stresora na organizam. Stresori su događaji koje osoba ocjenjuje opasnim i/ili uznemirujućim. Oni mogu biti psihološki i fizički, a ovisno o reakcijama organizma na stres razlikujemo: sociološki stres, psihološki stres i fiziološki stres. Stresor je vanjski događaj, a stres je unutarnji osjećaj.  

Svaka osoba sa stresom se nosi na svoj način i različito percipira stresne situacije. Važno je imati na umu kako stres nema uvijek nužno negativnu konotaciju već u određenim situacijama on može povećati kapacitet za bolje prihvaćanje i toleranciju budućih sličnih događaja.

Kako stres utječe na zdravlje?

Kada stres postane kroničan, može naštetiti zdravlju. Prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti, poremećaji uzrokovani stresom odnose se na: poremećaj prilagodbe, akutnu reakciju na stres i posttraumatski stresni poremećaj. Nadalje, stres može potencirati razvoj širokog spektra psihičkih poremećaja, za koje osoba ne mora nužno imati predispozicije. Vidljivo je kako se simptomi stresa javljaju na svim poljima (tjelesnom, emocionalnom, misaonom).

Prejedanje je također pojava koju usko vežemo uz stres, a povezuje se s nedovoljnom razinom dopamina ili serotonina. Nedostatak motivacije, smanjena koncentracija, bijes i ljutnja – sve su to posljedice stresa na organizam, a koje mogu dovesti do teškoća u radnom i socijalnom funkcioniranju.

Kako pobijediti stres?

Postoji širok spektar metoda samopomoći kada je u pitanju stres. Pravilna prehrana, dobar san, redovita tjelesna aktivnost, slušanje glazbe ili meditacija – ovo su jedne od najučinkovitijih metoda samopomoći u borbi sa stresom. U određenim slučajevima one nisu dovoljne da ublaže simptome izazvane stresnim situacijama. Tada je vrijeme za stručnu pomoć. Od velike je važnosti reagirati na vrijeme i potražiti stručnu pomoć čim prije. U suprotnom, može doći do daljnjeg intenziviranja simptomatologije, progresije poremećaja i kronifikacije što je zahtjevnije liječiti.

Ne propustite

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Darivanje

ALATI predstavljaju dinamičnu, na rezultate usmjerenu vježbu, čiji je cilj čitatelju pružiti neposredno olakšanje od dugotrajnih problema te uspostavu kontrole - i nade.

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Savjeti stručnjaka

Tamo gdje konvencionalna medicina u liječenju razvojnih poremećaja osoba s motoričkim teškoćama i zaostataka u mentalnom razvoju često ne može napraviti mnogo, dr. Vitalii...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.