Ulaskom u jesen stiže nam i sezona jabuka. Ovo „rajsko voće“ pripada porodici ruža, a u svijetu postoji približno 20.000 vrsta koje se međusobno razlikuju po boji, okusu, slatkoći i kiselosti te konzistenciji i sočnosti.
Kroz tisuće godina uzgoja jabuka je dobila svojstva koja poznajemo danas, pa predstavlja najrasprostranjeniju voćnu vrstu na svijetu. Bogata je vitaminima A, B i C te mineralima poput željeza, kalija, fosfora, silicija i dr. Jabuka potiče imunološki sustav organizma i veoma je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala. Potiče i regulira probavu jer sadrži pektin i celulozu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoća s probavom, posebno proljeva i opstipacije, odnosno zatvora.
Tradicionalna štrudla od jabuka
„Strudl“ je originalno njemačka riječ koja u slobodnom prijevodu znači „vir“ – slikovito nam opisujući savijene punjene kore. Najstariji poznati recept za štrudlu datira iz davne 1696. godine, a taj vrijedni rukopis čuva se u biblioteci gradske vijećnice u Beču.
Recept koji predstavljamo ovoga puta klasična je štrudla od jabuka, uz dodatak sjeckanih oraha i nezaobilaznog cimeta. Zaista ne postoji ništa slađe od gotovo opipljivog mirisa jabuke i cimeta koji se iz pećnice širi prostorijama. On budi naša čula prizivajući nostalgično raspoloženje. Vraća nas u djetinjstvo, na „sprženi jezik“ zbog nestrpljivosti, na ljepljive ručice i „štaub“ šećer ispod nosa. Koliko smo samo puta poslušno pojeli razne gulaše, čušpajze, špinate i jetrica, samo kako bi na taj način ostvarili pravo na desert, jer red se mora poštivati i „Nema deserta dok ne pojedeš prvo sve s tanjura“!
Vrsne domaćice mogu se pohvaliti i kako same umijese tijesto i potom razvlače kore, no ova naša štrudla od jabuka, prilagođena današnjem užurbanom tempu života, poslužit će se kupovnim korama koje uvelike štede na vremenu.
Sastojci:
– jedan paket tankih kupovnih kora – točnije 12 kora
– otprilike kilogram i pol neočišćenih jabuka
– dvije velike šake nasjeckanih oraha
– dva paketića vanilin šećera
– četiri ravne žlice kristal šećera
– jedna vrhom puna čajna žličica cimeta
– dvije jušne žlice krušnih mrvica
– pola čajne žličice praha limunove korice (ili sastrugana korica polovice limuna)
– 60 grama rastopljenog maslaca (za premazivanje pleha i kora)
– malo vode (za prskanje štrudle)
– šećer u prahu (za posipavanje štrudle).
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Veliki pleh za pećnicu premažite maslacem. Jabuke ogulite i očistite te narežite na kockice. U većoj zdjeli pomiješajte nasjeckane jabuke, šećer i vanilin šećer, nasjeckane orahe, limunovu koricu i cimet. Dodajte krušne mrvice i promiješajte.
Uzmite prvu koru te ju ravnomjerno premažite maslacem. Na to stavite još jednu koru te i nju premažite maslacem pa po njoj ravnomjerno posipajte nadjev od jabuka, otprilike 3 velike žlice. Zarolajte te stavite u pleh. Eventualne dijelove kore koji vire iz pleha samo podvucite, odnosno presavijte ispod štrudle. Jednako tako uradite i s preostalim korama.
Nakon što ste poslagali sve kore u pleh, obilno ih odozgora premažite maslacem te stavite peći do zlatno-žute boje, što je otprilike kojih 30 minuta, ovisno o pećnici. Kad su kore poprimile boju, pomiješajte preostali rastopljeni maslac s otprilike pola decilitra vode te tom mješavinom poprskajte štrudlu i vratite u pećnicu na još 5-10 minuta.
Gotovu štrudlu ostavite kratko da se ohladi, pa zatim posipajte šećerom u prahu. Topla štrudla odlično prija servirana uz kuglicu mliječnog sladoleda.
Tekst i foto: Maja Špoljarec
You must be logged in to post a comment Login