Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Sindrom suhog oka sve češći problem

Iako se smetnje vezane uz suho oko uvijek pojačavaju u hladnijem dijelu godine, posebice ujutro i na hladnom i suhom zraku, nije rijetkost da zbog rashladnih uređaja slične tegobe imamo i ljeti.

Uzrok suhoće očiju treba tražiti u difuznom i obostranom smanjenju zaštitne funkcije suznog filma. Iako se smetnje vezane uz suho oko uvijek pojačavaju u hladnijem dijelu godine, posebice ujutro i na hladnom i suhom zraku, nije rijetkost da zbog rashladnih uređaja slične tegobe imamo i ljeti. Smetnje se posebice pojačavaju pri pojačanoj ventilaciji ili uključenom klimatizacijskom uređaju te pri radu na računalu, gledanju TV-a ili u vožnji automobila. Simptomi se također pogoršavaju u vjetrovitim, suhim uvjetima i blizu dima cigarete, a poboljšavaju se kad pada kiša i kada je maglovito zbog visoke vlažnosti zraka.

Opće smjernice terapije suhog oka

  1. Izbjegavanje situacija koje pogoršavaju smetnje vezane uz suho oko, kao što je primjerice izloženost suhom zraku iz rashladnih uređaja ili ventilacijskih otvora, boravak u zadimljenim prostorima te jači vjetar ili prašina.
  2. Postavljanje ekrana računala od 10 do 20 stupnjeva ispod razine pogleda, što smanjuje vjeđni rasporak. Oko je manje otvoreno kada gleda prema dolje te se time posljedično smanjuje evaporacija suza.
  3. Upotreba naočala s većim okvirom koji prati zakrivljenost lica, što smanjuje izloženost očiju vjetru i suncu.

Liječenje

Umjetne suze u velikom broju oblika i varijacija i dalje čine osnovu liječenja hiposekrecijskog oblika suhog oka. One nisu lijek za suho oko nego nadomjesna terapija za ono čega nema dovoljno te neće vratiti pacijentu prirodne suze. U prosjeku djeluju na površini oka oko 15-20 minuta. Prema tome, potrebno je njihovo često ukapavanje, posebno u stanjima koja isušuju oko. Dva ili tri ukapavanja dnevno nisu dovoljna – ako je to pacijentu dovoljno, on najvjerojatnije i nema potrebe za upotrebom umjetnih suza. U slučaju hiperevaporativnog oblika suhog oka umjetne se suze također propisuju kao simptomatsko liječenje podmazujućim djelovanjem sastojaka umjetnih suza. Suho oko ne može se izliječiti. Kada se jednom dijagnosticira, suho oko stanje je koje će pacijenta pratiti do kraja života.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Svakim danom je sve toplije, a iako nam se tijelo polako privikava na visoke temperature, na plus 30 se nikad nećemo osjećati sasvim ugodno.

Savjeti i preporuke

Beauty junkieji ovo pravilo ama baš nikada neće prekršiti, a mnogi slavni ističu da SPF koriste svaki dan, neovisno o kiši ili suncu, baš...

Ljepota

Ključ lijepog dekoltea je u kremama sa zaštitnim faktorom.

Beauty report

Osim što potiče bore, stvara crvenilo kože, kapilare i pigmentacije.

Advertisement