Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Suho oko u hladno jutro

Suho oko je možda najfascinantniji poremećaj u oftalmologiji.

Zapravo nema osobe koja nikada u životu nije osjetila barem neke od smetnji vezanih uz suho oko, najčešće potpuno nesvjesna da je uzrok tih smetnji disfunkcija suznog filma. Bilo tijekom vožnje uz otvoreni prozor automobila, prilikom rada na računalu, posebno u klimatiziranoj prostoriji ili u hladno zimsko jutro, kada se oči napune suzama, kaže za She.hr dr. mr. sc. Igor Petriček, specijalist za očne bolesti iz Kabineta za elektrodijagnostiku i ehografiju Klinike za očne bolesti KBC Zagreb.

Velika većina smetnji vezanih uz disfunkciju suznog filma se ne prepozna, a smetnje se često pogrešno dijagnosticiraju i liječe kao bakterijski ili virusni konjuktivitis ili alergija.

–  Vrlo je važno procijeniti kada se pacijenti sa suhim okom moraju uputiti oftalmologu jer bi u protivnom mogle nastupiti ozbiljne posljedice, kako je to u slučaju suhog oka u sklopu autoimunih ili neuroloških bolesti, nastavlja dr. Petriček.

Dodaje, da je uzrok suhog oka difuzno i obostrano smanjenje protektivne funkcije suznog filma.

Smetnje su izraženije zimi

Zimi je zrak hladniji, te je stoga manje zasićen vlagom, što izaziva pojačano isparavanje suza s površine oka. Stoga se smetnje vezane uz suho oko uvijek pojačavaju u hladnijem dijelu godine, posebice ujutro i na hladnom i suhom zraku.

Ova je smetnja tipična za hiperevaporativno suho oko. Tijekom noći oko ne trepće te je stoga ujutro relativno deficitarno lipidima. Sustav se ujutro dekompenzira, evaporacija suza raste, a usto sei prelijevaju preko rubova vjeđa. Smetnje se tipično pojačavaju zimi, te se smanjuju tijekom dana, nstavlja dr. Petriček.

Upozorava, da se smetnje pojačavaju pri radu na računalu, gledanju TV ili u vožnji, posebno pri pojačanoj ventilaciji ili uključenoj klimi. Smanjuje se refleks treptanja oko pet puta. Drugim riječima, površina oka pet puta se rjeđe vlaži suzom no inače.

Smetnje se pojačavaju i tijekom premenstrualnog sindroma

Povećana koncentracija progesterona povećava viskoznost suznog filma što mu bitno smanjuje stabilnost. Ženske osobe koje imaju marginalno suho oko mogu osjetiti pogoršanje smetnji prije menstruacije.

Osjećaj pijeska u očima, osjećaj žarenja i suhoće

Hiposekrecijsko suho oko, prouzročeno deficitom vodene komponente suznog filma, najčešće se manifestira osjećajem žarenja i pijeska u očima, što se pojačava tijekom dana te je najizraženije navečer.

Opće smjernice terapije suhog oka

Dr. Petriček savjetuje izbjegavanje situacija koje pogoršavaju smetnje vezane uz suho oko, kao što je primjerice boravljenje u zadimljenim prostorima, izbjegavanje suhoga zraka – klima uređaja, jačeg vjetra ili ventilacije ili prašine.

Dodaje,da je ekran računala potrebno postaviti 10 do 20 stupnjeva ispod razine pogleda što smanjuje vjeđni rasporak. Oko je manje otvoreno kada gleda prema dolje, te se time posljedično smanjuje evaporacija suza.

Preporuča korištenje naočala s većim okvirom koji prati zakrivljenost lica, što smanjuje izloženost očiju vjetru.

Liječenje suhog oka

Umjetne suze, u velikom broju oblika i varijacija i dalje čine osnovu liječenja hiposekrecijskog oblika suhog oka. One nisu lijek za suho oko već predstavljaju nadomjestnu terapiju za ono čega nema dovoljno te neće vratiti pacijentu njegove prirodne suze, nastavlja dr. Petriček.

Kaže, da u prosjeku djeluju na površini oka oko 15 do 20 minuta.

– Prema tome, potrebno je njihovo često ukapavanje, posebno u stanjima koja isušuju oko. Dva-tri ukapavanja dnevno nisu dovoljna – ukoliko je to pacijentu dovoljno, on najvjerojatnije niti nema potrebe za korištenjem umjetnih suza, ocjenjuje dr. Petriček.

U slučaju hiperevaporativnog oblika suhog oka umjetne se suze također propisuju kao simptomatsko liječenje podmazujućim djelovanjem sastojaka umjetnih suza.

Suho oko ne može se izliječiti. Kada se jednom dijagnosticira, suho oko je stanje koje će pacijenta pratiti do kraja života.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Menstruacija dolazi s raznim simptomima, a jedni od najčešćih su umor i blaga vrtoglavica ili omaglica.

Zdravstveni karton

Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem.

Istaknuto

Nakon 23 godine riješila sam se bolnih menstruacija...

Dobar posao

Uvođenjem zdravih radnih navika povećat ćete svoju produktivnost.

Advertisement