Sve je u glavi: Bolove u tijelu mogu izazvati emocije?

Nema sumnje da se malo krećemo i malo vježbamo. Čast izuzetcima. Ili možda previše radimo i previše se bavimo teškim fizičkim radom

Koji god od ova dva slučaja bio, bolove i napetost u tijelu svi jako dobro poznajemo upravo zahvaljujući toj neprirodnoj svakodnevici. Međutim težak posao i neredovito kretanje ne moraju biti jedini uzrok probadajuće boli u križima, napetosti u ramenima, ukočenim leđima i slično. Postoji veliki broj stručnjaka koji smatraju da je u igri i emocionalna bol.

Jedna od njih je Deb Shapiro, autorica knjige “Your Body Speaks Your Mind” , koja tvrdi da razumijevanjem toga kako su dijelovi našeg tijela povezani s određenim emocionalnim stanjima možemo lakše doći u kontakt sa zanemarenim područjima vlastite podsvijesti. Tako možemo doći do korijena problema, odnosno uzroka tjelesne nelagode na emocionalnoj razini i pobijediti tu bol.

Vrat

Vrat je dvosmjerni komunikator. Kroz njega vam prolaze elementi esencijalni za život koje morate unositi – voda, hrana i zrak – ali kroz vrat istovremeno izražavate emocije i misli u obliku riječi i glasa. Ukočenost vrata stoga može ukazivati na otpor i neslaganje s drugačijim načinima razmišljanja.

Ramena

Na njima nosite teret svojih odgovornosti – posao, obitelj, krediti. Iz njih vam kreativna energija kreće u ruke uz pomoć kojih se utjelovljuje u svemu onome što radite. Napeta ramena također ukazuju na otpor i neslaganje, možda upravo prema odgovornostima za koje mislite da morate preuzeti, a ne treba isključiti ni pritisak kojem ste izloženi u bilo kojoj životnoj sferi.

Gornji dio leđa

Ovo područje je suprotno od srca i u njemu spremate bijes, prijezir, krivnji ili sram.

Srednji dio leđa

Zahvaljujući njemu možete se saginjati i kretati – ovo područje predstavlja vašu sposobnost da budete i psihološki i emocionalno fleksibilni. Ukočenost leđa na tom dijelu odraz je unutarnje ukočenosti, straha i nemogućnosti opuštanja i prilagođavanja aktualnim situacijama.

Izvor: Metro-portal.hr