Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Sve o vitaminima i mineralima

Opskrbite organizam sastojcima koje će vam pomoći da pobijedite svaku bolest.

Tijelo u zimskim uvjetima traži posebnu zaštitu od hladnoće i bolesti, a dobiti ju može vitaminima A, B1, C i D, kao i mineralima željeza, kalcija, magnezija i cinka. Otkrijte čemu točno vitamini i minerali služe i kojim namirnicama se unose u organizam.

Vitamin A

Zaslužan je za rast i stvaranje novih stanica. Štiti kožu i sluznicu, a istovremeno jača imunitet i vid. Preporučena dnevna doza za mlade i odrasle iznosi oko jedan miligram. Vitamin A nalazi se u mrkvi, zelju, rajčicama, špinatu i zelenoj salati.

Vitamin B1

Važan je za metabolizam ugljikohidrata, živčani sustav i srčane mišiće, a općenito vrijedi pravilo da tijelo koje treba više energije, treba i više vitamina B1 (oko jedan miligram dnevno). Unosi se u organizam putem svinjetine, graška, bijelog graham, zobenih pahuljica i tune.

Vitamini i mineraliVitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane, a zajedno s mineralima sudjeluju u svim biokemijskim procesima u organizmu.

Vitamin C
Vitamin koji jača vezivne tvari kostiju i zubi. Štiti od oštećivanja stanica, pospješuje zacjeljivanje rana i sprječava stvaranje kancerogenih nitrosamina. Sadržan je u ribizu, paprici, brokuli, jagodama, narančama, rajčicama i krumpiru, a preporučena dnevna doza je 100 miligrama.

Vitamin D
Zadužen je za održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u plazmi. Potiče očvršćivanje kostiju, a dobiva se kroz losos, tunu, jaja, margarin i putar. Djeci i odraslima do 65 godina preporuča se dnevna doza od 5 mikrograma, dok starijima treba oko 10 mikrograma.

Željezo

Osnovna uloga željeza je dotok kisika živoj stanici u organizmu, a posebno je važan za optimalan razvoj mozga djece i mladih. Muškarcima je potrebna dnevna doza od 10 do 12 miligrama, a ženama oko 15 miligrama. Željezo se nalazi u špinatu, leći, govedini, zobenim pahuljicama te pšeničnom i raženom kruhu.

Kalcij
Najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu ne stvara se sam od sebe te ga je potrebno unositi hranom pošto je ključan za zdravlje kostiju i zubi. Potreban je za propusnost staničnih membrana, zgrušavanje krvi, prijenos poruka između živaca i kontrakciju mišića, a nalazi se u mlijeku, sirevima, brokuli, jogurtu i bademima. Djeci i odraslima dnevno treba oko 800-1300 miligrama kalcija.

Magnezij
Zadužen je za razvoj i zdravlje vitalnih funkcija poput formiranja kostiju, proteina, masnih kiselina, aktiviranja vitamina, opuštanja mišića i grušanja krvi. Nalazi se u riži, grašku, banani, pšenici, krumpiru i lješnjacima, a preporučena dnevna doza je 300 miligrama.

Cink

Aktivira enzime i hormone te na taj način pridonosi jačanju imuniteta. Unosi se u tijelo putem svinjetine, leće, sira, piletine, jaja i mlijeka.


www.metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Tijekom noći loše spavate i neprestano se budite jer vas muči kašalj? Isprobali ste razne čajeve i sirupe, no ništa ne pomaže?

Duh i tijelo

Dobra je vijest da jogu možete vježbati i u udobnosti vlastitog doma.

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Zanimljivosti

Udruga Nismo same kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ pokrenula je 17. humanitarnu akciju koja će biti organizirana i kao događaj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.