Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Sve o vitaminima i mineralima

Opskrbite organizam sastojcima koje će vam pomoći da pobijedite svaku bolest.

Tijelo u zimskim uvjetima traži posebnu zaštitu od hladnoće i bolesti, a dobiti ju može vitaminima A, B1, C i D, kao i mineralima željeza, kalcija, magnezija i cinka. Otkrijte čemu točno vitamini i minerali služe i kojim namirnicama se unose u organizam.

Vitamin A

Zaslužan je za rast i stvaranje novih stanica. Štiti kožu i sluznicu, a istovremeno jača imunitet i vid. Preporučena dnevna doza za mlade i odrasle iznosi oko jedan miligram. Vitamin A nalazi se u mrkvi, zelju, rajčicama, špinatu i zelenoj salati.

Vitamin B1

Važan je za metabolizam ugljikohidrata, živčani sustav i srčane mišiće, a općenito vrijedi pravilo da tijelo koje treba više energije, treba i više vitamina B1 (oko jedan miligram dnevno). Unosi se u organizam putem svinjetine, graška, bijelog graham, zobenih pahuljica i tune.

Vitamini i mineraliVitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane, a zajedno s mineralima sudjeluju u svim biokemijskim procesima u organizmu.

Vitamin C
Vitamin koji jača vezivne tvari kostiju i zubi. Štiti od oštećivanja stanica, pospješuje zacjeljivanje rana i sprječava stvaranje kancerogenih nitrosamina. Sadržan je u ribizu, paprici, brokuli, jagodama, narančama, rajčicama i krumpiru, a preporučena dnevna doza je 100 miligrama.

Vitamin D
Zadužen je za održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u plazmi. Potiče očvršćivanje kostiju, a dobiva se kroz losos, tunu, jaja, margarin i putar. Djeci i odraslima do 65 godina preporuča se dnevna doza od 5 mikrograma, dok starijima treba oko 10 mikrograma.

Željezo

Osnovna uloga željeza je dotok kisika živoj stanici u organizmu, a posebno je važan za optimalan razvoj mozga djece i mladih. Muškarcima je potrebna dnevna doza od 10 do 12 miligrama, a ženama oko 15 miligrama. Željezo se nalazi u špinatu, leći, govedini, zobenim pahuljicama te pšeničnom i raženom kruhu.

Kalcij
Najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu ne stvara se sam od sebe te ga je potrebno unositi hranom pošto je ključan za zdravlje kostiju i zubi. Potreban je za propusnost staničnih membrana, zgrušavanje krvi, prijenos poruka između živaca i kontrakciju mišića, a nalazi se u mlijeku, sirevima, brokuli, jogurtu i bademima. Djeci i odraslima dnevno treba oko 800-1300 miligrama kalcija.

Magnezij
Zadužen je za razvoj i zdravlje vitalnih funkcija poput formiranja kostiju, proteina, masnih kiselina, aktiviranja vitamina, opuštanja mišića i grušanja krvi. Nalazi se u riži, grašku, banani, pšenici, krumpiru i lješnjacima, a preporučena dnevna doza je 300 miligrama.

Cink

Aktivira enzime i hormone te na taj način pridonosi jačanju imuniteta. Unosi se u tijelo putem svinjetine, leće, sira, piletine, jaja i mlijeka.


www.metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

U setu se nalaze pamučna maska za spavanje i mješavina eteričnih ulja Silent night (bijeli bor, mandarina, ravensara, lavanda) - upravo ono što nam...

Savjeti i preporuke

Kokosovo ulje ima nebrojeno puno korisnih svojstava, a tako je zdravo i dostupno sad već u gotovo svim dućanima

Savjeti stručnjaka

Kad je riječ o ženskom intimnom zdravlju, čini se da tu uvijek postoji neki tabu.

Zanimljivosti

Libresse je donirao 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma diljem Hrvatske.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.