Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Svi mi patimo od „ljetnog umora“, ali…

Premoreni ste, nervozni, ništa vam se ne da i za najjednostavnije zadatke vam treba puno više vremena negoli je to inače.

Vjerojatno ste, baš poput nas, onako “malo na rubu”. Premoreni ste, nervozni, ništa vam se ne da i za najjednostavnije zadatke vam treba puno više vremena negoli je to inače. Jer ako nakon proljetnog slijedi ljetni, pa onda ponovno jesenski umor, zimski i tako dalje u krug, ne piše nam se dobro.

Uz ovakve temperaturne razlike, doista se teško prilagoditi promjeni godišnjih doba, ali konstantni umor mogao bi biti indikator nečega sasvim drugoga, te vas ponukati da konačno posjetite liječnika, savjetuje doktorica Janette Neshewait za Popsugar.

Ako se osjećate toliko umorno da niste sposobni za obavljanje dnevnih obaveza, najprije biste s liječnikom trebali popričati o vašoj prehrani. Vegetarijanci, moguće ne uzimaju dovoljno vitamina B12, čiji manjak u organizmu može dovesti do osjećaja težine i umora, s trncima u rukama i nogama“, kaže stručnjakinja. “Ako pak ne jedete dovoljno hrane koja je izvor željeza, moguće je sasvim i da patite od anemije čiji je prvi simptom upravo umor”, dodaje. Željezo pomaže u proizvodnji hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji dovodi kisik do organa u našemu tijelu. Bez dovoljne količine željeza, možete se osjećati umorno ili kao da vam nedostaje daha, prenosi Slobodnadalmacija.hr.

umor

Postoje i druge greške u prehrani koje mogu završiti umorom. Konzumacija pretjerane količine nezdravih ugljikohidrata, umjesto hrane bogate vlaknima poput voća i povrća, uzrokuje iznenadni porast šećera u krvi, no vrlo brzo i pad – zato se možete osjećati naročito umornima osobito ako ste za doručak pojeli nešto poput čokoladice ili peciva iz pekare.

Kao jedan od najčešćih razloga, a ujedno je to i onaj kojeg smo najmanje svjesni, doktorica Neshewait navodi – dehidraciju. Ljeti je to naročito izraženo, budući da se pojačano znojimo, a ako pridodamo konzumaciju kofeina ili alkohola, dovodimo tijelo u stanje koje može rezultirati samo umorom.

Sasvim je jednostavno dovesti se u stanje dehidracije. Znojenje, dvije-tri kave ili alkoholno piće te preskakanje vode mogu reducirati volumen vaše krvi i zbog toga se jednostavno osjećate umorno”, objašnjava liječnica. Kao čest uzrok ljetnog umora navodi i neke od suplemenata koje ljudi kupuju bez konzultacija s liječnikom, a kod žena “krivac” zna biti i menstrualni ciklus.

Ako je pak iscrpljenost “uparena” s naglim dobitkom na težini, zatvorom, suhom kožom i kosom, neregularnim mjesečnicama i promjenama u ponašanju, trebali biste pregledati vašu štitnjaču. Umor je i jedan od simptoma depresije, stoga nikako nije riječ o nečemu što biste na pregledu trebali prešutjeti i uzeti “zdravo za gotovo”.

Ne propustite

Zanimljivosti

B.Fit program namijenjen je svima koji žele poboljšati svoje životne navike i koji su u potrazi za dugoročnim i zdravstveno prihvatljivim rješenjem za redukciju...

Savjeti stručnjaka

C5 - C6 disk nalaze se između petog i šestog cervikalnog kralješka i igraju važnu ulogu kod pokretanja vrata.

Savjeti stručnjaka

Znate li da se tijekom posta ili gladovanja u našem organizmu pokreću prirodni detoksikacijski procesi i regeneracija na staničnoj razini?

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.