Tako savršen! Tiramisu s jagodama

Jagode… svježe, mirisne, ukusne – tko ih ne bi volio?! Na koliko ste ih načina radili i konzumirali u slasticama?Naravno da ovih dana iskaču na sve strane – njihovo je vrijeme i nije čudno da su zaposjele mnoge portale, profile itd… Kako se u narodu kaže „kud svi Turci tu i mali Mujo“ , evo i mene s jagodama! Ali sam pokušala napraviti nešto malo drukčije i što, bar ja, ne viđam toliko često. Tiramisu s jagodama nikad nisam niti jela niti radila. To je bilo dovoljno da se upustim u novu avanturu.

Ovo je desert apsolutno po mojoj mjeri. Lagan, kremast, k tome još s omiljenim jagodama – teško da može puno bolje!

Sastojci

COULIS OD JAGODA:

  • 200g jagoda
  • 20ml vode
  • 30g šećera
  • sok od pola limuna

MASCARPONE KREMA:

  • 3 jaja
  • 100g šećera
  • 375g mascarpone sira
  • 10ml maraschino likera

I još

  • 500g jagoda
  • 10-12 piškota

Postupak:

Coulis od jagoda– priprema:

Jagode oprati, očistiti i ubaciti u multipraktik. Dodati ostale sastojke te miksati dok smjesa ne postane jednolična i gusta. Pire procijediti u širu i pliću zdjelu te staviti na hlađenje.

Mascarpone krema – priprema:

U jednoj zdjeli pomiješati žumanjke i pola šećera. Miksati dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta te dok se šećer ne otopi. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i u 2-3 navrata dodati mascarpone sir. Nastaviti miksati na srednjoj brzini dok se ne dobije jednolična krema. U drugoj zdjeli bjelanjke s drugim dijelom šećera istući u čvrsti snijeg te ih špatulom lagano umiješati, da krema ostane prozračan. Kremu ostaviti na stranu.

Piškote razlomiti na 2-3 komada i staviti ih u coulis. Neka stoje cca 5 minuta sa svake strane.Jagode oprati, očistiti i narezati te po želji slagati u čaše izmjenjujući jagode, kremu, piškote i coulis. Gotove čaše dekorirati po želji i staviti na hlađenje na bar 3-4 sata prije posluživanja.

Napomene

Predloženi način slaganja čašica:

1. U dno čaše staviti malo kreme

2. Jagode narezane na šnite poslagati u krug

3. Krema

4. 1-2 kom natopljenih piškota

5. Krema

6. Coulisa od jagoda

7. Krema

8. 1-2 kom natopljenih piškota

9. Jagode

10. Krema

11. Dekor po želji

  • Recept je predviđen za 6-8 čaša od 2 i 3dl
  • Lijepo je tu i tamo ubaciti i malo naribane tamne čokolade, ali stvarno malo i da se ne vidi izvana. Bitno pojačava okus jagoda i kreme!
  • Nemojte se brinuti da će se piškoti raspasti jer će toliko dugo stajati u coulisu. Nije kao da ste ih potopili u mlijeko ili kavu. Potrebno je da se piškoti namaču par minuta.
  • Treba voditi računa da ovaj recept uključuje svježa jaja. Ako strahujete od salmonele, u zamjenu za njih možete koristiti pasterizirana jaja pri čemu će vam trebati 60g žumanjaka i 105g bjelanjaka

Dobar tek

Vesna Nakić

Slatka Radionica
obrt za proizvodnju slastica, Skradin