Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Tako savršen! Tiramisu s jagodama

Lagan, kremast, k tome još s omiljenim jagodama – teško da može puno bolje!

Jagode… svježe, mirisne, ukusne – tko ih ne bi volio?! Na koliko ste ih načina radili i konzumirali u slasticama?Naravno da ovih dana iskaču na sve strane – njihovo je vrijeme i nije čudno da su zaposjele mnoge portale, profile itd… Kako se u narodu kaže „kud svi Turci tu i mali Mujo“ , evo i mene s jagodama! Ali sam pokušala napraviti nešto malo drukčije i što, bar ja, ne viđam toliko često. Tiramisu s jagodama nikad nisam niti jela niti radila. To je bilo dovoljno da se upustim u novu avanturu.

Ovo je desert apsolutno po mojoj mjeri. Lagan, kremast, k tome još s omiljenim jagodama – teško da može puno bolje!

Sastojci

COULIS OD JAGODA:

  • 200g jagoda
  • 20ml vode
  • 30g šećera
  • sok od pola limuna

MASCARPONE KREMA:

  • 3 jaja
  • 100g šećera
  • 375g mascarpone sira
  • 10ml maraschino likera

I još

  • 500g jagoda
  • 10-12 piškota

Postupak:

Coulis od jagoda– priprema:

Jagode oprati, očistiti i ubaciti u multipraktik. Dodati ostale sastojke te miksati dok smjesa ne postane jednolična i gusta. Pire procijediti u širu i pliću zdjelu te staviti na hlađenje.

Mascarpone krema – priprema:

U jednoj zdjeli pomiješati žumanjke i pola šećera. Miksati dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta te dok se šećer ne otopi. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i u 2-3 navrata dodati mascarpone sir. Nastaviti miksati na srednjoj brzini dok se ne dobije jednolična krema. U drugoj zdjeli bjelanjke s drugim dijelom šećera istući u čvrsti snijeg te ih špatulom lagano umiješati, da krema ostane prozračan. Kremu ostaviti na stranu.

Piškote razlomiti na 2-3 komada i staviti ih u coulis. Neka stoje cca 5 minuta sa svake strane.Jagode oprati, očistiti i narezati te po želji slagati u čaše izmjenjujući jagode, kremu, piškote i coulis. Gotove čaše dekorirati po želji i staviti na hlađenje na bar 3-4 sata prije posluživanja.

Napomene

Predloženi način slaganja čašica:

1. U dno čaše staviti malo kreme

2. Jagode narezane na šnite poslagati u krug

3. Krema

4. 1-2 kom natopljenih piškota

5. Krema

6. Coulisa od jagoda

7. Krema

8. 1-2 kom natopljenih piškota

9. Jagode

10. Krema

11. Dekor po želji

  • Recept je predviđen za 6-8 čaša od 2 i 3dl
  • Lijepo je tu i tamo ubaciti i malo naribane tamne čokolade, ali stvarno malo i da se ne vidi izvana. Bitno pojačava okus jagoda i kreme!
  • Nemojte se brinuti da će se piškoti raspasti jer će toliko dugo stajati u coulisu. Nije kao da ste ih potopili u mlijeko ili kavu. Potrebno je da se piškoti namaču par minuta.
  • Treba voditi računa da ovaj recept uključuje svježa jaja. Ako strahujete od salmonele, u zamjenu za njih možete koristiti pasterizirana jaja pri čemu će vam trebati 60g žumanjaka i 105g bjelanjaka

Dobar tek

Vesna Nakić

Slatka Radionica
obrt za proizvodnju slastica, Skradin

Ne propustite

Gastronomija

Iako je najlakše konzumirati sladoled iz posude ili onaj na štapiću predlažemo vam da si malo zakomplicirate život.

Gastronomija

Ako vam u hladnjaku već nekoliko dana stoji grčki jogurt, i nemate ga namjeru pojesti za doručak ili gablec, iskoristite ga za pripremu cheesecakea.

Savjeti i preporuke

Ako želite nešto posebno i zaista učinkovito, onda pokušajte napraviti sami svoj dezodorans.

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.