Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Tamara Žaja Miličić: „Pacijentu je važno osjetiti da ga doktor dentalne medicine uvažava i sluša te da jednostavnim rječnikom objasni njegov problem i plan terapije“

Zanimali su nas odgovori na neka pitanja u stomatologiji. Iako se velika većina nas boji odlasku zubaru, o temi zdravlja i brizi za zube treba razgovarat, a mi smo na kratko ‘ulovili’ specijalisticu stomatološke protetike i suvlasnicu poliklinike TIM DENT Miličić, dr.med.dent. Tamaru Žaja Miličić.

Zanimali su nas odgovori na neka pitanja u stomatologiji. Iako se velika većina nas boji odlasku zubaru, o temi zdravlja i brizi za zube treba razgovarat, a mi smo na kratko ‘ulovili’ specijalisticu stomatološke protetike i suvlasnicu poliklinike TIM DENT Miličić, dr.med.dent. Tamaru Žaja Miličić.

Koji je Vaš omiljen dio posla u Poliklinici TIM DENT Miličić?

Izdvojila bih razgovor s pacijentima tijekom prvog pregleda jer je to prava prilika da ih upoznam te saznam njihove želje i očekivanja prije nego započnem planirati terapiju. Tako mogu planiranje prilagoditi njihovim željama i mogućnostima. Jako je važno dobiti prave informacije. Stomatolog tada može planirati terapiju koja će ispuniti očekivanja pacijenata. Razgovor s pacijentima je opušten i ležeran bez upotrebe kompliciranih stručnih termina. Ne razumiju svi stomatološki vokabular te im nastojim što jednostavnijim rječnikom objasniti pojedine zahvate koji su nužni u njihovom slučaju.

Ponekad želje nisu u skladu s mogućnostima ili su nerealne pa tijekom razgovora to pacijentu treba objasniti. U tom slučaju, umjesto željene terapije predlažem alternativnu, onu koju smatram najboljom za pacijenta. Vrlo često stomatolog „preuzima ulogu psihologa“ tijekom razgovara s pacijentima koji su došli na pregled nezadovoljni svojim izgledom i jako niskog samopouzdanja.

Je li svaki pacijent pogodan kandidat za popularne ljuskice?

Nažalost ne, inače bismo svima postavljali ljuskice zato što zahtijevaju manje brušenja zuba od ostalih protetskih radova. Zubi moraju biti zdravi jer se ljuskice ne postavljaju na oboljele zube – karijesom zahvaćene, zube kojima treba tretirati korijenske kanale ili vaditi živac. Treba ih sanirati, a zatim vidjeti mogu li se aplicirati ljuskice i ako mogu, tek tada pristupiti terapiji. Nedostaje li zub, ne možemo postavljati ljuskice. Za razliku od zubnih krunica, zubne ljuskice ne mogu se postavljati na implantate.

Prednost im je što ih možemo koristiti kod korigiranja razmaka između prednjih zuba ili manjih nepravilnosti položaja zuba pa je za pacijente brža alternativa od dugotrajne ortodontske terapije tj. aparatića za zube. Sam postupak je bezbolan i brz – potrebna su samo dva-tri posjeta liječniku dentalne medicine. Staklo-keramička ljuskica je svjetlopropusna što je karakteristika i prirodnih zubi.

Ako pacijent ima manja otkrhnuća ili manja oštećenja zuba, moguće je postaviti ljuskice. Pacijent s intaktnim, zdravim zubima kojemu je estetika osmijeha primarni cilj, a želi korigirati izgled prednjih zuba jer nije zadovoljan bojom, veličinom, oblikom ili želi prikriti razmak, idealan je kandidat za ljuskice. Veneers se postavljaju radi estetske korekcije zuba. U slučaju makeovera osmijeha, najčešće radimo kombinaciju ljuskica i krunica jer nemaju svi potpuno zdrave zube. Ako su zubi intaktni, bez napuknuća ili su neznatno otkrhnuti, preporučit ću izradu zubnih ljuskica jer maksimalno pošteđuju zube od brušenja, a osigurat će pacijentima lijep osmijeh i vratiti poljuljano samopouzdanje.

Koliko često je dovoljno za odlazak na kontrole?

Redovitost je pravilo broj 1 kada su kontrolni pregledi u pitanju želimo li očuvati svoje zube i reagirati na vrijeme u slučaju karijesa ili drugih problema. Prevencija je najbolji lijek i najjeftinija „terapija“. Zbog neposjećivanja stomatologa može se razviti neki veći problem koji zahtijeva dulju i skuplju terapiju, a ponekad se zub ne može spasiti jer je pacijent došao prekasno.

Kontrolni pregledi služe da bismo prevenirali neke neugodne zdravstvene probleme pravovremenom reakcijom stomatologa. Optimalno je dolaziti na kontrolu svakih šest mjeseci. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti! Mislim da se svi s time slažemo. Korisno je dvaput godišnje izdvojiti pola sata za pregled.

Mnogi se plaše stomatologa, kako postižete da pacijenti iz Vaše ordinacije izlaze s osmijehom?

Pristup pacijentu je najvažniji, a mi gajimo individualan i empatičan pristup. To je ono što su pacijenti prepoznali u našem timu. Cijene trud, profesionalnost i stručnost. Sve to u kombinaciji ulijeva im povjerenje pa se zato odlučuju prepustiti u naše ruke.

Pacijentu je važno osjetiti da ga doktor dentalne medicine uvažava i sluša te da jednostavnim rječnikom objasni njegov problem i plan terapije – da može razumjeti svoju situaciju. Važno je objasniti kada su pacijentove želje nerealne i zašto. Na taj način pokazujete da vam je stalo do pacijenta, da ne razmišljate isključivo o njegovoj trenutačnoj zdravstvenoj/estetskoj situaciji, već o njegovoj kvaliteti života i ubuduće. Takvim pristupom razvijate povjerenje, a ono je glavni čimbenik u dobrom odnosu doktor – pacijent.

Čega se najbitnije pridržavati kako bi zubi bili zdravi?

Kratko i jasno – redovitog i pravilnog održavanja oralne higijene koja je najvažnija stavka oralnog zdravlja. Treba izdvojiti jako malo vremena u danu za oralnu higijenu, svega 2-3 minute ujutro i navečer; 4-6 minuta za zdravlje zubi je ništa prema benefitu koji dobivamo – zdrave i lijepe zube. Prehrana također igra važnu ulogu. Treba jesti plavu ribu, konzumirati riblje ulje, jaja, mliječne proizvode (osobito maslac) zbog D vitamina koji je važan faktor oralnog zdravlja, baš kao vitamin C i A, a izbjegavati zašećerenu hranu jer je šećer loš za zube.

Zube treba prati 30 minuta nakon jela laganim kružnim pokretima jer se u tom slučaju neće oštetiti zubna caklina, a zatim isprati tekućinom za ispiranje usta kako bi se preostale bakterije uništile do kraja.

Preporučuje se koristiti pastu i vodicu istog proizvođača jer su komplementarne. Četkica se mijenja svaka tri mjeseca, a u slučaju bolesti i upala i češće, zbog kolonija bakterija na vlaknima.

Ljeto je pa preporučujem umjereno izlaganje suncu (da ne izgorite) jer UV zrake omogućuju da se D vitamin sintetizira u koži te pomaže održavati naše zube i kosti čvrstima i zdravima. Dovoljno je deset minuta dnevno na suncu za sintetiziranje dnevne doze D vitamina. Iskoristite ljeto!

Koja je najbolja metoda izbjeljivanja zubi?

Što se tiče izbjeljivanja zubi, popularna metoda u našoj poliklinici TIM DENT – MILIČIĆ je ona koja se radi laserom. Izbjeljivanje zubi laserom u potpunosti je neizvazivna, sigurna i bezbolna metoda korigiranja boje zuba koja ne oštećuje zubnu caklinu, a nakon tretmana prirodna boja i sjaj zuba dolaze do punog izražaja. U odnosu na druge postupke, lasersko je izbjeljivanje zubi kraće i traje oko 30 minuta, a poželjno je prije odraditi i čišćenje kamenca te pjeskarenje zubi za bolji efekt zbog potpunog čišćenja zubnih naslaga radi sprječavanja nastanka mrlja ili pjega po zubima nakon izbjeljivanja. U samo jednom posjetu stomatologu boja zuba može se posvijetliti za 4 do 6 nijansi. Rezultat jednoga tretmana postojan je do dvije godine, ako pacijent provodi pravilnu oralnu higijenu.

 

Više

Zdravstveni karton

Zahvaljujući razvoju dentalne medicine, takvi osmijesi nisu rezervirani samo za hollywoodske zvijezde nego su dostupni i kod nas, a to najbolje zna i televizijska...

Zdravstveni karton

Metoda All-on-4 upravo je rješenje za takve vrste problema, a specijalisti oralne kirurgije iz stomatološke poliklinike TIM DENT Miličić u samo 24 sata mogu...

Beauty report

Hijaluronski dermalni fileri spadaju u kategoriju neinvazivnih tretmana koji pomlađuju na prirodan način.

Savjeti stručnjaka

Odlazak na redovne preglede svom stomatologu je definitivno na vrhu liste prioriteta koja se ne smije propuštati ili odgađati.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.