Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Terapija pisanjem: Želite li poraditi na sebi, spoznati vlastite emocije, pišite, pišite i pišite…

Terapija pisanjem specifičan je oblik rada na sebi koji spada u ekspresivne terapije.

Hrvati, pokazuje statistika, iz godine u godinu sve manje kupuju knjige i sve manje čitaju. Znate li da svaki drugi građanin Hrvatske godišnje ne pročita niti jednu knjigu? Ne uživa u blagodatima i snazi – pisane riječi?

I dok se o snazi čitanja već sve zna, manje je poznato kako i proces stvaranja knjige (ne samo knjige nego i bilo koje pisane forme, pa i najobičnijeg dnevnika) ima izvanredan terapijski učinak.

Terapija pisanjem specifičan je oblik rada na sebi koji spada u ekspresivne terapije. Može je voditi terapeut, može se odvijati u grupi ili putem e-maila, a osobito je korisna onima koji se teško otvaraju i ne vole izravan susret s terapeutom. Međutim, neki oblik terapije pisanjem moguće je provoditi i samostalno, bez terapeuta.

Upute za pisanje
STVORITE SIGURNO OZRAČJE

Pisanje je najučinkovitije ako je slobodno, bez straha da će netko to pročitati.

PIŠITE BEZ PRIPREME

Samo sjednite i pišite. Počnite s time kako se osjećate. To će dovesti do spontanog povezivanja vašeg trenutačnog stanja s događajima iz prošlosti ili planovima za budućnost. Ako imate osjećaj da vam je glava prazna i ne znate kako biste počeli, i o tome možete pisati, važno je izraziti se.

NE BRINITE SE O KVALITETI

Važno je da ste bliski sa sobom. Dajte cijelog sebe u pisanje, zapisujte kako se osjećate. Kad vam ponestane riječi za direktno izražavanje, poslužite se metaforama. Budete li zapisivali svoje predodžbe služeći se metaforama koje najbolje opisuju vaše osjećaje, sigurno će nastati neke doista zanimljive priče koje ćete s vremenskim odmakom moći promatrati iz drugog kuta te pronaći u njima zanimljivu simboliku.

TRAUMATSKI DOŽIVLJAJI

Kad pišete o njima, nemojte opisivati samo događaje i slike koje su vam ostale u sjećanju, nego obratite pažnju i na osjećaje i osjete u tijelu. Povežite vanjski i unutarnji svijet, opisujući sve što se događalo i kako ste to doživjeli. Kad se pobude neke emocije, ostanite određeno vrijeme u tom stanju i nemojte pokušati pobjeći skretanjem na drugu temu. Pisanje će pobuditi potisnute osjećaje i pomoći vam da ih preradite.

ČITAJTE ONO ŠTO STE NAPISALI

To će vam pomoći da uvidite gdje ste danas u odnosu na događaje iz prošlosti. Nastojte uvidjeti razlike u svojem doživljaju svijeta, a ako se neki obrasci ponašanja ponavljaju, ubuduće im tijekom pisanja posvetite osobitu pozornost.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Visoke temperature mogu dodatno opteretiti srčano – žilni sustav, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za sigurno i bezbrižno ljeto.

Budi fit

Razgovarali smo s fitness trenerom i promotorom zdravog načina života, Marijem Valentićem, i doznali sve odgovore vezane za ljeto i vježbanje.

Savjeti stručnjaka

Iako higijenu intimnog područja nikada ne bismo trebali zanemarivati, posebnu joj je pažnju potrebno posvetiti tijekom ljeta radi visokih temperatura, povećane vlažnosti te znojenja...

Savjeti stručnjaka

Nakon napornog rada koje je vaše tijelo uložilo u stvaranje vašeg malog zamotuljka radosti, nadate se zasluženom odmoru, ali vaš postporođajni oporavak tek je...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.