Tiramisu je svjetski poznata poslastica porijeklom iz Italije, točnije iz Siene ili Trevisa, sastoji se najčešće od fine lagane kreme na bazi sira, piškota namočenih u kavu i dekorativnog pokrova od kakaa. Kao i kod drugih kolača i slastica i tiramisu ima svoje varijacije na temu, pa ih se može naći s dodatkom voća, jabuka, jagoda ili recimo s višnjama. Ova moja varijacija je bez piškota, s laganim kakao biskvitom i obogaćena aromom amaretta – likera od badema. Kolač dobro rashladite, dekorirajte kakaom i srebrnim perlicama.
Potrebno:
za biskvit
Postupak:
1. Pećnicu zagrijte na 180 C. Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca stucite u čvrst snijeg postupno dodavajući 100 g šećera. Žumanca pjenasto izmiksajte s preostalih 100 g šećera i 4 žlice vruće vode, pa po tome prosijte suhe sastojke, brašno pomiješano sa škrobom, kakaom i praškom za pecivo. Na vrh stavite tučeni snijeg i sve dobro izmješajte. Biskvitnu smjesu izlijte u četvrstasti kalup za torte obložen papirom za pečenje, izravnajte je u ravnomjernom sloju i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta (provjerite čačkalicom). Pečen biskvit izvadite i ohladite u kalupu.
2. Žumanca za kremu tucite na pari sa šećerom i 3 žlice amaretta dok ne dobijete svjetlu i gustu pjenu. Mascarpone izmiksajte sa svježim sirom, a zatim u njega umiješajte slatko vrhnje stučeno sa šlag fixom i kremu od žumanaca. Aromatizirajte kremu s 2-3 žlice amaretta.
3. Ohlađen biskvit vodoravno razrežite da dobijete tri lista biskvita. Prvi list biskvita stavite na tanjur ili tacnu za kolače po vašoj želji, pa oko njega vratite opran i čist okvir kalupa za tortu, premažite ga 1/3 kreme, pa to ponovite i sa preostala dva lista i kremom. Složen kolač ostavite najmanje tri sata u hladnjaku da se stisne.
4. Prije samog posluživanja debelo ga pospite tamnim kakaom , izrežite na 16 kocki, pa na svaku za dekoraciju stavite nekoliko šećernih srebrnih perlica.
Just Good Food
Potrebno:
za biskvit
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 1 žlica jestivog škroba (Gustina)
- 160 g brašna
- 30 g gorkog kakaa (za kolače)
-
1 prašak za pecivo
- 4 žlice amaretta (likera od badema)
- 500 g mascarponea
- 250 g posnog svježeg sira
- 300 g slatkog vrhnja
- 1 šlag fix
- 2 žlice gorkog kakaa
- srebrne šećerne perlice
Postupak:
1. Pećnicu zagrijte na 180 C. Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca stucite u čvrst snijeg postupno dodavajući 100 g šećera. Žumanca pjenasto izmiksajte s preostalih 100 g šećera i 4 žlice vruće vode, pa po tome prosijte suhe sastojke, brašno pomiješano sa škrobom, kakaom i praškom za pecivo. Na vrh stavite tučeni snijeg i sve dobro izmješajte. Biskvitnu smjesu izlijte u četvrstasti kalup za torte obložen papirom za pečenje, izravnajte je u ravnomjernom sloju i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta (provjerite čačkalicom). Pečen biskvit izvadite i ohladite u kalupu.
2. Žumanca za kremu tucite na pari sa šećerom i 3 žlice amaretta dok ne dobijete svjetlu i gustu pjenu. Mascarpone izmiksajte sa svježim sirom, a zatim u njega umiješajte slatko vrhnje stučeno sa šlag fixom i kremu od žumanaca. Aromatizirajte kremu s 2-3 žlice amaretta.
3. Ohlađen biskvit vodoravno razrežite da dobijete tri lista biskvita. Prvi list biskvita stavite na tanjur ili tacnu za kolače po vašoj želji, pa oko njega vratite opran i čist okvir kalupa za tortu, premažite ga 1/3 kreme, pa to ponovite i sa preostala dva lista i kremom. Složen kolač ostavite najmanje tri sata u hladnjaku da se stisne.
4. Prije samog posluživanja debelo ga pospite tamnim kakaom , izrežite na 16 kocki, pa na svaku za dekoraciju stavite nekoliko šećernih srebrnih perlica.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login