Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Tiramisu kocke

Recept bez piškota s kakao biskvitom i amarettom.

Tiramisu je svjetski poznata poslastica porijeklom iz Italije, točnije iz Siene ili Trevisa, sastoji se najčešće od fine lagane kreme na bazi sira, piškota namočenih u kavu i dekorativnog pokrova od kakaa. Kao i kod drugih kolača i slastica i tiramisu ima svoje varijacije na temu, pa ih se može naći s dodatkom voća, jabuka, jagoda ili recimo s višnjama. Ova moja varijacija je bez piškota, s laganim kakao biskvitom i obogaćena aromom amaretta – likera od badema. Kolač dobro rashladite, dekorirajte kakaom i srebrnim perlicama.

Potrebno:

za biskvit
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 žlica jestivog škroba (Gustina)
  • 160 g brašna
  • 30 g gorkog kakaa (za kolače)
  • 1 prašak za pecivo
za kremu
  • 4 žlice amaretta (likera od badema)
  • 500 g mascarponea
  • 250 g posnog svježeg sira
  • 300 g slatkog vrhnja
  • 1 šlag fix
za dekoraciju
  • 2 žlice gorkog kakaa
  • srebrne šećerne perlice


Postupak:

1. Pećnicu zagrijte na 180 C. Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca stucite u čvrst snijeg postupno dodavajući 100 g šećera. Žumanca pjenasto izmiksajte s preostalih 100 g šećera i 4 žlice vruće vode, pa po tome prosijte suhe sastojke, brašno pomiješano sa škrobom, kakaom i praškom za pecivo. Na vrh stavite tučeni snijeg i sve dobro izmješajte. Biskvitnu smjesu izlijte u četvrstasti kalup za torte obložen papirom za pečenje, izravnajte je u ravnomjernom sloju i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta (provjerite čačkalicom). Pečen biskvit izvadite i ohladite u kalupu.

2. Žumanca za kremu tucite na pari sa šećerom i 3 žlice amaretta dok ne dobijete svjetlu i gustu pjenu. Mascarpone izmiksajte sa svježim sirom, a zatim u njega umiješajte slatko vrhnje stučeno sa šlag fixom i kremu od žumanaca. Aromatizirajte kremu s 2-3 žlice amaretta.

3.
Ohlađen biskvit vodoravno razrežite da dobijete tri lista biskvita. Prvi list biskvita stavite na tanjur ili tacnu za kolače po vašoj želji, pa oko njega vratite opran i čist okvir kalupa za tortu, premažite ga 1/3 kreme, pa to ponovite i sa preostala dva lista i kremom. Složen kolač ostavite najmanje tri sata u hladnjaku da se stisne.

4. Prije samog posluživanja debelo ga pospite tamnim kakaom , izrežite na 16 kocki, pa na svaku za dekoraciju stavite nekoliko šećernih srebrnih perlica.

Just Good Food


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Tiramisu je osvajao svijet, ali je dobio i neka nova lica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.