Tiramisu ili u venecijanskom dijalektu “povuci me gore” (zbog efekta alkohola i kave), jedan je od najomiljenijih deserata u svijetu. Jednostavan i brz za pripremu, a ujedno je ukusan i elegantan. Tiramisu je najbolji kad odstoji nekoliko sati.
Ovo su mjere za 6-8 porcija, a ispod su i napomene ako tiramisu pripremate za djecu. Kod svježih je jaja opasnost od zaraze Salmonelom, iako rijetka ipak teoretski prisutna te je bolje ne davati ga maloj djeci (trudnicama, starijim osobama) u ovom obliku nego pripremljenog prema receptu koji je naveden niže.
Potrebno je (za 6 do 8 porcija):
Posebno: 2 žlice šećera i eventualno 2 žlice slatkog vrhnja, nekoliko žlica kakao praha, bez šećera ili dodataka te staklena posuda četvrtasta ili okrugla oblika, ili više manjih zdjelica.
Priprema:
Savjet:
Desert možete pripremiti i samo s otprilike trećinom svih namirnica, odnosno s jednim do dva jajeta, 150 g mascarponea, 30 g šećera i 100 grama piškota.
Napomena:
Kad kuhate za djecu, koristite kavu bez kofeina, a umjesto alkohola koristite samo aromu i tekućinu nadoknadite sokom od naranče. Najbolje je koristiti jaja iz provjerenog izvora te iz organskog uzgoja. Iako se kuhanjem na pari u žumanjcima uništavaju bakterije, to s bjelanjcima u ovom receptu nije slučaj. U nekim se trgovinama može kupiti sterilizirana jaja u tetrapaku. Nisam ih probala. Ako niste sigurni u porijeklo jaja, za djecu umjesto jaja ili samo bjelanjaka koristite slatko vrhnje, istučeno mikserom u šlag. Neki će tvrditi da to onda više nije pravi Tiramisu nego samo njegova varijanta.
U Tiramisu možete između slojeva dodati i usitnjeno voće kao na primjer jagode ili kremu od jagoda. Nije loše niti s dodatkom kesten pirea ili kokosovog brašna ili mlijeka. Po želji eksperimentirati možete i s pistacijama, bademima i sličnim.
U slast!
Marina kuharica
Ovo su mjere za 6-8 porcija, a ispod su i napomene ako tiramisu pripremate za djecu. Kod svježih je jaja opasnost od zaraze Salmonelom, iako rijetka ipak teoretski prisutna te je bolje ne davati ga maloj djeci (trudnicama, starijim osobama) u ovom obliku nego pripremljenog prema receptu koji je naveden niže.
Potrebno je (za 6 do 8 porcija):
- 5 svježih organski uzgojenih jaja
- 500 g mascarpone sira
- paketić piškota (oko 300 grama ili po potrebi)
- 150 g sitnijeg šećera
- 2-3 dl jake kave (espresso)
- 3 cl (štamperl) amareta, marsale ili ruma (ili soka od naranče)
Posebno: 2 žlice šećera i eventualno 2 žlice slatkog vrhnja, nekoliko žlica kakao praha, bez šećera ili dodataka te staklena posuda četvrtasta ili okrugla oblika, ili više manjih zdjelica.
Priprema:
- Skuhati 2-3 dcl jake kave, ostaviti da se ohladi i zatim dodati alkohol.
- Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pomiješati s 2 žlice šećera i 2 žlice slatkog vrhnja te uz stalno miješanje kuhati na pari, odnosno kuhati u manjoj posudi s drškom, na loncu u kojemu vrije malo vode. Ako ste potpuno sigurni da su jaja svježa i kvalitetna, taj postupak možete izbjeći. Žumanjke malo ohladiti.
- Bjelanjcima dodati 150 g šećera i dulje miješati u kuhinjskom stroju ili mikserom, sve dok se ne napravi čvrsti snijeg.
- Za to vrijeme ohlađene žumanjke pomiješati s mascarpone sirom. Miješati dok smjesa ne postane glatka i bez grudica. Snijeg od bjelanjaka polako umiješati u ovu smjesu.
- Piškote samo s jedne strane umočiti u kavu te poslagati na dno posude poslagati piškote. Po želji, piškotama možete obložiti i stijenke, radi ljepšeg izgleda. Za to će biti potrebno više od 300 g piškota.
- Na sloj piškota namazati dio kreme te ponovno staviti sloj piškota, namočiti kavom i ponovno namazati kremom. Broj slojeva ovisi o veličini posude, a postupak se ponavlja sve dok se ne potroši sva krema. Krema uvijek dolazi na vrh. Poravnati.
- Kakao staviti u cjediljku i dobro posuti cijeli kolač. Staviti u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Pred posluživanje ponovno posuti kakaom.
Savjet:
Desert možete pripremiti i samo s otprilike trećinom svih namirnica, odnosno s jednim do dva jajeta, 150 g mascarponea, 30 g šećera i 100 grama piškota.
Napomena:
Kad kuhate za djecu, koristite kavu bez kofeina, a umjesto alkohola koristite samo aromu i tekućinu nadoknadite sokom od naranče. Najbolje je koristiti jaja iz provjerenog izvora te iz organskog uzgoja. Iako se kuhanjem na pari u žumanjcima uništavaju bakterije, to s bjelanjcima u ovom receptu nije slučaj. U nekim se trgovinama može kupiti sterilizirana jaja u tetrapaku. Nisam ih probala. Ako niste sigurni u porijeklo jaja, za djecu umjesto jaja ili samo bjelanjaka koristite slatko vrhnje, istučeno mikserom u šlag. Neki će tvrditi da to onda više nije pravi Tiramisu nego samo njegova varijanta.
U Tiramisu možete između slojeva dodati i usitnjeno voće kao na primjer jagode ili kremu od jagoda. Nije loše niti s dodatkom kesten pirea ili kokosovog brašna ili mlijeka. Po želji eksperimentirati možete i s pistacijama, bademima i sličnim.
U slast!
Marina kuharica
You must be logged in to post a comment Login