Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Titrajte do harmonije tijela!

Vrijeme sanjanja je samo daleki zvuk didžeridua.

Zvuk utječe na stanje svijesti. Kako osnažiti tijelo i duh kroz zvukoterapiju objašnjava zvukoterapeut Svemir Vranko.

Organizam kao melodija

Zvukoterapija je metoda u kojoj se, u terapeutske svrhe, koristi višetonsko pjevanje i glazbeni instrumenti. Služi kao samostalna metoda ili kao nadopuna drugim metodama u cilju osnaživanja, dubinskog opuštanja, otkrivanja kreativnog potencijala, ostvarivanja vlastitih ciljeva i više.

– Sve u prirodi titra, pa tako i naše tijelo. Naš organizam je melodija, a organi su tonovi. Ako su ti tonovi u disharmoniji, onda je i melodija disharmonična, govori Svemir Vranko.

Zvuk djeluje na nekoliko razina, jedan je fizički te utječe na organe i kosti. Može restrukturirati molekule, levitirati objekte, razbijati. Ipak moguće je svjestno vibrirati do potrebne granice.

Drugi aspekt je psihički, zvuk djeluje na našu psihu i pomaže nam pri mijenjanju stanja svijesti. Uobičajena dnevna frekvencija su beta valovi, kao mreškanje na površini.

– U našem najdubljem dijelu je potpuna tišina, a iz te tišine proizlazi zvuk. Iz tog prvobitnog zvuka, tj. tišine se stvara sve. Naše tijelo, naša duša, naša psiha. Zvuk je bio taj koji je bio u početku, kaže Vranko.

Zvukoterapija + otvoreno srce = efekt

Instrumenti koji se najčešće koriste za terapiju su vezani za različite kulture. Dolaze iz Indije, Australije, Afrike te šalju ljude u "vrijeme sanjanja". To su često gong, australski didžeridu te zapadnjački znanstveno utemeljeni frekvencijski instrumenti poput glazbenih vilica.

– Da bi zvukoterapija uspjela potrebna je namjera i otvoreno srce. Ako se slučajno koristi u ljutnji izazvat će negativan efekt. Zvuk nas može povesti u dubinu i vratiti natrag na površinu svijesti. To možemo reći da je proces iscjeljenja, govori Vranko.

Zvukoterapija je terapija koja povezuje fizički oblik terapije s onim duhovnim i najdubljim u nama.

Zvuk se „čuje“ i u medicini!

– Zvuk me zanimao od najranijih dana. Od 2000. godine kada sam bio na radionici Jonathana Goldmana na Havajima, sve mi se promijenilo. Iako smo mi tada više radili sa samim glasom "harmonijsko pjevanje", krenuo sam istraživati dalje, kaže Vranko.

Zvuk se također koristi i za medicinsku dijagnostiku, kao jedna od alternativnih metoda liječenja, a Svemir i na taj način pokušava pomoći onima koji se osjećaju da im taj način odgovara.

– Prije tretmana postavim dijagnozu tako da pjevam u blizini ljudskog tijela. Ako određeni ton samo prođe kroz specifični dio tijela tada je sve u redu. Međutim ukoliko se vrati znam da je određeni organ problematičan te počinjem tretman, govori Vranko.

Danas se zvuk koristi u medicini, od instrumenata baziranih na zvuku, najpoznatiji je ultrazvuk. Nedavno se pojavio novi instrument "mikrozvučna zraka", koja restrukturira molekule te uništava stanice raka i to bez operacije i bez rezova. No cijena zahvata je 30.000 eura.

Svemir je također izdao priručnik „Zvukoterapija" s „Om Didge“ zvukoterapijskim CD-om za sve koji valovima zvukova žele otputovati u vrijeme sanjanja te se probuditi snažniji!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Ravnoteža tijela i duha uz profesionalnu primjenu zvuka.

Dizajn

Međunarodni skup o električnim automobilima okupit će u Zagrebu europske stručnjake.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.