Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Top pet blagdanskih pića

Grog za prehladu, a jabukovača za potpun blagdanski stol…

Koje će piće vas ove zime ugrijati i ubrzati vam krvotok?

Hrana nije jedina opasnost s kojom se tijekom blagdana suočavamo. Simpatično je sa svakim nešto popiti, ali umjerenost će praznike učiniti ugodnijima.

Zimska jabukovača

Iako mnogi jabukovaču povezuju s jednim od najstarijih alkoholnih pića naša, je pomalo drugačija, a mogu je piti i djeca. Cider, kod nas poznatija kao jabukovača prvi se put fermentiralo negdje u Britaniji gdje je i danas najveća potrošnja po glavi stanovnika. No napitak su prihvatili svuda gdje je zasađeno stablo jabuke, a posebno u Irskoj, Francuskoj i na sjeveru Španjolske.

 

cider tekst

 

Pristupačnost ovog mirisnog voća navela nas je da napravimo i svoju inačicu ovog ukusnog pića koje će pomoći oživjeti uspomene za obiteljskim blagdanskim stolom.

Priprema: U sok od jabuke dodajte sušeno voće, malo cimeta i muškatnog oraščića. Sve zajedno izlijte u lonac i ostavite da lagano ključa. Prije posluživanja piće malo ohladite i procijedite, a zatim uživajte u pravom blagdanskom mirisu i okusu.

Meksička kava

Još jedno piće koje će vas ugrijati i pošteno razbuditi je meksička kava. Ne, ne morate rezervirati sljedeći let za Meksiko. Sve što vam je potrebno jest vaša omiljena kava, 1 štapić cimeta, smeđi šećer, 3 žlice mljevene kave, tučeno vrhnje i 0.3 decilitra tequile.

 

meksiko

 

Priprema:U vodu stavite štapić cimeta i smeđi šećer, te lagano prokuhajte. Maknite s vatre i dodajte tri žlice mljevene kave. Ulijte u šalice i dodajte slatko tučeno vrhnje. Ukoliko želite alkoholnu varijantu, u kavu dodajte 0,3 dl tequile.

Francuska kava

Zbog udjela alkohola ovo piće nije najprikladnije za radne dane, no zato je savršeno za blagdanska jutra ili kao desert nakon ručka.

Priprema: Skuhajte kavu. U posebnoj šalici izmiješajte izmiješajte vanillin šećer, klinčić i malo limunove i narančine kore, prstohvat cimeta i čašu brandyja. Smjesu dodajte u kavu, dobro promiješajte i natočite u šalice za kavu. Francuska kava zasigurno će doprinijeti savršenom početku blagdana!

 

francuskaKakao s kokosom

Ako ste ljubitelj čupavaca ovo desertno piće oduševit će sva vaša osjetila. Egzotičan okus kokosa ne mora biti rezerviran samo za ljetne mjesece.

Priprema: Pripremite obični kakao, dodajte kokosovu kremu i dobro promiješajte. Zvuči primamljivo? Dodajte žlicu ili dvije tučenog vrhnja i pospite žlicom kakaa ili čokolade. U egzotičnoj bajci možete uživati i usred zime!

 

kakaoGrog

U svojoj najranijoj verziji grog je bio priprosta mješavina vrućeg ruma i vode, a prvotna namjera mu je bila da smanji razinu opijanja u britanskoj mornarici. Zadaća je to koju je grog preuzeo od ruma koji je niz godina ‘grijao’ dušu i tijelo problematičnih mornara, nevičnih disciplini i redu.

Grog je popularno piće u zimskom periodu budući da pruža instant zagrijavanje.

Priprema: Promiješajte rum i sok od limuna te mješavinu prelijte kipućom vodom. Umjesto vode možete koristiti i vrući čaj. Dodajte malo meda, dobro promiješajte, a u piće možete staviti i krišku naranče ili neko drugo voće po izboru.

Piće je gotovo, a sada vam  možemo otkriti i malu tajnu: grog je također odličan lijek za prehladu!

 

grog final

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Etro mirisne svijeće i mirisi za dom profinjenih i elegantnih nota stvaraju savršenu mirisnu kulisu ovih blagdana, i onaj divni, cosy osjećaj koje oduvijek...

Zanimljivosti

Postoje neki klasici uz koje smo svi odrasli i koje ćemo vjerojatno gledati do kraja života.

Gastronomija

Cimet, đumbir, klinčić, vanilija… samo su neki od nezaobilaznih blagdanskih začina.

Gastronomija

Ako ćemo biti iskreni, kuhano vino po svakom receptu je dobro stoga smo za vas odabrali nama dva najfinija.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.