Top pet blagdanskih pića

Koje će piće vas ove zime ugrijati i ubrzati vam krvotok?

Hrana nije jedina opasnost s kojom se tijekom blagdana suočavamo. Simpatično je sa svakim nešto popiti, ali umjerenost će praznike učiniti ugodnijima.

Zimska jabukovača

Iako mnogi jabukovaču povezuju s jednim od najstarijih alkoholnih pića naša, je pomalo drugačija, a mogu je piti i djeca. Cider, kod nas poznatija kao jabukovača prvi se put fermentiralo negdje u Britaniji gdje je i danas najveća potrošnja po glavi stanovnika. No napitak su prihvatili svuda gdje je zasađeno stablo jabuke, a posebno u Irskoj, Francuskoj i na sjeveru Španjolske.

 

cider tekst

 

Pristupačnost ovog mirisnog voća navela nas je da napravimo i svoju inačicu ovog ukusnog pića koje će pomoći oživjeti uspomene za obiteljskim blagdanskim stolom.

Priprema: U sok od jabuke dodajte sušeno voće, malo cimeta i muškatnog oraščića. Sve zajedno izlijte u lonac i ostavite da lagano ključa. Prije posluživanja piće malo ohladite i procijedite, a zatim uživajte u pravom blagdanskom mirisu i okusu.

Meksička kava

Još jedno piće koje će vas ugrijati i pošteno razbuditi je meksička kava. Ne, ne morate rezervirati sljedeći let za Meksiko. Sve što vam je potrebno jest vaša omiljena kava, 1 štapić cimeta, smeđi šećer, 3 žlice mljevene kave, tučeno vrhnje i 0.3 decilitra tequile.

 

meksiko

 

Priprema:U vodu stavite štapić cimeta i smeđi šećer, te lagano prokuhajte. Maknite s vatre i dodajte tri žlice mljevene kave. Ulijte u šalice i dodajte slatko tučeno vrhnje. Ukoliko želite alkoholnu varijantu, u kavu dodajte 0,3 dl tequile.

Francuska kava

Zbog udjela alkohola ovo piće nije najprikladnije za radne dane, no zato je savršeno za blagdanska jutra ili kao desert nakon ručka.

Priprema: Skuhajte kavu. U posebnoj šalici izmiješajte izmiješajte vanillin šećer, klinčić i malo limunove i narančine kore, prstohvat cimeta i čašu brandyja. Smjesu dodajte u kavu, dobro promiješajte i natočite u šalice za kavu. Francuska kava zasigurno će doprinijeti savršenom početku blagdana!

 

francuskaKakao s kokosom

Ako ste ljubitelj čupavaca ovo desertno piće oduševit će sva vaša osjetila. Egzotičan okus kokosa ne mora biti rezerviran samo za ljetne mjesece.

Priprema: Pripremite obični kakao, dodajte kokosovu kremu i dobro promiješajte. Zvuči primamljivo? Dodajte žlicu ili dvije tučenog vrhnja i pospite žlicom kakaa ili čokolade. U egzotičnoj bajci možete uživati i usred zime!

 

kakaoGrog

U svojoj najranijoj verziji grog je bio priprosta mješavina vrućeg ruma i vode, a prvotna namjera mu je bila da smanji razinu opijanja u britanskoj mornarici. Zadaća je to koju je grog preuzeo od ruma koji je niz godina ‘grijao’ dušu i tijelo problematičnih mornara, nevičnih disciplini i redu.

Grog je popularno piće u zimskom periodu budući da pruža instant zagrijavanje.

Priprema: Promiješajte rum i sok od limuna te mješavinu prelijte kipućom vodom. Umjesto vode možete koristiti i vrući čaj. Dodajte malo meda, dobro promiješajte, a u piće možete staviti i krišku naranče ili neko drugo voće po izboru.

Piće je gotovo, a sada vam  možemo otkriti i malu tajnu: grog je također odličan lijek za prehladu!

 

grog final