Ljeto je i ja doslovno uživam u svakom njegovom danu. Proteklih desetak dana naime provela sam skupa s mojom familijom na predivnom otoku Lošinju, točnije u gradu Malom Lošinju. Obišli smo naravno cijeli otok, dio autom, iako više u šetnjama oko otoka, po malim asfaltiranim puteljcima uz more. Vidjeli predivne plaže i uvale, sunčali se i uživali u otočkim specijalitetima, vozili se brodom i sve skupa prošli tri otoka ( Krk, Cres i potom Lošinj).
Tako napunjenih baterija, vratili smo se kući i naišli na prazan grad, nema gužve na parkinzima niti u trgovačkim centrima, svugdje je skraćeno radno vrijeme. Ljudi su se preselili u "južnije krajeve". Iako smo još uvijek na godišnjem odmoru, prionuli smo za novim obavezama,a među kojima se našla i ova predivna, osvježavajuća, lagana (bez imalo maslaca ili margarina), ljetna torta sa sirom i bademima, a napravljena je po receptu iz prošlomjesečnog časopisa " Čarolija okusa". Ukusan biskvit s bademima, krema od sira i slatkog vrhnja te crveni ribiz.
Potrebni sastojci:
6 jaja
180 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
80 g Gustina
1 žličica praška za pecivo
100 g badema u listićima
Za nadjev:
400 g crvenog ribizla
4 žlice šećera
500 g posnog svježeg sira
1/2 l slatkog vrhnja
Postupak :
1. Pećnicu zagrijte na 175 C. Dotad odvojite bjelanjca od žumanjaca, pa žumanca pjenasto stucite sa 90 g šećera i vanilin šećerom. Bjelanjca stucite u snijeg, pa pomalo umiksajte i preostalih 90 g šećera. Stavite bjelanjca povrh žumanaca, pa po tome prosijte brašno pomiješano sa Gustinom i praškom za pecivo, pa sve dobro izmješajte. Biskvitnu smjesu podijelite na četiri dijela, pa od svakog ispecite koru u kalupu obloženom papirom za pečenje tako što ćete je posuti 1/4 bademovih listića i potom 15- ak minuta peći u zagrijanoj pećnici. Pečene kore ohladite.
2. Ribizle operite pod mlazom hladne vode, posušite, skinite s peteljki, pa pomiješajte sa dvije žlice šećera. Sir promiksajte da postane kremast i gladak, a zatim u njega primješajte slatko vrhnje stučeno sa preostale dvije žlice šećera, pa umiješajte i ribizle. Dobivenom kremo nadjenite kore sa bademima, ukrasite ribizlima.
Just Good Food
Tako napunjenih baterija, vratili smo se kući i naišli na prazan grad, nema gužve na parkinzima niti u trgovačkim centrima, svugdje je skraćeno radno vrijeme. Ljudi su se preselili u "južnije krajeve". Iako smo još uvijek na godišnjem odmoru, prionuli smo za novim obavezama,a među kojima se našla i ova predivna, osvježavajuća, lagana (bez imalo maslaca ili margarina), ljetna torta sa sirom i bademima, a napravljena je po receptu iz prošlomjesečnog časopisa " Čarolija okusa". Ukusan biskvit s bademima, krema od sira i slatkog vrhnja te crveni ribiz.
Potrebni sastojci:
6 jaja
180 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
80 g Gustina
1 žličica praška za pecivo
100 g badema u listićima
Za nadjev:
400 g crvenog ribizla
4 žlice šećera
500 g posnog svježeg sira
1/2 l slatkog vrhnja
Postupak :
1. Pećnicu zagrijte na 175 C. Dotad odvojite bjelanjca od žumanjaca, pa žumanca pjenasto stucite sa 90 g šećera i vanilin šećerom. Bjelanjca stucite u snijeg, pa pomalo umiksajte i preostalih 90 g šećera. Stavite bjelanjca povrh žumanaca, pa po tome prosijte brašno pomiješano sa Gustinom i praškom za pecivo, pa sve dobro izmješajte. Biskvitnu smjesu podijelite na četiri dijela, pa od svakog ispecite koru u kalupu obloženom papirom za pečenje tako što ćete je posuti 1/4 bademovih listića i potom 15- ak minuta peći u zagrijanoj pećnici. Pečene kore ohladite.
2. Ribizle operite pod mlazom hladne vode, posušite, skinite s peteljki, pa pomiješajte sa dvije žlice šećera. Sir promiksajte da postane kremast i gladak, a zatim u njega primješajte slatko vrhnje stučeno sa preostale dvije žlice šećera, pa umiješajte i ribizle. Dobivenom kremo nadjenite kore sa bademima, ukrasite ribizlima.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login