Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
trčanje
trčanje

Savjeti stručnjaka

Trčanje bez ozljeda je moguće

Zbog ozljeda u konačnici osoba prestaje s aktivnosti, bez obzira koliko ljubav prema trčanju bila velika i snažna

Koliko često vam trčanje uzrokuje nelagodnu bol? Gotovo svi trkači, rekreativni ili profesionalni,  povremeno se znaju požaliti na bol u donjem dijelu leđa, potkoljenicama ili zglobovima nakon ili za vrijeme trčanja. Što je uzrok i može li se problem tražiti u vanjskim utjecajima?

Podloga – najbitnija za trčanje

Površine za trčanje su raznolike: asfalt, beton, zemlja, pijesak, trava, nizbrdica, uspon… I iako je meka podloga poput travnjaka idealna, na njoj je najčešće najviše neravnina i skrivenih opasnosti, pa je i broj ozljeda najveći. To je razlog zašto većina trkača i rekreativaca ipak trči po čvrstim i ravnim podlogama, no nažalost upravo u takvoj vrsti podloge, uz neadekvatnu obuću, leži velik broj skrivenih problema. Dok trčanje neravnim površinama češće uzrokuje ozljede malih zglobova (iskret i istezanje skočnog zgloba), trčanje po tvrdim podlogama dovodi do kontinuiranih mikrotrauma te može uzrokovati daleko veće probleme, najčešće u području donjeg dijela leđa, zgloba kuka i zgloba koljena. U konačnici osoba prestaje s aktivnosti, bez obzira koliko ljubav prema trčanju bila velika i snažna.

Rekreativci i profesionalci  dosad nisu imali baš previše alternative. Naime, eliptički trenažer ne osigurava pokret koji bi zadovoljio trkača, dok traka za trčanje, unatoč svim tehnološkim prednostima koje nudi, također predstavlja trčanje po relativno tvrdoj podlozi.

Postoji li alternativa?

trčanje

Odgovor je: DA! Stručnjaci iz OCTANE FITNESSA potpomognuti brojnim istraživanjima i analizama pokreta profesionalnih trkača, osmislili su i patentirali poptuno novi proizvod te svima kojima “trčanje život znači” osigurali trajno uživanje u omiljenom sportu, bez negativnih posljedica na zdravlje: Zero Runner, novi i revolucionarni trenažer, koji nije traka za trčanje niti eliptički trenažer – ZERO RUNNER je najbolje od jednog i drugog! Potpuno ”zeleni uređaj ” (samonapajajući uređaj koji ne treba vanjski izbor energije) koji mijenja budućnost fitness industrije.

Uz Zero Runner, “razbijen” je kod kojim se osiguravaju prirodni, glatki pokreti koji doista repliciraju trčanje, ali bez negativnog učinka na mišiće, kosti i zglobove. Trči se lakše, zdravije, brže i bolje! Zero runner uči vas pravilnoj tehnici trčanja i ispravlja vaše pogreške u hodanju. Ugrađena programska inteligencija prati korak korisnika dok trenirate i na taj način vam osigurava praćenje kvalitete vašeg pokreta za cijelo vrijeme trajanja treninga – na taj način svaki vježbač može biti siguran da vježba pravilno i učinkovito od prvog do zadnjeg pređenog kilometra!

ČETIRI FAZE POKRETA NA ZERO RUNNER-u

Inicijalna faza – prijenos težine na vodeću nogu
Prolazna faza – ubrzanje koje uzrokuje pojačanu aktivnost mišića stražnje lože
Faza podizanja – fleksija koljena s kontrakcijom stražnjeg bedrenog mišića
Faza ispružanja (ekstenzije) – fleksija u zglobu kuka, pružanje u zglobu koljena i priprema za sljedeći korak

Naslovna foto: iStockphoto.com

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Slažem se da možda zvuči smiješno odraditi 'trening' u moru, a da nije plivanje, ali probajte razmišljati drugačije...

Zanimljivosti

Postoji li bolje vrijeme za fizičku aktivnost od prekrasnog proljeća?

Budi fit

Aktivnosti koje će vam osigurati manji konfekcijski broj.

Budi fit

Postoje neke stvari koje su zapravo vrlo logične i najčešće se spominju, a provjerili smo i sa stručnjakom

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.