Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Trčanjem do zdravlja

Riješite se suvišnih kilograma i probudite svoje tijelo.

Topliji dani tjeraju nas na razmišljanje kako se riješiti suvišnih kilograma i dovesti svoje tijelo u bolju kondiciju. Izbora je puno, a razloga još više. Želimo dobro izgledati te imati dovoljno energije za ljetne aktivnosti poput plivanja, skijanja na vodi, odbojke na pijesku, ali i za vruće ljetne partije. Neki se odluče za teretanu, neki za planinarenje, a jedna od najpristupačnijih mogućnosti je svakako trčanje.

Trčanje je jednostavno, svima dostupna i prikladna aktivnost. Otiđite u prirodu, na nasip ili park i započnite s trčanjem. Ovo je sigurno i najjeftiniji način rekreacije jer vam uz dobru volju nedostaju samo tenisice.

Zašto trčati?


Sjedimo na poslu, u autu, dok gledamo televiziju. U pravilu, uz sve što nam je moderno društvo donijelo donosi nam i puno sjedenja. Osim zbog boravka na svježem zraku, trčanjem poboljšavate gustoću kostiju, kondiciju, snagu, fleksibilnost i ravnotežu, kao i psihičko rasterećenje i stres.

Početak


Početak je uvijek najteži i zato je od presudne važnosti za cilj si postavljati ostvarive zadatke. Ovisno o vašoj fizičkoj spremi, započnite šetnjom ili brzim hodanjem u trajanju od pola sata dnevno. Nakon nekog vremena, počnite s kraćim dionicama trčanja tijekom brzog hodanja. Kada dosegnete stupanj da bez problema možete trčati 30 minuta, počnite s trčanjem tri do četiri puta tjedno s postupnim povećanjem tjedne kilometraže za desetak posto.

Ozljede

Najvažnije je ne pogriješiti u izboru sportske opreme. Ne smije se trčati u prvom paru tenisica koji vam je pao u ruke, nego opremu treba pažljivo odabrati s obzirom na vaše potrebe.

Pretjerivanje u treningu, kilometraži i intenzitetu razlozi su zbog kojih dolazi do ozljede. Zato si ne smijete postavljati nerealne ciljeve koje je nemoguće ostvariti nego bit strpljiv i postepenim napretkom povećavati kilometražu i vrijeme provedeno trčeći.

Seminar o trčanju


S ciljem popularizacije trčanja, udruga „Aktivan život“ odlučila se na organizaciju seminara o trčanju i svemu što o njemu treba znati.

– Hrvati se nedovoljno kreću i žive neaktivnim životom. To je razlog organizacije predavanja koja započinju u ponedjeljak, 18. svibnja i traju pet tjedana. Predavanja će se održavati u prostorijama planinarskog društva „Zagreb-matica“ i pozivamo sve zainteresirane za ovaj oblik rekreacije. Predavanja će pomoći ljudima da usavrše tehniku trčanja i da se saznaju kako smanjiti mogućnost ozljede. Najvažnije je osmisliti kvalitetan i realan trening za vlastite mogućnosti, rekao nam je predsjednik udruge Nedeljko Varešković.Osim trčanja, evo nekoliko savjeta kako postati i ostati aktivan:
• hodajte ili vozite bicikl do posla
• parkirajte auto daleko od posla, pa se prošećite do ureda
• izađite iz tramvaja/autobusa dvije stanice ranije i prošećite do odredišta
• koristite stepenice umjesto dizala
• igrajte se s djecom ili kućnim ljubimcima, nemojte ih samo gledati
• češće uređujte vrt ili pospremajte stan
• plešite!
• u uredu i autu uvijek imajte par tenisica za trčanje – budite spremni za neplanirane aktivnosti
• istežite se pola sata
• neka vam subotnje ili nedjeljno jutro bude rezervirano za grupno druženje (hodanje, planinarenje, trčanje…)


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Sjedite više od pola dana, i na poslu i doma. Nemate vremena za rekreaciju pa vaš organizam zbog toga pati: tromi ste, blijedi i...

Zanimljivosti

Zahvaljujući spektakularnom događaju kojim će u sportskom duhu ispratiti turistička sezona, povijesni grad pod zidinama od 28.-29.10.2023. postat će trkači centar svijeta

Duh i tijelo

Nakon napornog radnog tjedna jedva dočekamo slobodan vikend i onda se pitamo kako ga iskoristiti te što raditi kako bismo skupili energiju za nove...

Putovanja

Otići gdje poželim i raditi što želim imperativi su postpandemijskih putovanja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.