Trebamo li jesti kokice?

Dok vani pada kiša, a vi u svome toplome gnijezdu birate novu seriju ili film, uz šalicu toplog čaja, kakaa ili vina, vrijeme je da se nešto i gricne. Iako ih neki smatraju lošom hranom, jer spadaju u kategoriju „grickalice“, onu su zdrave.

Brzo se pripremaju, ukusne su i nekima su najdraže grickalice. Kokice su raspuknuta cjelovita žitarica, pa ih je i preporučljivo jesti.

Sadrže mnogo vlakana i imaju vrlo malo kalorija kada ih se peče bez mnogo masnoće. Velikog su volumena će vas brzo zasititi. Osim toga, daju i osjećaj zadovoljstva zbog hrskavosti.

U prirodnom obliku ova namirnica ne pridonosi debljanju, ali način pripreme i dodaci koji se jedu s njom stvaraju dileme o stvarnom iznosu kalorija u njima. Pripremljene u ulju mogu postati jelo koje deblja. Tako 100 g kokica sadrži 390 kalorija, dok 4 žlice biljnog ulja sadrže 480 kalorija. Dobro razmislite prije nego naručite najveću porciju kokica u kinu, osobito ako volite i da su prelivene maslacem!

Kupujete li kokice za mikrovalnu, dobro pročitajte njihov sastav, odaberite pakiranja koja sadrže 45 do 90 kalorija, 1g ili manje masti i bez trans masti, odnosno bez hidrogeniziranog ulja.

Ako već želite brze kokice iz mikrovalne, uzmite običnu papirnatu vrećicu i u nju stavite kukuruz te ga pripremite bez masnoća. Tako ćete biti sigurni da jedete niskokalorične kokice koje su super zdrava grickalica i ne debljaju.