Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Trikovi za bijele zube

Zaboravite na izbjeljivanje kod stomatologa.

Ako ne želite posegnuti u svoj budžet za tretman izbjeljivanja zuba kod stomatologa, preporučujemo vam nekoliko savjeta za blistavi i bijeli osmijeh.

Kako biste spriječili nagomilavanje žutih naslaga na svojim zubima, trebate s površine ukloniti bakterije koje ostavljaju vidljive tragove. S obzirom da vam četkica nije uvijek pri ruci, ovo je najlakše napraviti određenim namirnicama koje sa sobom povlače povećano stvaranje sline.

Ne samo da jedna jabuka na dan čini doktora suvišnim, nego ona i smanjuje rizik razvijanja karijesa te uklanja bakterije s površine zuba. Istovremeno ćete svoje zube očistiti, napraviti blagi "piling" i biti dobri prema svojoj liniji.

Osim jabuka, stručnjaci savjetuju konzumaciju kruški, celera, mrkve, guave, cvjetače i krastavaca. Vlakna iz ovog povrća pobrinut će se za stvaranje osjećaja sitosti, tako da nećete imati potrebu jesti više i češće, a ona će očistiti zube i ukloniti bakterije s njih.

Mrlja na majci je kao mrlja na zubima

Osim što biste trebali konzumirati ovu hranu, postoje određene namirnice koje biste trebali izbjegavati.

Klonite se hrane i pića tamne boje. Pri tom vam može pomoći ovo jednostavno pravilo: što god može ostaviti mrlju na vašoj majici može isto napraviti i vašim zubima. U ovu skupinu spada većina bobičastog voća, soja umak, crno vino, sokovi mnogih vrsta voća, kava, određeni čajevi i gazirani sokovi.Ako ste preferirali bijelo vino jer crno ostavlja mrlje na vašim zubima, promislite ponovo. Bijelo vino može također uzrokovati oštećenje zuba. Njemački su istraživači zaključili kako konzumacija bijelog vina, kao što je chardonnay, uzrokuje više štete zubnoj caklini nego crno vino.

Spomenute namirnice i pića ne morate u potpunosti izbjegavati, međutim, za bijele zube biste trebali smanjiti njihov unos ili usta isprati vodom ili žvakaćom gumom bez šećera odmah nakon konzumacije.

Iako su citrusi svijetle boje (limun, naranča, grejp, mandarina, satsuma), i oni mogu oštetiti vaše zube zbog svoje kiseline koja nagriza caklinu – zaštitni sloj koji čuva središte zuba.

Stomatolozi preporučuju četkanje zubiju najmanje dva puta dnevno, a idealno bi bilo nakon svakog obroka i ispijanja sokova ili kave. Također biste trebali koristiti zubni konac i interdentalne četkice za mjesta do kojih dlačice četkice teže dopiru. Svi ovi koraci bi vam trebali osigurati lijepi osmijeh.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

3 prirodna lijeka za nježnu i mekanu kožu.

Zdravstveni karton

Je li to sve ista osoba ili se radi o različitim specijalistima i kome se na kraju obratiti ako imate problem sa zubima?

Savjeti stručnjaka

Upoznajte FOREO ISSA mini 3 – novu, ultrahigijensku 4-u-1 soničnu četkicu beauty tech brenda FOREO, koja je od danas dostupna u Hrvatskoj!

Savjeti stručnjaka

Kako bi pokazali kako na ispravan način održavati oralnu higijenu Curaprox i dr. Petaros Sikirić osmislili su interaktivni event na kojem je svaki uzvanik...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.