Doručak je bez sumnje najvažniji obrok u danu. Daje nam potrebnu energiju za normalno funkcioniranje organizma i radne aktivnosti. No kako ga učiniti boljim?
1. Posipajte žitarice borovnicama
Studije pokazuju da su ove sićušne bobice bogate antioksidansima koji usporavaju starenje mozga i potiču pamćenje. Ne volite same žitarice? Napravite kolač od borovnica i zobi ili ukusne palačinke s borovnicama.
2. Jedite pola grejpfruta dva puta tjedno
Ovo voće bogato je folnom kiselinom, koja značajno smanjuje rizik od moždanog udara. No budite na oprezu ako uzimate lijekove: grejpfrut i njegov sok može doći u interakciju s lijekovima koji trebaju biti procesuirani kroz jetru.
3. Pijte sok od rajčice za doručak
Umjesto kave ili soka od naranče, probajte nesoljeni sok od rajčice. Zasitan je, ne podiže nivo šećera u krvi te će vas opskrbiti hranjivim sastojcima i vlaknima potrebnim za normalan početak dana.
4. Miješajte različite žitarice
Pomiješajte žitarice cijelog zrna s vašim omiljenim mueslima ili cornflakesima i na dobrom ste putu da upotpunite dnevnu potrebu od 25 grama vlakana dnevno.
5. Popijte voćni shake
Što mislite o tome da popijete voće umjesto da ga jedete? Ne govorimo o voćnim sokovima koji su često puni šećera i sadrže malo vlakana, već o shakeu ili smoothieu. Ubacite u procesor zdjelicu jagoda, borovnica i malina te razrezano i neoguljeno voće poput jabuke, breskve i kruške. Dodajte pola šalice mlijeka, smrznutu bananu i možda malo leda ako volite gušće, te uživajte u bogatstvu okusa.
6. Probajte doručak na izraelski način
Umjesto zašećerenih žitarica, umjetnog kruha te masnog mesa i jaja isprobajte doručak na izraelski način: humus, svježi sir, rajčice ili voće te raženi kruh.
www.Metro-portal.hr
1. Posipajte žitarice borovnicama
Studije pokazuju da su ove sićušne bobice bogate antioksidansima koji usporavaju starenje mozga i potiču pamćenje. Ne volite same žitarice? Napravite kolač od borovnica i zobi ili ukusne palačinke s borovnicama.
2. Jedite pola grejpfruta dva puta tjedno
Ovo voće bogato je folnom kiselinom, koja značajno smanjuje rizik od moždanog udara. No budite na oprezu ako uzimate lijekove: grejpfrut i njegov sok može doći u interakciju s lijekovima koji trebaju biti procesuirani kroz jetru.
3. Pijte sok od rajčice za doručak
Umjesto kave ili soka od naranče, probajte nesoljeni sok od rajčice. Zasitan je, ne podiže nivo šećera u krvi te će vas opskrbiti hranjivim sastojcima i vlaknima potrebnim za normalan početak dana.
4. Miješajte različite žitarice
Pomiješajte žitarice cijelog zrna s vašim omiljenim mueslima ili cornflakesima i na dobrom ste putu da upotpunite dnevnu potrebu od 25 grama vlakana dnevno.
5. Popijte voćni shake
Što mislite o tome da popijete voće umjesto da ga jedete? Ne govorimo o voćnim sokovima koji su često puni šećera i sadrže malo vlakana, već o shakeu ili smoothieu. Ubacite u procesor zdjelicu jagoda, borovnica i malina te razrezano i neoguljeno voće poput jabuke, breskve i kruške. Dodajte pola šalice mlijeka, smrznutu bananu i možda malo leda ako volite gušće, te uživajte u bogatstvu okusa.
6. Probajte doručak na izraelski način
Umjesto zašećerenih žitarica, umjetnog kruha te masnog mesa i jaja isprobajte doručak na izraelski način: humus, svježi sir, rajčice ili voće te raženi kruh.
www.Metro-portal.hr
You must be logged in to post a comment Login