U startu već samo ime obećava, zar ne? Ovo je mnogima jedan od najdražih kremastih kolača. Osobno se ovdje ubrajam u množinu. Fini biskvit s orasima, puno kreme od vanilije i čokolade, keksi i na kraju eventualno još malo čokolade. Ne znam može li puno bolje, a krajnje jednostavno! Osnovni okusi s kojima praktično ni kod koga ne možete pogriješiti.
Jest da su nam svima vrućine za vratom, ali zadnja 2 dana (bar kod nas u Skradinu) se konačno može disati normalnije i funkcionirati. Stoga ne bi morao biti toliki problem uključiti pećnicu na svega 20-25 minuta. Za ovakvu poslasticu se apsolutno isplati!
Vjerujem da ga je dobar dio vas već radio i da svatko ima neku svoju verziju trostrukog… Tako da, za one koji su ga već radili ovo je da se malo podsjete i usporede recepte, a za vas koji još niste, idealna prilika da ispravite tu grešku i zbilja uživate u – trostrukom užitku.
Biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 70 g oštrog brašna
- 200 g mljevenih oraha
- 6 g praška za pecivo
Krema:
- 6 žumanjaka
- 800 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 80 g pudinga od vanilije (2 vrećice)
- 60 g gustina
- 250 g maslaca
- 50 g čokolade za kuhanje
- 250 ml slatkog vrhnja
- Petit Beurre keksi (cca 300g)
- mlijeko i malo ruma za namakanje
Dekoriranje po želji
Glazura:
- 200g čokolade za kuhanje
- 4 žlice suncokretovog ulja
Ili
- Posip mljevenim orasima
Postupak
Biskvit:
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Bjelanjake istući u čvrsti snijeg. Postupno mu dodavati šećer i dobro izmiksati, da se šećer otopi. Pomiješati orahe, brašno i prašak za pecivo. U 2-3 navrata suhu smjesu dodati bjelanjcima i lagano špatulom umiješati, da se čim manje istisne zraka. Smjesu istresti u namašćeni pleh na čije dno se stavi papir za pečenje, ravnomjerno rasporediti i zagladiti. Peći 20-25′, ovisno o pećnici. Ostaviti u kalupu/plehu da se ohladi.
Krema:
Mlijeko zakuhati. Žumanjke, šećer, puding od vanilije i gustin pomiješati te skuhati kao puding. Ostaviti da se prohladi. U još mlaku kremu miksajući postupno dodavati maslac sobne temperature. Na kraju postupno dodavati slatko vrhnje i miksati do željene čvrstoće.
Otopiti 50g čokolade. Kremu podijeliti na dva dijela i u jedan umiješati otopljenu čokoladu.
Slaganje u kalupu:
Na ohlađeni biskvit namazati kremu od vanilije. Potom poslagati kekse umočene u mješavinu mlijeka i ruma i na njih staviti kremu od čokolade. Staviti u frižider na par sati da se stisne, najbolje preko noći.
Dekoriranje:
Glazura: otopiti čokoladu s uljem, preliti preko kolača i ostaviti da se stisne.
Ili jednostavno posuti mljevenim orasima.
Izvaditi kolač iz kalupa i rezati na kocke.
Napomene
- Koristila sam kalup 25x35cm. Možete i malo širi, samo neka bude dovoljno visok.
- Nakon što je biskvit pečen ostavite ga da se skroz ohladi u kalupu, da se ne bi počeo „stiskati“. Na dodir biskvit će vam biti lagano ljepljiv i to je ok, bez brige, Nemojte ga zato duže peći, da ga ne presušite.
- Prije nanošenja kreme od vanilije tankim nožem odvojite rubove biskvita od kalupa, kasnije će vam biti lakše izvaditi kolač vani a krema neće curiti sa strana.
- Umjesto običnog gustina možete staviti samo puding od vanilije ako želite intenzivniji okus. To bi trebale biti tri i pol vrećice pudinga, ali provjerite gramažu.
- Što se dekoriranja tiče, nekad stavim mljevene orahe, a nekad čokoladu. Sve ovisno o prigodi, godišnjem sobu itd.
- Kolač sam rezala na dimenzije 2,5 x 5 cm ali možete ga rezati i na veće kocke, npr. 5 x 5cm.