Tsatsiki, Cacik, Taratoi ili Mast o khiar… Puno imena, puno zemalja, a jelo je jedno te isto: umak pripremljen od jogurta (masnog i gustog), ribanog krastavca i češnjaka. Umak je super jednostavan pa neću odugovlačiti s receptom.
Sastojci:

Priprema:
Sastojci:
- pola litre gustog i masnog jogurta
- 1 mali krastavac, bez sjemenki
- 1 režanj češnjaka
- svježe mente prema ukusu
- sol, papar
Priprema:
- Uzeti po mogućnosti grčkog ili turskog jogurta, a ako se nema onda uzeti obični i procijediti ga kroz gazu kako bi izgubio sirutku. Istući ga lagano pjenjačom.
- Krastavcu izdubiti sjemenke (oguliti ako je kora debela) i naribati. Po želji posoliti i ostaviti da pusti vodu koja se potom ocijedi, a krastavac lagano istisne. Dodati u jogurt, dodati i protisnuti češnjak, sol, papar i sitno narezanu mentu. Umjesto mente se može uzeti i kopar koji je obično začin u mnogim originalnim varijantama.
- Poslužiti u čašicama ili štamplicama za rakiju kao amuse bouche. Poslužiti se može i u zdjelici u koju se može umakati svježe narezano povrće poput mrkve, celerovih izdanaka, korabe, krastavaca ili paprike. Nama je to obično zamjena za slane i masne grickalice i gosti su obično oduševljeni.
In this article:češnjak, helena kralj, jogurt, krastavac, marina kuharica, recept, umak

Click to comment
You must be logged in to post a comment Login