Tsatsiki umak

Tsatsiki, Cacik, Taratoi ili Mast o khiar… Puno imena, puno zemalja, a jelo je jedno te isto: umak pripremljen od jogurta (masnog i gustog), ribanog krastavca i češnjaka. Umak je super jednostavan pa neću odugovlačiti s receptom.

Sastojci:

  • pola litre gustog i masnog jogurta
  • 1 mali krastavac, bez sjemenki
  • 1 režanj češnjaka
  • svježe mente prema ukusu
  • sol, papar

Priprema:

  1. Uzeti po mogućnosti grčkog ili turskog jogurta, a ako se nema onda uzeti obični i procijediti ga kroz gazu kako bi izgubio sirutku. Istući ga lagano pjenjačom.
  2. Krastavcu izdubiti sjemenke (oguliti ako je kora debela) i naribati. Po želji posoliti i ostaviti da pusti vodu koja se potom ocijedi, a krastavac lagano istisne. Dodati u jogurt, dodati i protisnuti češnjak, sol, papar i sitno narezanu mentu. Umjesto mente se može uzeti i kopar koji je obično začin u mnogim originalnim varijantama.
  3. Poslužiti u čašicama ili štamplicama za rakiju kao amuse bouche. Poslužiti se može i u zdjelici u koju se može umakati svježe narezano povrće poput mrkve, celerovih izdanaka, korabe, krastavaca ili paprike. Nama je to obično zamjena za slane i masne grickalice i gosti su obično oduševljeni.

Marina kuharica