Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Slovenski predsjednik Danilo Türk u srijedu će, na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, boraviti u prvom službenom posjetu Hrvatskoj otkako je u studenome prošle godine izabran za predsjednika Slovenije.<br />

Hrvatska

Türk u srijedu u prvom službenom posjetu Hrvatskoj

Slovenski predsjednik Danilo Türk u srijedu će, na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, boraviti u prvom službenom posjetu Hrvatskoj otkako je u studenome prošle godine izabran za predsjednika Slovenije.

Prvi službeni posjet Türka Hrvatskoj bit će nastavak dijaloga dvojice predsjednika započetog početkom godine u Sloveniji, prilikom prvog susreta Mesića i Türka u Otočcu ob Krki.

Tijekom tog prvog sastanka, dvojica predsjednika poslala su pomirljive poruke kako u hrvatsko-slovenskim odnosima ima otvorenih pitanja ističući da se ona mogu riješiti dijalogom uz međusobno poštivanje.

Među otvorenim pitanjima između Hrvatske i Slovenije su dugogodišnji spor oko granice, NE Krško i dug Ljubljanske banke hrvatskim štedišama. Spor oko granice ponovno je došao u prvi plan kada je Slovenija u listopadu na međuvladinoj konferenciji o pristupanju RH u EU blokirala otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja hrvatskih pristupnih pregovora opravdavši svoj potez mišljenjem da Hrvatska u tim poglavljima prejudicira granicu.

Türk je u svojim izjavama tvrdio da je "Slovenija zainteresirana za napredovanje Hrvatske prema Uniji i to nije upitno".

Mesić i Türk ponovno su sastali početkom svibnja u Ohridu na marginama regionalne konferencije kada su se dogovorili da slovenski predsjednik potkraj istog mjeseca dođe u Zagreb u radni posjet, ali do tog posjeta nije došlo do sada.

Osim sa svojim domaćinom, slovenski predsjednik susrest će se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, premijerom Ivom Sanaderom te s pripadnicima slovenske manjine u Hrvatskoj. Slovenski će predsjednik također održati predavanje na temu "Vijeće sigurnosti UN-a danas i sutra".

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Krenete li iz Zagreba, do Šmarjete ćete stići za manje od sat vremena, krenete li, pak, iz Rijeke ili Čakovca trebat će vam otprilike...

Putovanja

Odvede li vas put u ovaj dio susjedne Slovenije, obavezno prošećite Ferrarijevim vrtom, pa se izgubite u uskim uličicama Štanjela.

Putovanja

Znamo da je Hrvatska popularna među turistima iz cijeloga svijeta, no Hrvati u potrazi za odmorom su sretnici s predivnim plažama, čistim morem, bogatom...

Putovanja

Redakcija She.hr dobila je na tjedan dana korištenja novu Toyotu C-HR, hibrid već dokazano snalažljiv na gradskim prometnicama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.