Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Povodom 1. prosinca Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Edukacija o AIDS-u dvadeset hrvatskih gradova.<br />

Hrvatska

U Hrvatskoj 550 HIV pozitivnih

Povodom 1. prosinca Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Edukacija o AIDS-u dvadeset hrvatskih gradova.

U Hrvatskoj danas živi oko 550 osoba zaraženih virusom HIV-a, a od prvog slučaja zaraze 1984. do danas bilo je registrirano ukupno 700 zaraženih, među kojima je zbog razvoja bolesti umrlo njih 150, podaci su iz Registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a 1. prosinca.

U protekle 24 godine, od kada se prate podaci o kretanju virusa HIV-a u Hrvatskoj, bolest se razvila kod 280 osoba, no zbog najsuvremenijim lijekovima smrtnost se smanjila kažu iz  Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC.

Ta će udruga u idućim danima organizirati niz događanja u 20-ak gradova kojima je svrha educirati mlade te ostale građane o AIDS-u.

Zaraženih virusom HIV-a danas se predviđa normalni životni vijek, što znači da će prije umrijeti zbog nekih popratnih bolesti poput heptatisa B i C, bolesti srca ili komplikacija do kojih može doći uslijed dugogodišnjeg uzimanja terapije, ističe dr. Branko Kolarić iz HZJZ-a.

Najugroženiji su homoseksualci

Procjenjuje se također da će broj zaraženih i dalje rasti, pa tako i rizik od zaraze, ali da će se istodobno bolest razviti kod daleko manjeg broja zaraženih osoba.

Najrizičnija skupina u Hrvatskoj su muškarci koji spavaju s muškarcima, koji čine 45 posto zaraženih, a to potvrđuje i podatak da je od 51 novog slučaja zaraze u ovoj godini, među homoseksulanom skupinom zabilježeno njih 37.

Slijede heteroseksualni parovi (37 posto), kod kojih je u najvećem broju riječ o pomorcima i njihovim partnericama, te intravenozni narkomani kojih je osam posto. Virusom HIV-a u Hrvatskoj je zaraženo i desetoro djece.

Što se tiče razlike u spolu, među zaraženima 80 posto su muškarci, najviše u dobi od 25 do 45 godina, te žene najviše od 20 do 39 godina starosti.

Zaraženi virusom HIV-a i dalje se bore sa stigmom, no veliki korak naprijed u tom pogledu Hrvatska je učinila donošenjem antidiskriminacijskog zakona te zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, ocijenila je Iva Jovović iz UN-ove tematske skupine za HIV/AIDS.

(Hina)
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Očuvanje zdravlja i prevencija bolesti započinje znanjem, ali neophodna je primjena znanja i zaštitnih ponašanja.

Zdravstveni karton

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak).

Drama Queen

Moguće da ću zvučati posve nezahvalno i bezobrazno, ali sva situacija oko korona virusa me danima nasmijava.

Savjeti stručnjaka

Kampanja ove godine nosi naziv “Meni se to ne može dogoditi” da se istakne uobičajena pretpostavka da se loše ili nepredviđene situacije događaju drugima,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.