Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

U kuhinji s prošekom

Čašica kvalitetnog desertnog vina prošek upotpunit će okus blagdanske hrane.

Dalmatinska desertna vina su u prošlosti bila tražena po cijelom svijetu. Među našim najpoznatijima je prošek koji je, prema starim pričama, navodno izliječio hrvatsko-ugarskog vladara Ludovika I. Velikog. Izliječilo ga je nekoliko boca koje su mu za okrijepu poslali Zadrani.

Desertna vina su dobivena posebnim načinom prerade prosušenog grožđa, kao i vina dobivena specijalnim postupcima dorade mošta i vina. Desertno vino mora sadržavati najmanje 15 posto stvarnog alkohola da bi se mogla rasporediti u neku od sljedećih kategorija: desertno vino, desertno kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom te desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom.

Prošek, koji je proizveden fermentacijom koncentriranog mošta od presušenih bobica najkvalitetnijih sorti grožđa, desertno je kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom.

S okusima desertnih vina

Desertna vina kao što su prošek, porto, madeira i marsala možete koristiti također u pripremi jela i slastica:
  • Prošek je najbolje koristiti kod pripreme govedine i peradi, vinskih marinada te jela u umaku od junetine.
  • Porto za jela od patke i pašteta.
  • Madeira ide idealno uz svinjetinu, junetinu i gljive.
  • Marsala s teletinom i ostalim svijetlim mesima u umaku
  • Desertna vina su idealna za pripremu pekmeza, nabujka, krema ili šećernih sirupa za kuhano voće.

Vrhunski prošek proizvodi se najviše u Dalmaciji te na otocima od autohtonih crnih i bijelih sorti kao što su plavac mali, crljenak, malvazija dubrovačka, zlatarica, babić, dobričić, grk, pošip te vugava. Vjeruje se da je to jedino prirodno piće na svijetu bez dodataka, koje što duže odležava postaje sve kvalitetnije.

Prošek je oduvijek bio napitak narodne medicine za oporavak oboljenih, malokrvnih i starijih osoba a konzumirale su ga i rodilje kojima je trebalo vratiti energiju.

Stari Rimljani su prošek pak zvali vinum sanctum, svetim vinom.

Recept: Prošek s jajem

Prema drevnom i posebno cijenjenom dalmatinskom receptu prošek pomiješan s jajem vraća snagu bolesnicima.

Najprije se odvaja bjelanjak koji se tuče dok ne postane skroz čvrst. Žumanjci, obično se stave 2, pomiješaju se sa 2 do 3 žlice šećera. Nakon toga se sve stavlja u jednu šalicu i pomiješa s decilitrom i pol prošeka.

Ne zaboravite, umjerenost u konzumaciji je dobrodošla.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Danas, kada je fokus na modernom dizajnu interijera, kuhinja je postala mjesto koje prikazuje stil, eleganciju i funkcionalnost.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Gastronomija

Zadnji mjesec u godini najveći dio vremena provodimo u odličnim društvima, s dragim prijateljima, a novogodišnja noć vrhunac je takvih druženja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.